Uniunea Europeană a solicitat o etalare mai clară a business-ului de streaming, inclusiv o distribuire mai corectă a plăţilor pentru drepturi de autor şi o creştere a sumelor date artiştilor. Pe 17 ianuarie 2024 a adoptat o decizie pentru a rezolva inegalităţile de plată între artişti, inclusiv creând o serie de reglementări pentru streaming. E un segment încă nereglementat suficient de UE.
Se discută în documente despre "plăti pentru drepturi de autor pre-digitale", care vor fi revizuite, iar UE a criticat modelul de business actual. Acesta ar forţa creatorii de conţinut şi opere digitale să accepte venituri mai mici sau chiar zero în schimbul unei vizibilităţi crescute.
În plus există şi o propunere de a lua măsuri contra "cantităţii copleşitoare" de muzică de pe platformele de streaming. Nu de alta, dar un studiu publicat cu două zile în urmă a descoperit că aproximativ un sfert din muzica de pe serviciile de streaming nu a fost deloc ascultată/redată în 2023.
Se vor crea şi "cote" pentru opere muzicale europene. UE solicita de asemenea o transparenţă superioară a algoritmilor şi tool-urilor cu AI pentru a evita manipularea cifrelor de streaming, ceva deja folosit se pare pentru a redusă veniturile artiştilor. UE mai vrea şi o distribuire mai dreaptă a banilor.
Susţine că veniturile sunt alocate majoritare spre casele de discuri mari şi cei mai populari artişti. Stilurile şi limbile mai puţin populare sunt mai puţin vizibile. Uniunea vrea deci extra vizibilitate.
Spotify nu are probleme doar în UE. De la 1 ianuarie 2024 trebuia să se retragă din Uruguay, din cauza legilor dure legate de copyright. În noiembrie 2023 apărea o lege care solicită "remuneraţie echitabilă pentru artişti". Spotify nu a fost mulţumită şi a declarat că va ajunge să plătească de două ori pentru aceeaşi muzică.
Până la urmă a negociat cu autorităţile şi nu va trebui să plătească dublu.