"Heart on My Sleeve" părea gata să fie următorul hit semnat The Weeknd şi Drake. Problema e că vocea acestor artişti a fost generată cu ajutorul AI-ului, fiind complet sintetică şi un produs al înregistrării din studio. AI-ul a făcut o treabă aşa bună că fanii nu şi-au dat seama şi numărul de vizualizări şi stream-uri a explodat.
Între timp casele de discuri, mai precis Universal Music Group au pus presiune pe Spotify, TikTok şi YouTube pentru a înlătura track-ul. Motivul? "Încălcare de drepturi de autor folosind AI generativ". De fapt track-ul a fost postat pe TikTok de un utilizator numit Ghostwriter977 şi partajat pe serviciile de streaming sub numele de artist Ghostwriter.
Până să fi scoasă de pe reţele pe 17 aprilie strânsese în 3 zile 600.000 de stream-uri Spotify, 15 milioane de vizualizări pe TikTok şi 270.000 de vizualizări pe YouTube. Încă nu e clar dacă UMG a trimis şi cereri formale de a scoate melodia de pe acele platforme sau doar unele informale. Ideea de deepfake şi AI generativ de muzică nu e deloc nouă, am tot auzit piese "noi" Nirvana compuse de o inteligenţă artificială acum câţiva ani.
De obicei aceste AI-uri primesc ore bune de muzică ale unei trupe sau ale unui artist şi apoi folosind informaţia respectivă vor crea o piesă complet nouă. Industria muzicală a început să se mobilizeze împotriva ameninatarii deepfake-urilor. În octombie 2022 RIAA (Recording Industry Association of America) a avertizat că giganţii tech care lucrau cu AI încălcau copyright-uri la modul flagrant când îşi antrenau AI-urile cu muzică comercială.
Drake a mai avut probleme cu AI: o voce falsă a sa (deepfake) apărea recent pe o piesă a rapperului american Ice Spice. Între timp şi Nick Cave are un meci personal cu AI-ul, mai precis cu ChatGPT, care încearcă să scrie versuri în stilul său. Cave se declară profund nemulţumit de rezultat.