Lansarea unui album muzical reprezintă un capitol plin de însemnătate din cariera unei trupe. Pentru muzicieni poate fi un mijloc de a scoate la lumină surse de inspirație, de a spune povești care până atunci ardeau mocnit sau de a se juca cu note muzicale în feluri care mai de care mai complexe. Pentru ascultători, un nou material discografic poate fi un "spațiu" confortabil, unde pot plânge sau râde, unde pot dansa sau cânta. Un album poate fi ca o îmbrățișare caldă, care te primește în brațele sale întotdeauna, fără judecată. Dar, într-o mare de "poate", un lucru este cert: muzica e mereu un prilej de încântare, conexiune și iubire.
Dar albumul "Deșteptarea Primăverii" nu este doar o suită de melodii. Este un material ce completează povestea tulburătoare a piesei de teatru cu același nume. Este un material atipic, ce vine ca o pecete peste o mișcătoare interpretare actoricească, peste o scenografie minuțioasă și, nu în ultimul rând, peste o regie inteligentă, cârmuită de Vlad Cristache. Regizorul, precum și echipa de la Teatrul Mic, acolo unde este pusă în scenă "Deșteptarea Primăverii", au alimentat ideea de a îmbina teatrul cu muzica.
"Totul a plecat de la o conversație cu Vlad Cristache, regizorul piesei, în care ne-am mărturisit dragostea pentru artă și rock'n'roll în special. A crescut cu albumul <<La Orbire>> și i-a simțit emoția integrată în acest efort contemporan.
Secretul reușitei a stat însă în încrederea echipei de la Teatrul Mic în <<Deșteptarea Primăverii>>", ne-a povestit Rocca.
"Deșteptarea primăverii" este o dramă satirică centrată pe conflictul dintre generații și contradicțiile interioare specifice vârstei adolescentine. Piesa a fost scrisă în 1891 de Frank Wedekind și s-a impus în dramaturgia germană prin temele, motivele și personajele complexe. Mai mult, s-a întipărit și în mintea membrilor FiRMA, făcându-i pe aceștia să vină cu idei muzicale ingenioase.
"Muzica și versurile s-au născut la repetiții, unde am avut acces la procesul de creație a personajelor, a relaționării dintre ele. Textul lui Frank Wedekind, bogat în semnificații și astăzi, a dat direcția lirică. Multă emoție, emoție pură, cu rol terapeutic și pentru public, și pentru cei de pe scenă".
Universul "Deșteptarea Primăverii" concentrează teatrul și muzica, un melanj atipic și nonconformist. Jocul actoricesc este acompaniat de interpretarea live a trupei FiRMA, cântecele fiind compuse special de Rocca pentru această piesă de teatru. "Deșteptarea Primăverii" a fost o "deșteptare" creativă pentru fiecare membru implicat în acest proiect:
"A dat trupei, regizorului, actorilor tineri și celor consacrați libertatea de a crea acest mélange de poezie, teatru & rock'n'roll, pe care Gelu Colceag, managerul Teatrului Mic, l-a denumit <<Poem Teatral Rock>>".
Spre deosebire de numeroase aspecte ale vieții, arta nu este definită de îngrădiri și limitări. Este fluidă și într-o continuă metamorfoză. Este emoție pură și trăire, așa că nu este greu de conceput că "Deșteptarea Primăverii" a reușit să modifice ușor rolurile participanților:
"FiRMA a devenit actor în acest spectacol. Fiecare membru al trupei relaționează cu actorii, preluând emoție pentru ca apoi să o returneze amplificat. Și viceversa...a game of give & take, neîntinat de dorința cuiva de a se impune.
În ceea ce mă privește, sunt recunoscător pentru accesul la emoția crudă, adolescentină, atât de fertilă artistic și creativ, emoție pe care nu am mai trăit-o de la albumul <<La Orbire>>. Și pentru că nu-mi aparține, ci izvorăște din textul lui Frank Wedekind, am putut lucra cu ea la rece, fără a-mi pierde coordonatele", a mărturisit Rocca.
Continuând pe aceeași direcție a fluidității artei, "Deșteptarea Primăverii" mai bifează o reușită în acest sens. Coloana sonoră a piesei de teatru a fost transpusă într-un album de studio, astfel încât, și cei care nu pot trăi emoția de la Teatrul Mic se pot totuși bucura de cele nouă piese originale. Menționăm dintre acestea "Prietene Imaginar", "Piele de Catifea", "Mângâierea Lumii", "Regina Nopții" sau "Lumea mea", melodii ce au fost cântate live la evenimentul de lansare a albumului.
Demn de menționat este că întreaga direcție creativă a piesei de teatru "Deșteptarea Primăverii" a fost menținută de concertul de la ARCUB. Pe scenă nu au urcat doar membrii trupei FiRMA, într-un recital electric, ci și câțiva dintre actorii piesei de teatru, printre care Liliana Pană, Petre Moraru, George Albert Costea, Răzvan Krem Alexe sau Andreea Alexandrescu.
Cu toți aceștia, dar și cu alți membri ai distribuției, publicul se va întâlni pe 18, 19 și 26 iunie la Teatrul Mic. "Deșteptarea Primăverii" va beneficia de trei reprezentații de neratat pentru iubitorii teatrului și ai trupei FiRMA.