Fanfara Ciocărlia ia România la pas cu un turneu național - PROGRAM CONCERTE
Pe harta turneului susținut de Fanfara Ciocârlia au fost confirmate patru orașe pentru această toamnă: București, Cluj-Napoca, Brașov și Iași. Găsești în articol mai multe detalii și informații despre bilete.
Legendara formație de muzică balcanică Fanfara Ciocărlia, formată din 12 lăutari de origine romă din satul Zece Prăjini, nord-estul României, a aniversat 25 de ani de activitate în anul 2021, pornind apoi într-un turneu extensiv de promovare a albumului "It Wasn’t Hard to Love You", pe care îl continuă anul acesta în orașe din România astfel:
Biletele sunt disponibile online. Apasă pe evenimentul dorit pentru mai multe detalii și pentru a putea achiziționa tichete de acces.
Povestea Fanfarei Ciocărlia a început în urmă cu peste 25 de ani, când 12 muzicieni au pornit să cucerească lumea cu sunete profunde de tube și cornuri tenor, amestecate cu note din trompete și saxofon, totul pentru a transmite muzica de alamă est-europeană către întreaga lume. Seriozitatea misiunii lor a fost parafată odată cu lansarea primului album, în 1998, cu o vorbă a seniorului trompetist, Rădulescu: "Așteptați voi și vedeți – la un moment dat vom ajunge să cântăm pe Marte!". Și, din acel moment, trupa a călătorit milioane de kilometri, în turnee fără de număr, în încercarea de a ajunge pe Planeta Roșie.
Un sfert de secol mai târziu, după nouă albume lansate și nenumărate spectacole, nu a rămas nimic de rescris legat de muzica lor. Talentul ireal al celor din Fanfara Ciocărlia de a face alămurile balcanice să atingă note de jazz, pop și rock, toate executate cu o precizie nebună de tempo-uri nestăpânite, le-a oferit statusul cultural și i-a pus permanent pe scena muzicii, de la punk, la clasic.
Albumul "It Wasn’t Hard to Love You" (lansat în 2021) - odă muzicală adusă ascultătorilor Fanfara Ciocărlia din întreaga lume - reprezintă cel mai recent capitol din povestea marii trupe din micul sat, o trupă ce dorește să readucă zâmbetele pe fețele oamenilor, o trupă ce tânjește către un viitor plin de concerte palpitante ce se prelungesc până târziu în noapte.
De-a lungul anilor, muzica Fanfara Ciocărlia s-a auzit pe coloana sonoră a filmelor "Borat - Subsequent Moviefilm", "Hotel Beograd", "Becoming Bond", "Borat - Cultural Learnings of America" și "Head On", iar trupa a avut apariții și în documentarele "The New Gypsy Kings", "Gypsy Caravan" și "Iag Bari - Brass On Fire".
Au colaborat, printre alții, cu Eugene Hütz - Gogol Bordello (USA), Adrian Raso (Canada), Socalled (Canada), Bassement Jaxx (UK), Transglobal Underground (UK) Erran Baron Cohen (UK), Boban & Marko Markovic (Serbia), Esma Redzepova (Macedonia), Dzambo Agusevi Orchestra (Macedonia) și Dunkelbunt (Austria) și au primit numeroase premii: Top of the World Music Charts Europe pentru albumele "Baro Biao" (1999), "Iag Bari" (2001), "Gili Garabdi" (2005), "Queens and Kings" (2007), "Balkan Brass Battle" (2011), "Devil’s Tale" (2014) și "It Wasn’t Hard To Love You" (2021), Best Worldmusic Album pentru "Iag Bari", dar și premiul BBC Radio 3 pentru Best World Music Act from Europe.
Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:
Balkanik Festival revine cu cea de-a XI-a ediție, între 6 și 8 septembrie 2024
Balkanik Festival, eveniment recunoscut pentru atmosfera sa unică, artiștii inediți pe care publicul are ocazia să îi descopere, spiritul incluziv și caracterul de melting pot cultural pentru comunitățile din București și pentru străinii care călătoresc în capitala României pentru a participa la eveniment, se întoarce între 6 și 8 septembrie la Grădina Uranus, pentru cea de-a XI-a ediție.
Balkanik Festival este un eveniment care și-a propus, încă de la prima ediție, să aducă împreună comunitățile, să promoveze incluziunea, înțelegerea și acceptarea altor culturi, prin muzică și alte arte. Pe lângă concerte, atmosfera va fi completată de un târg meșteșugăresc, expoziții, dezbateri, bucătării internaționale cu preparate tradiționale și reinterpretate, activități pentru copii, scenografii la intersecția dintre Est și Vest, urban și rural.
Line-up Balkanik Festival 2024
Artiștii care vor urca pe scena festivalului sunt Fanfare Ciocărlia (România), Shantel & Bucovina System (Germania), Baba Zula (Turcia), Dikanda (Polonia), Phuripe (ex-Ternipe, Ungaria), Collectif Medz Bazar (Armenia-Franța), KermesZ à l’Est (Belgia), Mădălina Pavăl Orchestra (România), Rumeliko (Grecia-România).
Povestea Fanfarei Ciocărlia, formată din 12 lăutari de origine romă, a început în urmă cu peste 25 de ani în satul Zece Prăjini, din nord-estul României. De-a lungul timpului au colaborat, printre alții, cu Eugene Hütz – Gogol Bordello (USA), Bassement Jaxx (UK), Transglobal Underground (UK), Boban & Marko Markovic (Serbia), Esma Redzepova (Macedonia) și Dunkelbunt (Austria) și au primit numeroase premii: Top of the World Music Charts Europe pentru 7 dintre albumele lansate între 1999 și 2021, Best Worldmusic Album pentru "Iag Bari", dar și premiul BBC Radio 3 pentru Best World Music Act from Europe.
Cu hitul "Disko Partizani", Shantel a devenit imaginea sonoră a unei noi culturi muzicale la nivel mondial. Cu o moștenire genetică bogată, care acoperă mai multe regiuni, muzica lui Shantel întruchipează amestecul dintre migrație și dans. Shantel a devenit interesat de muzica est-europeană când a întreprins o călătorie în Bucovina în căutarea rădăcinilor familiei, ceea ce a dus la crearea seriilor de evenimente Bucovina Club și a albumelor sale. Muzica sa transcende granițele geografice și culturale, iar albume precum "Disko Partizani" și "Istanbul" reprezintă o declarație împotriva normelor societale, având ca scop dărâmarea barierelor și celebrarea peisajului muzical divers.
Baba Zula readuce la Balkanik Festival sunetul din Istanbul, altfel spus, un Oriental dub sau un rock’n’roll psihedelic energic și nemaiauzit, care a reușit să inventeze călătoria în timp și spațiu, teleportându-și ascultătorii pe malul vechiului Bosfor. Zula a atins prima oară succesul datorită coloanei sonore a documentarului realizat de Alexander Hacke, "Crossing The Bridge - Sounds of Istanbul", iar din acel moment grupul și-a câștigat un loc important în scena muzicii turcești contemporane. Muzica sa se naște din tradiție, însă rămâne deschisă la dinamismul metropolei.
Formația Collectif Medz Bazar s-a înființat în 2012 la Paris, prin întâlnirea a opt muzicieni, care cântă și interpretează aranjamente originale ale muzicii tradiționale din Anatolia, Caucaz, Balcani și alte regiuni. În spectacolele lor pe scenă, tradițiile muzicale armene, kurde, turce, arabe și persane se întâlnesc cu ritmuri explozive și elemente pop, aducând la un loc percuții din Orientul Mijlociu și voci pariziene de diverse origini (armeană, turcă și franco-americană), inspirate de muzica populară din Asia Mică sau Iran, la fel de mult precum și de rabizul caucazian, ritmurile din Tracia, cu accente de muzică venezueleană, operetă, hip-hop, jazz și bluegrass.
Dikanda este o formație de renume internațional, care cântă "world music" din 1997 și provine din Szczecin, Polonia. În activitatea sa artistică, Dikanda promovează autenticitatea stilului - căutând noi tendințe, astfel încât majoritatea lucrărilor să fie compoziții originale, iar muzicienii își găsesc inspirația în sunetele tradiționale ale folclorului oriental larg definit - din Balcani, prin Israel, Kurdistan, Belarus până în India. Ceea ce scoate în evidență trupa este crearea unor cuvinte noi în versurile sale, formând astfel limbajul "dikandish".
Îmbinând emoția melodiilor balcanice și klezmer cu puterea rock-ului și metal-ului, KermesZ à l’Est este o fanfară unică, cu o poftă de viață contagioasă. Această neo-fanfară post-punk transformă publicul într-o mare de dansatori, iar repertoriul unic este completat de interacțiuni scenice amuzante, inspirate din spectacolele bizare și cabinetele de curiozități, pentru a crea un show plin de dans și energie.
Mădălina Pavăl este o artistă multidisciplinară care își exprimă creativitatea prin muzică și diverse proiecte artistice. Împreună cu Alexei Țurcan, un producător și compozitor talentat, au creat Mădălina Pavăl Orchestra, o formație unică ce îmbină sonoritățile românești tradiționale cu elemente moderne. Orchestra se concentrează pe explorarea și reinventarea texturilor muzicale clasice, folosind instrumente precum cvintetul de coarde, harpa și flautul, împreună cu ritmurile de dans și forța tribală a muzicii alternative. Rezultatul este o fuziune vibrantă, pe care unii o pot denumi world music, dar pentru Mădălina și Alexei este o experiență care evocă rădăcinile culturale și geografice ale României – bucovineană, moldoveană, sud-dunăreană și balcanică.
Ruméliko combină folclor grecesc și turcesc, rebetiko urban și ritmuri balcanice pentru a da o nouă viață unor cântece vechi despre pasiune, dor, durere și bucurie. Vocea însuflețită a Valasiei Dodulu împreună cu instrumentația orientală și occidentală a ansamblului transportă ascultătorul într-o călătorie sonoră către originile Rumeliei otomane, o regiune care se întindea odinioară din Grecia până în România.
Phuripe este o formație a cărui lider, Lakatos Béla, după desființarea celebrei trupe Ternipe în 2014, a înființat un nou grup muzical. Repertoriul lor include cântece tradiționale rome, însă nu omite nici hiturile trupei Ternipe, precum faimosul "Muro Shavo". Pentru formație este important să păstreze muzica autentică a romilor, atât vocală, cât și instrumentală, într-o lume modernă și accelerată, pentru a o strânge la un loc și a o prelucra, astfel încât să devină cunoscută unui public cât mai larg.
Prețuri bilete Balkanik Festival 2024
Biletele de acces la festival se găsesc online, la prețul de 170 lei (abonament) și 85 lei (bilet pe zi). Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, accesează agenda InfoMusic.