Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Trupa Phoenix se reuneşte: Nicu Covaci s-a împăcat cu Mircea Baniciu şi cu foştii colegi de trupă

Se pare că indiciile presărate prin podcasturi au fost reale şi trupa Phoenix se reuneşte. Concertul aniversar de 60 de ani al grupului este în cărţi după ce liderul trupei, Nicu Covaci s-a împăcat cu foştii membri ai grupului, cu care nu se afla în relaţii bune de ceva vreme. Aceştia au fost invitaţi să urce pe scenă pentru concertul aniversar Phoenix.

Publicat

pe

Concert Dan Andrei Aldea si Nicu Covaci la Hard Rock Cafe pe 28 octombrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nicu Covaci oferise indicii cu privire la o posibilă apropiere de foştii colegi de trupă în cadrul podcastului cu DJ Gojira de la Happy Fish. Apoi toboşarul Ovidiu Lipan Ţăndărică a făcut o dezvăluire la podcastul lui Mihai Bobonete din februarie că se pregăteşte o reunire specială Phoenix şi un concert aniversar. Multiple surse apropiate de artişti spun acum că Nicu Covaci s-a împăcat cu Mircea Baniciu, Ioji Kappl, Mani Neuman şi Ovidiu Lipan Ţăndărica.

2022 este anul în care Phoenix împlineşte 60 de ani, iar solistul Nicu Covaci împlineşte 75 de ani pe 19 aprilie. Solistul a declarat că aceste 6 decenii de Phoenix trebuie să fie marcate în mod plăcut, pe scenă, fără poveşti, certuri sau intrigi, ci prin armonie. A declarat şi că a apelat la toţi muzicienii în viaţă care au fost în componenţa Phoenix. De-a lungul anilor aproximativ 40 de artişti s-ar fi perindat prin trupă, conform liderului şi din păcate mulţi au murit.

Nicu Covaci s-a întâlnit deja cu Mircea Baniciu la Bucureşti, iar cu ceilalţi veterani a discutat la telefon. Concertul aniversar pregătit de artişti va fi unul impresionant, de 3 ore. Moni Bordeianu va cânta piesele "Canarul" şi "Hei Tramvai", apoi Mircea Baniciu îşi va cânta piesele. Totul este construit ca un "pod în timp", iar Nicu Covaci va cânta în prima oră cu vechii componenţi, în a doua cu formaţia nouă şi în a treia cu toate generaţiile combinate.

La final vor fi auzite solo-uri: Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Flavius la tobe, Mani Neuman şi Lavinia la vioară, acestea ar fi planurile liderului grupului.

Aniversarea va fi marcată de un turneu, care va începe de la Timişoara, oraşul unde s-a născut Phoenix şi oraşul de baştină al lui Nicu Covaci. Deocamdată se discută despre luna mai sau septembrie, dar nimic nu este sigur încă. Se discută cu parteneri şi potenţial sponsori, iar Nicu Covaci doreşte ca evenimentul să aibă loc în aer liber şi că lumea să vină din dragoste şi în număr cât mai mare.

Josef Kappl, compozitor şi basist a transmis pe Facebook un mesaj cu privire la concertele aniversare Phoenix 60:

Dragi prieteni, vreu să vă anunţ că la iniţiativa liderului legendei Phoenix, Nicolae Covaci, au fost de acord să participe la evenimentele care vor avea loc în acest an, în cadrul aniversării de 60 de ani de la înfiinţare, pe lângă alţii, şi toţi membrii a trupei, fiind vorba de Mircea Baniciu, Josef Ioji Kappl, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Mani Neumann. Aceasta, pentru a anticipa unele zvonuri pe care începe să le răspândească presa de scandal, într-un mod tipic ei şi pentru a evita unele informaţii eronate care vor urma cu siguranţă!

Am luat această hotărâre de dragul muzicii, al legendei Phoenix şi al fanilor care şi-au dorit de mult acest moment! Vom reveni la momentul potrivit cu un comunicat de presă oficial, în care vă vom anunţa şi despre detalii! Vă doresc multă sănătate şi pace!

Comentează

Lifestyle

A murit Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix; Artistul avea 77 de ani

Pe 2 august 2024 a murit Nicu Covaci, liderul și fondatorul trupei Phoenix. Artistul avea 77 de ani și s-a stins pe patul de spital, după ce a trecut printr-o operație pe creier în luna martie a lui 2024.

Publicat

pe

Concert Dan Andrei Aldea si Nicu Covaci la Hard Rock Cafe pe 28 octombrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nicu Covaci s-a născut în 1947 la Timișoara și a studiat încă din copilărie pianul. A fost compozitor, chitarist, pictor și grafician. Inițial a învățat să cânte la muzicuță, dar apoi a luat lecții de chitară. A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, apoi liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Cariera sa muzicală începea în 1961, când Nicu Covaci și Kamocsa Camo Bela, ambii elevi de școală generală, fondau o "trupă de chitare electrice". Se numea Sfinții și ulterior Phoenix. În 1965 intrau în Phoenix și Florin Bordeianu ("Moni"), Claudiu Rotaru, Ioan Ștefanovici ("Pilu") și Gunter Reininger ("Spitzi"). Tinerii cântau inițial coveruri după Beatles, Rolling Stones și alte nume vestice.

La îndrumarea criticului muzical Cornel Chiriac au înregistrat un album și lansau single-urile apreciate "Vremuri" și "Canarul". Începeau să vină și roadele talentului formației, Phoenix câștigând un premiu la un concurs pentru formații studențești în 1968, la Festivalul Național de Artă Studențească din Iași. Moni Bordeianu emigra în 1970, iar "Pilu" era înlocuit de Dorel Vintilă Zaharia.

Este apoi cooptat în trupă Mircea Baniciu, student la arhitectură, la acea vreme un cântăreț folk care însoțea formația în turnee. În 1971 părăseau trupa Zoli, Laurențiu și Cornel, dar sosea Joszef Kappl, alături de Costin Petrescu. În această formulă, trupa avea să capete un sunet rock-folk.

A urmat apoi poemul rock "Cei ce ne-au dat nume", prezentat la Opera din Timișoara pe 13 ianuarie 1972 și apoi apărea albumul "Negru Vodă", primul LP scos de o formație rock din România. În 1974 li se alătură la tobe Ovidiu Lipan Țăndărică.

Un moment cheie al vieții și carierei sale a fost fuga din țară, în 1977, alături de colegii de trupă, ascunși în boxe audio, într-un camion. Ulterior artistul se stabilea în Olanda, apoi Germania și în cele din urmă Spania.

Nicu Covaci a avut multiple divergențe cu foștii colegi de trupă, câștigând în instanță un proces cu privire la drepturile de autor. Piese precum "Mugur de fluier", "Fată verde" sau "Hei, tramvai" nu puteau fi cântate decât cu acordul său.

După emigrare, Covaci a continuat să activeze în domeniul muzical, atât în Germania, cât și în alte țări. A încercat să aducă trupa Phoenix pe scena internațională, deși succesul a fost limitat în comparație cu popularitatea lor din România.

Pe lângă cariera sa muzicală, Nicu Covaci a fost și un talentat pictor. A avut expoziții de artă în diverse locuri și și-a exprimat creativitatea și prin acest mediu. În anii '90, după căderea regimului comunist, Covaci a reunit trupa Phoenix pentru a susține concerte în România și în străinătate. Trupa a lansat și albume noi, continuând să fie activă pe scena muzicală. Nicu Covaci a scris și o autobiografie în care își povestește viața, experiențele și aventurile atât ca muzician, cât și ca om care a trăit în perioade de mari schimbări politice și sociale.

 

Citește în continuare

Trending