Presat de timp, Tudor Chirilă a condensat în două ore de discuție o mulțime de teme și subiecte. Pornind de la începuturile sale în muzică și educația primită în familie, Tudor și Gojira au discutat, pe rând, despre trupa Vama Veche, politică și idealism, importanța unui producător muzical, compromisuri și negociere, televiziune, show-uri de talente, pandemie, creativitate, hituri și zvonuri. Așa cum era firesc, și educația a fost unul dintre subiectele abordate, Tudor susținând încă o dată ideea că este extrem de important pentru un copil să aibă niște profesori buni, care să-l ghideze. La capitolul politicieni pe care îi admiră, acesta l-a numit pe Corneliu Coposu, apreciindu-l pentru "moștenirea pe care a lăsat-o: a mers drept în țara șmecherilor".
Ajunși la subiectul compromisuri, Gojira l-a întrebat pe Tudor care e cea mai mare concesie pe care a făcut-o. "Formația Vama", a fost răspunsul lui Tudor, Gojira ajungând apoi la ruperea trupei Vama Veche și etichetând problema asta a destrămării exact în punctul culminat drept o meteahnă românească.
"Nu e o problemă a românilor. Toate trupele mari din afară s-au despărțit. Sunt foarte puțin trupe, în afară de Rolling Stones, care au stat împreună. Uită-te la Pink Floyd", a spus Tudor, la care Gojira a amintit de Metallica. "Da, Metallica, dar au bani de psiholog", a completat vocalistul Vama.
Tudor Chirilă: "Au fost mai multe momente în care am vrut să rup cu trupa și să merg singur, pentru că mi s-a părut că singur e mai simplu"
Revenind la subiectul compromis, Tudor a explicat de ce consideră că trupa din care face parte e o muncă continuă de negociere.
"Dacă mă întrebi de compromis, cel mai mare compromis îl fac în Vama, unde personalitățile sunt atât de diferite, și au fost mai multe momente în care am vrut să rup cu trupa și să merg singur, pentru că mi s-a părut că singur e mai simplu, dar întotdeauna au prevalat rațiunea și valorile bune care curg din profesionalismul colegilor mei. (...) Prefer un clash, de tipul celui din Vama Veche, în care eu și cu Liviu eram personalitățile contondente și cumva între noi se construia mai tot timpul conflictul, decât să fim cinci oameni în direcții diferite, pe care eu să trebuiască să...mi-am asumat rolul ăsta să-i adun."
Tudor Chirilă: "Vama Veche a fost un moment profesional cu care e posibil să nu mă mai întâlnesc vreodată. Adică sigur n-o să mă mai întâlnesc"
Cât despre ruperea trupei Vama Veche, acest lucru s-a datorat lipsei de maturitate, pe care Tudor și-a atribuit-o atât lui, cât și colegilor.
"Eu n-aveam atunci maturitatea pe care o am acum, să păstrez, să fac parte dintr-o trupă, și probabil că nici colegii mei de atunci n-aveau maturitatea și înțelepciunea colegilor mei de acum. Pe de altă parte, Vama Veche a fost un moment profesional cu care e posibil să nu mă mai întâlnesc vreodată. Adică sigur n-o să mă mai întâlnesc."
Tudor Chirilă: "Un producător adevărat este de fapt un regizor"
Tudor a detaliat, apoi, cât de multe lucruri a învățat de când s-a destrămat Vama Veche, povestind cum a fost să lucreze la albumul "Better" cu un producător străin, respectiv James Lewis.
"Am învățat foarte bine ce înseamnă să lucrezi cu un producător. Am învățat ce înseamnă un producător afară. Am desființat niște mituri: mitul producătorului care-ți scrie ție muzica și-ți face ție orchestrația și tu nu trebuie să contribui cu nimic. Nu există așa ceva. Un producător adevărat este de fapt un regizor, care lucrează cu actorii, care sunt membrii trupei, și cu instrumentele respective, dar dacă tu nu livrezi, el n-are ce pune împreună. Mai sunt niște gimmick-uri care se întâmplă în post-producție, dar foarte mult este despre cât de mult și ce efort face producătorul să înțeleagă ce e în trupa aia."
Tudor Chirilă: "Ceea ce va fi apogeul nostru ca producție muzicală va fi "Îmi pare rău", cântec nelansat încă, care urmează acum, în toamna asta"
Cu acest prilej, Tudor a anunțat și un viitor single - "Îmi pare rău", melodie trasă în trei versiuni.
"Ceea ce va fi apogeul nostru ca producție muzicală va fi "Îmi pare rău", cântec nelansat încă, care urmează acum, în toamna asta, și care este un cântec pe care l-am cântat de vreo două, trei ori până acum, pe care nu putem să-l cântăm cum a fost înregistrat. Este un cântec care s-a făcut la Londra, a plecat dintr-un beat simplu de 808 x C, care a fost trimis în toate efectele noastre: de bas, de chitară, într-un mug. (...) S-a născut un cântec cu o variantă de 41 de minute, o variantă de 7 minute și o variantă de 4 minute, astea au rămas și mixate - ultimele două variante, dintr-o muzică total originală, pe care n-o mai poți reproduce."
În ciuda dificultății găsirii unui echilibru într-o formație cu multe opinii creative, Tudor susține că lucrurile merg mai bine atunci când există pluralitate la capitolul compoziție muzicală.
"Vama Veche a fost foarte bine pentru că toată lumea a compus. Cred mult în trupele în care toată lumea scrie și cât mai multă lume scrie. (..) Pe de altă parte, eu și încerc să-mi impun ideile. Eu sunt coleric, așa: <<Hai s-o facem pe asta! Hai s-o facem pe asta!>>"
Tudor Chirilă: "Nu e doar despre muzică Vocea României, este despre show"
Nu au fost trecute cu vederea nici concursurile de talente. Tudor Chirilă a mărturisit că inițial a vrut să filmeze un singur sezon la Vocea României, dar a ajuns să se implice foarte mult, iar asta l-a făcut să mai rămână. Acesta a subliniat, totodată, că dincolo de calități vocale, orice concurent trebuie să facă show.
"Nu e doar despre muzică Vocea României, este despre show, dar pentru că îi zice Vocea României, oamenii zic: <<Wow, trebuie să fie doar despre voce>>. Come on! Nu-i doar despre voce. Freddie Mercury, dacă era doar vocea aia, nu era Freddie Mercury. El în momentul în care se urca pe scenă, se cutremura scena. Nu avea niciun pic de inhibiție vizavi de mișcarea lui scenică. El a inventat un stil."
În pandemie, Tudor Chirilă nu a dus lipsă de creativitate. Din contră, a lansat o mulțime de piese și se pregătește să lanseze și un EP. Ce i-a lipsit a fost, însă, libertatea de a se deconecta și relaxa printr-un sport foarte drag lui. "Pe mine mă deranjează că n-am putut să schiez", a mărturisit Tudor, sperând ca iarna acesta să poată recupera.
Tudor Chirilă despre propunerea lui Connect-R de a face împreună "Vara nu dorm": "E posibil. Să știi că eu am foarte mari probleme cu memoria, dar dacă el a zis așa, poate că așa e"
La final, Gojira a vrut să lămurească un subiect început în podcastul său cu Connect-R: a existat propunerea de a face featuring pe "Vara nu dorm"?
"E posibil. Să știi că eu am foarte mari probleme cu memoria, dar dacă el a zis așa, poate că așa e. Într-adevăr, am discutat, nu-mi mai aduc aminte, dar e posibil să fi fost.
Tudor Chirilă: ""Perfect fără tine" a apărut într-un moment în care ne-am așezat la compoziție și am zis: <<Hai să facem două hituri>>"
Cât despre apariția piesei "Perfect fără tine", ea nu a venit ca un răspuns la "Vara nu dorm", așa cum s-ar fi insinuat la momentul apariției.
""Perfect fără tine" a apărut într-un moment în care ne-am așezat la compoziție și am zis: <<Hai să facem două hituri>>. Așa ne-am așezat la masă: <<Hai să facem două hituri>>. Iar eu am venit cu tableta, mă mutasem la maică-mea cu gagică-mea și cu copilul, pentru că își refăcea cineva apartamentul sub noi, și într-o seară, cu tableta, am făcut un cântec care era mai mult dance. Și când am ajuns la sală, am început să dezvoltăm, și ne-a venit ideea asta de reggae. Și piesa nu e reggae, de fapt, e doar refrenul. Strofa nu e reggae. Și cealaltă piesă e "Zile fericite", cu Guess Who, care mie mi-a plăcut foarte mult, dar care nu a mai intrat pe radio."