Urmărește-ne în Social Media

Muzică și film

A murit Alain Delon; Actorul francez avea 88 de ani

Considerat de mulţi cel mai mare actor francez, Alain Delon a încetat din viaţă pe 18 august 2024. Avea 88 de ani şi a fost considerat decenii la rând "cel mai frumos bărbat din lume". Cariera sa include zeci de filme memorabile şi un Premiu Cesar primit în 1985.

Publicat

pe

Alain Delon The Swimming Pool
Alain Delon The Swimming Pool │ FOTO: MGM

Alain Delon a murit la vârsta de 88 de ani. A lăsat în urmă o filmografie de peste 100 de titluri, ultimul din anul 2019, după o pauză de 7 ani. Născut pe 8 noiembrie 1935, Delon a fost un sex simbol al anilor '60, '70 şi '80. Actorul s-a născut la Sceaux, Seine, astăzi Hauts-De-Seine, într-o suburbie bogată a Parisului. Părinţii săi au divorţat, când Delon avea doar 4 ani.

Alain a părăsit şcoala la 14 ani şi a lucrat în măcelăria tatălui său vitreg, urmând apoi să se înroleze în Marina Franceză la doar 17 ani. Între 1953 şi 1954 a fost puşcaş marin în Primul Război din Indochina.

Delon și-a început cariera la sfârșitul anilor 1950, după ce a fost remarcat datorită aspectului său deosebit. După câteva roluri minore, a devenit rapid cunoscut pentru talentul său actoricesc și a fost distribuit în filme notabile. "Plein Soleil" (1960), regizat de René Clément, a fost unul dintre primele filme care i-a adus recunoaștere internațională. În acest film, Delon interpretează rolul lui Tom Ripley, un personaj complex și amoral, care i-a permis actorului să își demonstreze abilitatea de a reda ambiguitatea morală și profunzimea psihologică.

Un punct culminant al carierei lui Delon a fost colaborarea cu regizorul italian Luchino Visconti. "Rocco e i suoi fratelli" (1960) este unul dintre filmele în care Delon a strălucit, interpretând un tânăr italian prins în tensiunile dramatice dintre tradiție și modernitate. Visconti l-a distribuit și în "Îl Gattopardo" (1963), un alt film de referință în care Delon joacă rolul lui Tancredi, un tânăr aristocrat în timpul unificării Italiei. Aceste colaborări au consolidat poziția lui Delon ca unul dintre cei mai importanți actori ai generației sale.

Un alt film definitoriu în cariera sa este "Le Samouraï" (1967), regizat de Jean-Pierre Melville. În acest neo-noir clasic, Delon îl interpretează pe Jef Costello, un asasin taciturn și meticulos, a cărui cod de onoare și stil minimalist au devenit legendare. Rolul din "Le Samouraï" a cementat imaginea lui Delon ca un simbol al masculinității reci și rezervate, dar pline de intensitate.

Pe parcursul carierei sale, Alain Delon a primit numeroase premii, inclusiv un César onorific în 1999 pentru întreaga activitate. De-a lungul decadelor, a rămas un favorit al festivalurilor de film, fiind adesea apreciat pentru contribuțiile sale la cinematografia europeană.

Legendarul actor franceză a suferit un accident vascular cerebral în 2019, iar în ultimii ani se lupta cu un cancer şi sistemului limfatic. Delon fusese plasat sub tutela consolidată de la început de an 2024, din cauza sănătăţii precare.

Comentează

Trending