Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

David Gilmour promite că "absolut niciodată" nu va mai cânta cu Roger Waters

Reconcilierea dintre David Gilmour și Roger Waters nu se va întâmpla niciodată. Chitaristul Pink Floyd a asigurat publicul că nu va mai urca pe aceeași scenă cu Waters, motivându-și foarte clar și răspicat dorința de a sta cât mai departe de cei care susțin dictatori precum Putin.

Publicat

pe

David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal)
David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal) │ FOTO: Captură YouTube

Ani la rând, divergențele de opinie i-au menținut în conflict pe David Gilmour și Roger Waters. Acest lucru pare că nu s-a schimbat nici în prezent, foștii membri Pink Floyd având în continuare viziuni extrem de diferite, atât din punct de vedere creativ, cât și politic și social.

David Gilmour: "Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro"

Într-un interviu acordat recent publicației britanice The Guardian, David Gilmour a reconfirmat publicului că-și dorește să păstreze distanța dintre el și Roger.  Chitaristul nu-și dorește să mai urce vreodată pe aceeași scenă cu Waters, răspunsul la întrebarea pivind o posibilă reunire fiind unul categoric.

"Absolut niciodată (nu voi mai urca pe scenă cu Roger Waters). Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro [președintele Venezuelei]. Nimic nu m-ar face să împart o scenă cu cineva care consideră că un astfel de comportament față de femei și de comunitatea LGBT este OK.

Pe de altă parte, mi-ar plăcea să mă întorc pe scenă cu Rick Wright, care a fost unul dintre cei mai blânzi și mai talentați oameni din punct de vedere muzical pe care i-am cunoscut vreodată", a declarat David Gilmour.

În luna septembrie, într-un alt interviu, acordat ITV News, David Gilmour a dat un răspuns asemănător pe tema reunirii, asigurând publicul că membrii rămași în viață ai trupei Pink Floyd nu vor mai cânta împreună.

"Puteți visa (la o reunire), dar nu se va întâmpla. Am mai rămas doar trei oameni și nu vorbim între noi."

În prezent, David Gilmour își promovează cel de-al treilea album solo. Intitulat "Luck and Strange", discul a reuşit să detroneze formația Oasis de pe locul întâi în Marea Britanie.

Recent, Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție. Găsiți mai multe detalii pe InfoMusic.

Comentează

Industria muzicala

Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical

Pink Floyd a ajuns la un acord în privința vânzării drepturilor întregului catalog muzical al trupei. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție.

Publicat

pe

Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd
Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd

Un nou catalog valoros din muzica contemporană a fost vândut casei de discuri Sony Music. Cu un portofoliu vast, ce include albumele unor artiști precum Bob Dylan și Bruce Springsteen, Sony cumpără și drepturile de muzică înregistrată ale emblematicei trupe britanice Pink Floyd. Potrivit Financial Times și Variety, acordul a fost semnat oficial, Pink Floyd vânzând drepturile întregului catalog muzical pentru aproximativ 400 de milioane de dolari.

Actualul acord era pe punctul de a se încheia în 2022, pentru 500 de milioane de dolari, însă negocierile au eșuat din cauza conflictelor din interior trupei, dar și a comentariilor lui Roger Waters. Acidele declarații ale fondatorului Pink Floyd au ajuns de multe ori subiecte publice de mare interes, în 2021 răbufnind asupra lui Mark Zuckerberg pe tema folosirii piesei "Another Brick In the Wall". Melodia ar fi urmat să ajungă într-un film promoţional pentru Instagram.

În catalogul Pink Floyd se regăsesc bijuterii ale muzicii rock precum "The Dark Side of the Moon" (1973), "Wish You Were Here" (1975), "Animals" (1977), "The Wall" (1979), "The Final Cut" (1983), "The Division Bell" (1994). Contractul cu Sony include drepturile de muzică înregistrată, dar nu și de compoziție, ele rămânând ale scriitorilor individuali. Emblematicele artwork-uri de pe coperțile albumelor, concepute în mare parte de firma britanică Hipgnosis, sunt și ele incluse în acord.

Pink Floyd, decenii de rezonanță în muzica rock

Pink Floyd s-a format la Londra la mijlocul anilor 1960, trupa devenind influentă pe scena muzicii psihedelice din Marea Britanie. Membrul fondator Roger Waters a părăsit trupa în 1985, iar membrii rămași au înregistrat ultimul album împreună în 1994. Discul final s-a intitulat "The Division Bell" și a inclus piesa "High Hopes".

În 2022, Pink Floyd a lansat pentru prima oară muzică nouă, după aproape 30 de ani de pauză. David Gilmour și Nick Mason, împreună cu vocalistul ucrainean Andriy Khlyvnyuk au înregistrat o piesă cu mesaj politic intitulată "Hey, Hey, Rise Up". Melodia este un imn de susţinere pentru Ucraina, toate veniturile generate de acest single mergând către o organizaţie caritabilă care strânge fonduri pentru ucraineni.

Citește în continuare

Albume noi

David Gilmour lansează albumul "Luck and Strange", iar legenda Pink Floyd e pe locul 1 în topurile UK

David Gilmour a reuşit să detroneze Oasis de pe locul întâi în Marea Britanie, prin lansarea noului său album, "Luck and Strange". Chitaristul Pink Floyd ne oferă primul său material solo nou din ultimii 10 ani.

Publicat

pe

Coperta album David Gilmour Luck and Strange
Coperta album David Gilmour Luck and Strange │ FOTO: David Gilmour

"Luck and Strange" este al treilea album solo al lui Gilmour care urcă pe locul întâi în topuri, după "On an Island" din 2006 şi "Rattle That Lock" din 2015. Noul material discografic a debutat pe 6 septembrie 2024 şi include 9 piese, majoritatea cu versuri scrise de către Polly Samson, soţia lui Gilmour. Grosul versurilor au de-a face cu mortalitatea şi îmbătrânirea.

Acest material a pornit la drum în timpul pandemiei, când Gilmour şi familia sa au ţinut livestream-uri pentru fani. Acelea l-au inspirat să "alunge ideile din trecut" şi să exploreze noi idei muzicale. În multiple interviuri chitaristul Pink Floyd a declarat că el consideră că "Luck and Strange" este cel mai bun album la care a lucrat de la "The Dark Side of the Moon" încoace.

Include nume precum Guy Pratt şi Tom Herbert la bas, primul fiind colaborator frecvente cu Pink Floyd, Roxy Music, Madonna, Michael Jackson şi The Smiths. Adam Betts, Steve Gadd şi Steve DiStanislao au fost la tobe, iar Rob Gentry şi Roger Eno la clape.

Poate cel mai apreciat single de pe LP este "Between Two Points", cover după o piesă din 1999 a trupei britanice The Montgolfier Brothers. Gilmour s-a declarat şocat că originalul nu a fost hit şi a dorit să îi dea un suflu nou. Fiica sa, Romany cântă la voce şi harpă pe acel track. Muzicianul are la activ 5 albume solo, dar nimeni nu îi uită contribuţia vitală la creaţiile fabuloase Pink Floyd "Comfortably Numb", "Shine On You Crazy Diamond" și "Money".

David Gilmour va pleca într-un turneu de promovare pentru noul album, care îl duce în toată Europa. Spre exemplu pe final de septembrie are o săptămână întreagă de concerte la Roma, apoi o săptămână întreagă la Londra. Urmate de opriri la New York şi Los Angeles. Îl găsiţi pe Gilmour la Roma, la Circus Maximus între 27 septembrie şi 3 octombrie.

Citește în continuare

Muzică nouă

David Gilmour ne surprinde plăcut cu piesa "Between Two Points", cu fiica sa, Romany la voce

David Gilmour a adus parcă mai puternic ca niciodată spiritul şi inspiraţia Pink Floyd pe noua sa piesă, "Between Two Points". Vedeta acestei creaţii este fiica sa, Romany Gilmour, care îşi împrumută vocea acestui material melancolic.

Publicat

pe

Videoclip David Gilmour Between Two Points Romany Gilmour
Videoclip David Gilmour Between Two Points Romany Gilmour │ FOTO: David Gilmour

Ştiam deja că David Gilmour ne pregăteşte primul său material discografic solo după 9 ani şi acum primim şi un single, "Between Two Points". Chitaristul şi vocalistul formaţiei Pink Floyd a ajuns la vârsta de 78 de ani, dar rămâne la fel de inspirat şi creativ. Videoclipul acestui nou track a fost filmat în Londra şi Manchester, iar la chitară îl auzim pe David Gilmour.

Fiica sa, Romany Gilmour se aude la voce şi harpă. Gavin Elder, regizorul acestui material alb-negru a spus următoarele:

Romany interpretează această melodie cu un nivel extraordinar de fragilitate, vulnerabilitate și control subtil. Există o legătură emoțională subtilă, dar profundă între David și Romany, surprinsă cu camere de mână, ceea ce amplifică tensiunea din videoclip.

Noul album solo al lui David se numeşte "Luck and Strange" şi va debuta pe 6 septembrie prin Sony Music. Materialul a fost înregistrat pe parcursul a 5 luni în Brighton şi Londra şi este primul LP cu material nou al lui Gilmour în ultimii 9 ani. Include 9 track-uri, printre care şi o reinterpretare a melodiei din 1999 a a Montgolfier Brothers, "Between Two Points", pe care o ascultaţi aici.

Romany Gilmour are doar 22 de ani şi se mulează perfect pe acest single. Gilmour şi-a coagulat familia în jurul proiectului său muzical pe durata pandemiei, cântând sub numele amuzant de Von Trappeds în live stream-uri. David a fost impresionat de vocea fiicei sale şi de modul în care se îmbină cu a restului membrilor familiei.

David şi Romany au colaborat pe piesa "Yes, I Have Ghosts", care apare pe ediţia de CD şi Blu-Ray a lui "Luck and Starnge". Pe lângă vocea şi harpa lui Romany, Gilmour îl foloseşte ca backing vocal pe Gabriel Gilmour. Pe materialul nou apar Guy Pratt şi Tom Herbert la bas, Addam Betts, Steve Gadd şi Steve DiStanislao la tobe.

Rob Gentry şi Roger Eno se afla la clape, iar la aranjament coral şi orchestra Will Gardner. Fostul clăpar Pink Floyd, Richard Wright a avut la rândul său o contribuţie: chiar dacă a trecut în nefiinţă, i s-a folosit o înregistrare din 2007 din casa lui David.

Citește în continuare

Trending