JP Morgan a sugerat că utilizatorii ar putea face peste 14.000 de dolari pe an fentând sistemul de drepturi de autor de la Spotify. Între timp CEO-ul Spotify, Daniel Ek a afirmat că acest truc nu e posibil, pentru că "sistemul de drepturi de autor nu funcţionează aşa". Informaţia a venit pe fondul faptului că Spotify se luptă cu un val de "muzică falsă", care e uploadată pe platformă şi e generată de AI.
Totul pornise de la faptul o analiză JPMorgan, preluată de către Financial Times în ultima lună şi care ne informa că utilizatorii care postau propria piesa de 30 de secunde pe Spotify şi programau telefonul să o asculte 24 de ore pe zi puteau strânge drepturi de autor în valoarea de 1200 de dolari pe lună.
CEO-ul Spotify, Daniel Ek a negat tot prin intermediul platformei X, cu următoarea postare:
Dacă era adevărat, atunci playlist-ul meu personal era Jam-ul lui Daniel de 30 de secunde pe repeat. Dar la modul cel mai serios, nu aşa funcţionează sistemul nostru de drepturi de autor.
Un purtător de cuvânt pentru Spotify a declarat că veniturile din streaming nu sunt plătite în timp real pentru deţinătorii drepturilor. În plus sistemele Spotify detectează în mod regulat şi înlătură stream-urile artificiale înainte ca plăţile să atingă sume mari.
Spotify a avut probleme cu imaginea în ultima vreme, din cauza cantităţii mari de muzică falsă de pe platformă. Gigantul suedez a scos recent de pe platforma zeci de mii de melodii generate de AI. JPMorgan estimează că până la 10% din toate stream-urile sunt artificiale, generate de ascultători automaţi, într-o încercare de a păcăli Spotify.
Poate cel mai mare scandal din 2023 a fost cel asociat piesei "Heart on My Sleeve", chipurile cântată de Drake şi The Weeknd, dar de fapt o creaţie a unui AI. Universal Music a solicitat că piesă să fie scoasă de pe Spotify.
Presa suedeză scria săptămâna trecută că găşti infracţionale foloseau Spotify pentru a spăla bani, cu stream-uri false.