Totul a pornit de la turneul recent al cofondatorului Pink Floyd, în care la început de show îşi îndemna publicul care nu e de acord cu viziunea sa politică să "plece la bar". În plus, pe ecranele din spatele artistului apărea numele lui Joe Biden drept "criminal de război". Roger Waters a stat de vorbă cu Michael Smerconish, în cadrul unui interviu de 7 minute, care s-a viralizat în ultima vreme. Ce e drept am aflat de el prin intermediul podcastului lui Joe Rogan, deoarece nu a fost distribuit prea mult în media de la noi.
Waters începe interviul afirmând că are acelaşi mesaj din 1970 încoace: suntem toţi parte a umanităţii şi suntem cu toţii egali. În ultimul turneu Roger Waters a şocat pe mulţi luând partea Palestinei în conflictul cu Israel. Acum şochează din nou, poziţionându-se pro China în situaţia cu Taiwan-ul şi afirmând că există argumente pentru invazia Rusiei asupra teritoriului Ucrainei. Întrebat de ce îl numeşte pe Joe Biden criminal de război, Waters afirmă că preşedintele SUA susţine măcelul din Ucraina în loc ca SUA să pună presiune pe Zelenski pentru a negocia (spusele artistului).
Basistul Pink Floyd afirmă că presiunea NATO şi împingerea de armanent aproape de graniţa Rusiei este motivul invaziei Ucrainei. Waters nu recunoaşte meritele Statele Unitei în Al Doilea Război Mondial şi afirmă că "Rusia ne-a apărat pe toţi de nazişti" şi că SUA a intervenit tardiv în război. Spiritele s-au încins când muzicianul l-a trimis pe reporterul CNN să mai citească despre istorie, în special despre Taiwan şi China.
Ultimii 2 ani ne-au adus multiple păreri controversate ale artiştilor mainstream, de la poziţionarea lui Eric Clapton anti vaccin la toboşarul System of A Down mare fan Trump, până la James Hetfield care se declara sceptic cu privire la inocularea anti Covid. Totuşi cu privire la războiul din Ucraina artiştii nu s-au pronunţat la fel de vehement. Muzicianul britanic nu e nici mare fan al Statelor Unite, pe care îl consideră un stat agresiv, invocând milioane de oameni ucişi în Orientul Mijlociu, în Siria, Afghanistan, Irak.
Este doar încă un caz clasic de separare a artistului de om şi de a "nu îţi cunoaşte idolii". De remarcat totuşi că lui Roger Waters nu i s-a pus pumnul în gură, deşi are o părere nepopulară, deci există libertate de exprimare la CNN, asta dacă interviul nu a fost editat foarte mult.