Emperor, unul dintre pionierii symphonic black metal-ului și nume iconic al scenei internaționale, alege ARTmania Festival pentru a susține primul show în România. Iar SAMAEL, pionier al genului industrial black metal, se alătură, împreună cu Pain Of Salvation, line-up-ului festivalului care va avea loc între 28 - 30 iulie 2023 la Sibiu.
Emperor, trupa care a pus symphonic black metal-ul norvegian pe harta muzicală internațională și a scris istorie în cei peste 30 de ani de carieră, și-a început povestea în '91, odată cu lansarea acum legendarului demo "Wrath of the Tyrant”, rezultat al colaborării dintre Ihsahn (chitară/ voce), Samoth (tobe) - care cântau deja împreună de ceva vreme - și Mortiis (bas).
Acest material i-a adus în atenția scenei underground și a casei de discuri Candlelight records, fiind urmat la scurtă vreme de „In the Nightside Eclipse” (1994), albumul de debut care i-a propulsat în lumina reflectoarelor, aducându-le aprecierea criticii, a fanilor și faima internațională. Succesul a adus cu sine și perioade dificile, marcate de schimbări în componența formației, momente care s-au încheiat însă cu lansarea EP-ului "Reverence" (1996) și a legendarului album "Anthems To The Welkin At Dusk" (1997).
După o serie de noi materiale de succes, precum "IX Equilibrium", de turnee internaționale și show-uri la cele mai mari festivaluri din lume, în 2001 Emperor lansează "Prometheus - the Discipline of Fire & Demise", un album metal care dovedea din nou talentul extraordinar al uneia dintre cele mai valoroase trupe de black metal a tuturor timpurilor. "Prometheus" avea să fie însă și cântecul de lebădă al Emperor, formația anunțând la scurt timp un hiatus care urma să se întindă până în 2005. În acel an, trupa a luat pe nepregătite comunitatea metal cu un concert surpriză în Oslo (2005), show în care au anunțat revenirea lor pe scenă pentru un număr de evenimente atent selectate din Europa și din SUA.
SAMAEL, proiect muzical născut în 1988, într-un buncăr atomic din Alpii elvețieni, continuă de peste trei decenii să inspire pasionații de muzică, având la activ peste 1.000 de concerte susținute în întreaga lume.
Început de Xy și Vorph ca un duet black metal, proiectul a reușit să atragă atenția Century Media, label aflat în plină dezvoltare la acel moment, cu care a și lansat "Blood Ritual", cel de-al doilea album marca SAMAEL. Au urmat "Ceremony Of Opposites" (1994), "Rebellion" (1995) și "Passage" (1996), fiecare nou material fiind acompaniat de turnee și de participarea la unele dintre cele mai cunoscute festivaluri.
Creativitatea a continuat să îi ghideze pe membrii trupei, aducând la lumină o serie de materiale precum "Eternal", "Reign Of Light", "Solar Soul" și altele care au culminat cu "Lux Mundi". Călătoria muzicală, marcată mereu de explorarea și de integrarea unor noi elemente sau genuri, a ajutat la conturarea unei amprente specifice SAMAEL. Începuturile black metal clasice au fost îmbogățite de-a lungul timpului cu un mix de metal și industrial, asezonate cu influențe electronice și simfonice, toate acestea fiind susținute de ritmuri alerte, cadențe marțiale și de blast beat-uri.
Pain of Salvation reconfirmă prezența în line-up și revin pe scena din Piața Mare după șapte ani de absență, aducând cel mai recent album. "Panther" este un material ce explorează adâncimi și semnificații încă neatinse și care este dedicat tuturor celor neînțeleși.
Suedezii care s-au păstrat în primele linii ale scenei progressive internaționale de aproape trei decenii sunt binecunoscuți pentru albumele conceptuale pe care le lansează, iar acest din urmă material nu face excepție de la regulă. "Panther", ce cuprinde nouă piese, vine la trei ani de la lansarea "In The Passing Light Of Day" și a fost înregistrat, mixat și produs de către Daniel Gildenlöw (liderul formației) și Daniel Bergstrand (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend). Dacă pe materialele din trecut suedezii au abordat teme precum războiul și efectele lui asupra familiei și umanității, problemele de mediu, precum energia nucleară, natura divinității sau formarea individului, "Panther" pune în centrul demersului creativ individul, umanitatea, universul interior și conflictele dureroase născute din lipsa sensului și contradicțiile societății moderne.
Abonamente la ARTmania Festival 2023:
Cea de-a 16-a ediție a Festivalului ARTmania de la Sibiu va avea loc între 28 și 30 iulie 2023, abonamentele fiind deja disponibile online, la prețul de 367,65 lei.
Despre ARTmania Festival
ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment, este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.
De-a lungul edițiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.
ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența edițiilor anterioare, când pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian și Devin Townsend, la Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulți alții.