Urmărește-ne în Social Media

Tehnologie

O piesă Janet Jackson a defectat multiple harduri de laptopuri

Janet Jackson ne-a obişnuit cu hituri muzicale, care cuceresc topurile, dar artista e subiect de ştiri dintr-un motiv neaşteptat: o piesă celebră a sa a defectat multiple laptopuri. Aparent melodia "Rhythm Nation" are o frecvenţă care dăunează anumitor harduri de pe laptopuri.

Publicat

pe

Janet Jackson (Screenshot videoclip "No Sleeep")
Janet Jackson (Screenshot videoclip "No Sleeep")

Inginerul principal Microsoft, Raymond Chen a vorbit pe blogul său, "The Old New Thing" despre un incident inedit cu o piesă a lui Janet Jackson. În perioada în care Windows XP era la modă o serie de laptopuri au murit atunci când piesa "Rhythm Nation" era pornită, deoarece un sample din melodie provoca daune hard drive-urilor din computere. Un "mare producător de computere" a descoperit că unele dintre unităţile sale aveau crash-uri neaşteptate când cântecul era pornit.

Pe lângă laptopul pe care se ascultă melodia lui Janet erau afectate chiar şi computere de lângă el. Un anumit sunet din acel single din 1989 rezona cu un anumit HDD de laptop. E vorba despre o frecvenţă care se alinia cu cea a HDD-ului, provocând o vibraţie fatală pentru drive. Totul e comparat cu acel ton unic de sunet care poate sparge un pahar de vin sau ferestre. Producătorul misterios de PC-uri a rezolvat uşor problema: a făcut astfel încât boxele laptopurilor să nu redea acel sunet la acea frecvenţă.

"Rhythm Nation" provoacă o frecvenţă de o anumită rezonanţă, care e produsă şi de mişcarea anumitor componente din HDD. Când hardul primeşte semnalul el se închide automat. E vorba despre harduri de 5400 de RPM produse de un număr mare de companii la vremea lor. Cum sunetul e o vibraţie, dacă "loveşti" ceva cu un zgomot la o frecvenţă cu o anumită rezonanţă, acel ceva va vibra şi mai mult ca un răspuns. Ştim cu toţii cât rău pot face vibraţiile unui HDD.

Din păcate nu avem nici poze, video-uri şi nici măcar un brand pentru a dovedi aceast bug neaşteptat. În schimb oficialul Microsoft a partajat un video din 1998, în care ingineri din data centere provocau crash-uri ale drive-urilor ţipând la ele pe o anumită frecvenţă. Lucrurile sunt mai complexe de atât, iar sensibilitatea HDD-urilor la sunete le-a făcut chiar un soi de microfoane care pot spiona oficiali de stat.

Trending