Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Roger Waters investigat de poliţia din Berlin pentru portul de haine naziste

Dacă e un lucru la care Roger Waters se pricepe acela e controversa. Artistul a dus lucrurile la un alt nivel spre final de lună mai 2023, când a ţinut un concert în Germania îmbrăcat în haine cu influenţe naziste. De asemenea a proiectat numele lui Anne Frank pe scenă.

Publicat

pe

Roger Waters The Wall la Bucuresti pe 28 august 2013 │ FOTO: Mihai Anghel / InfoMusic

Fostul basist Pink Floyd a fost văzut la reprezentaţiile sale din Germania îmbrăcat cu un costum care seamănă foarte mult cu cel al unui ofiţer SS din Germania nazistă. Muzicianul de 79 de ani a proiectat şi numele lui Anne Frank pe unul dintre ecranele de la show-urile sale, alături de alte victime ale opresiunii, de la George Floyd la Shireen Abu Akleh.

Anne Frank a fost o adolescentă evreică ucisă în perioada Holocaustului, iar jurnalul său a devenit cea mai cunoscută scriere din acea perioadă. Tânăra a trăit ascunsă în timpul ocupaţiei Olandei. George Floyd a fost ucis de poliţia din SUA în timpul arestării sale. Abu Akleh era un jurnalist de la Al Jazeera şi a fost ucis în 2022 în vreme ce se afla într-o tabără de refugiaţi palestinieni, în timpul unui raid al forţelor israeliene.

Asocierea acestui caz cu cel al lui Anne Frank duce cu gândul la antisemitism. Muzicianul şi-a început de altfel concertul anunţând că un tribunal din Frankfurt a decis că acţiunile sale nu sunt antisemite. Waters are un istoric de declaraţii bizare, comparând acţiunile guvernului israelian asupra poporului palestinian cu acţiunile naziştilor.

Între timp poliţia din Berlin a deschis o anchetă cu privire la concertul lui Roger Waters de pe 17 mai 2023 de pe Mercedes-Benz Arena. Costumaţia sa şi arma pe care o purta pot fi văzute ca o glorificare a violenţei şi a perioadei regimului nazist.

Pe 27 mai Roger Waters a dat următoarea declaraţie ca răspuns la acuzaţii

Reprezentaţiile mele recente din Berlin au atras atacuri de rea credinţă din partea celor care vor să mă păteze şi să mă facă să tac pentru că nu sunt de acord cu vederile mele politice şi principiile morale.

Elementele reprezentaţiei mele care au fost puse la îndoială sunt o declaraţie de opoziţie la adresa fascismului, nedreptăţii şi discriminării. Încercările de a le înfăţişa că orice altceva sunt nesincere şi motivate politic. Interpretarea unui demagog fascist instabil au fost o parte a show-urile mele de la "The Wall" de la Pink Floyd în 1980.

Mi-am petrecut întreaga viaţă luptând impotrita autoritarianismului şi opresiunii oriunde le văd. Când eram un copil după război, numele Anne Frank era des amintit în casa noastră, a devenit un simbol a ceea ce se întâmplă când fascismul e lăsat fără consecinţe. Părinţii mei s-au luptat cu naziştii în Al Doilea Război Mondial, iar tatăl meu a plătit preţul suprem.

Indiferent de consecinţele atacurilor asupra mea, voi continua să condamn nedreptatea şi pe cei care o perpetuează.

Comentează

Industria muzicala

David Gilmour promite că "absolut niciodată" nu va mai cânta cu Roger Waters

Reconcilierea dintre David Gilmour și Roger Waters nu se va întâmpla niciodată. Chitaristul Pink Floyd a asigurat publicul că nu va mai urca pe aceeași scenă cu Waters, motivându-și foarte clar și răspicat dorința de a sta cât mai departe de cei care susțin dictatori precum Putin.

Publicat

pe

David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal)
David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal) │ FOTO: Captură YouTube

Ani la rând, divergențele de opinie i-au menținut în conflict pe David Gilmour și Roger Waters. Acest lucru pare că nu s-a schimbat nici în prezent, foștii membri Pink Floyd având în continuare viziuni extrem de diferite, atât din punct de vedere creativ, cât și politic și social.

David Gilmour: "Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro"

Într-un interviu acordat recent publicației britanice The Guardian, David Gilmour a reconfirmat publicului că-și dorește să păstreze distanța dintre el și Roger.  Chitaristul nu-și dorește să mai urce vreodată pe aceeași scenă cu Waters, răspunsul la întrebarea pivind o posibilă reunire fiind unul categoric.

"Absolut niciodată (nu voi mai urca pe scenă cu Roger Waters). Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro [președintele Venezuelei]. Nimic nu m-ar face să împart o scenă cu cineva care consideră că un astfel de comportament față de femei și de comunitatea LGBT este OK.

Pe de altă parte, mi-ar plăcea să mă întorc pe scenă cu Rick Wright, care a fost unul dintre cei mai blânzi și mai talentați oameni din punct de vedere muzical pe care i-am cunoscut vreodată", a declarat David Gilmour.

În luna septembrie, într-un alt interviu, acordat ITV News, David Gilmour a dat un răspuns asemănător pe tema reunirii, asigurând publicul că membrii rămași în viață ai trupei Pink Floyd nu vor mai cânta împreună.

"Puteți visa (la o reunire), dar nu se va întâmpla. Am mai rămas doar trei oameni și nu vorbim între noi."

În prezent, David Gilmour își promovează cel de-al cincilea album solo. Intitulat "Luck and Strange", discul a reuşit să detroneze formația Oasis de pe locul întâi în Marea Britanie.

Recent, Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție. Găsiți mai multe detalii pe InfoMusic.

Citește în continuare

Trending