Tudor Chirilă a ales, încă o dată, să vorbească deschis despre un subiect arzător al actualității. La împlinirea a 6 ani de la tragedia petrecută la Colectiv, artistul a reanalizat starea societății. Cu amărăciune, acesta constată că România nu s-a schimbat și că noi ne-am obișnuit să acceptăm ceea ce ni se întâmplă.
"La șase ani de la Colectiv este grav, foarte grav că nu avem responsabili. Adevărați responsabili. Dar și mai grav este că nu avem soluții"
"Se împlinesc șase ani de la tragedia din Colectiv. Șase ani în care nu am învățat nimic. Sau prea puțină lume a învățat ceva. Șase ani în care doar s-a mimat conștientizarea/recunoașterea/admiterea lanțului plin de verigi corupte care a făcut posibil acel eveniment oribil. Politicienii au ales să nu învețe nimic, ba mai mult, dacă ne aducem aminte bine (memoria e o problemă a poporului nostru) chiar în acele zile au ales să mintă cu nerușinare că totul e ok, că totul e sub control. Nu au învățat nimic. Mirceo, fă-te că lucrezi, a fost replica involuntară a lui Caramitru la revoluție, un soi de încercare de a acorda postura celor din studio cu gravitatea momentului. Cine ar fi crezut că acea replică va ajunge o propoziție de marketing a clasei politice din România?
De la momentul Colectiv s-au întâmplat zeci de incendii în spitale sau maternități, multe dintre ele tragedii asemănătoare. Nimeni nu a răspuns, la fel cum nimeni nu a răspuns încă pentru Colectiv. Ticăloșii care au preluat țara asta din nouăzeci încoace au dezvoltat o strategie simplă: câinii latră, caravana trece. Plus un pic de cenușă în cap în fața unor evenimente extreme. La șase ani de la Colectiv este grav, foarte grav că nu avem responsabili. Adevărați responsabili. Dar și mai grav este că nu avem soluții. Mai grav este că nimic din ce s-a întâmplat la Colectiv nu pare să fi mișcat cu adevărat pe cineva. Mai grav este că instructajele de protecția muncii se bifează în continuare cu o semnătură furată în grabă de un pompier timid la ieșirea din insituții. Mai grav este că sunt încă o grămadă de instituții fără uși de incendiu, fără destule uși de incendiu", scrie Tudor pe pagina sa de Facebook.
"Nu te poți vaccina împotriva nepăsării. Am ajuns nepăsători"
Fără a menaja pe nimeni, Tudor Chirilă punctează importanța implicării sociale în procesul de redresare.
"Contemplăm fatalist drobul de sare. E acolo, ar putea să cadă. Și cade. Și face victime. Și face tragedii și omoară destine și ar putea să ne omoare pe oricare dintre noi, dar nu contează, important e să ne ascundem un pic când se întâmplă, să fugim un pic de responsabilitate, să încercăm să dăm un pic vina pe alții și după aia mai vedem noi ce-o fi, hai să ne auzim la un telefon după ce trece asta, nu-i așa? Oare suntem anesteziați moral? Oare suntem anesteziați moral pe termen nedeterminat?
Putem să stăm liniștiți, pentru genul ăsta de indolență n-o să existe niciodată un vaccin care să împartă în două tabere populația. Nu te poți vaccina împotriva nepăsării. Am ajuns nepăsători."
"Mă culc mai bine seara dacă știu că oricine altcineva e mai vinovat decât mine"
Tudor nu se ferește să declare că vinovăția este colectivă și că, de multe ori, preferăm să ne uităm în altă parte.
"Colectiv ar fi trebuit să ne învețe lucruri. Și toate tragediile care au urmat. În schimb, am ajuns să ne obișnuim cu ele, așa cum o să ne obișnuim cu urșii pe străzile orașelor sau cu televiziunile penalilor în casele oamenilor. Ursul e o variantă mai prietenoasă. Cinici sute, 500, 5X100, 100+100+100+100+100, 100x5, 50X10, 25x20 de morți aproape în fiecare zi de vreo zece zile încoace. Morți care ar fi putut/ar fi vrut/ ar fi avut dreptul să mai trăiască, morți de care nu știe nimeni, morți despre care afli așa cum am aflat eu astăzi, intrând în curtea unei femei din Transilvania care n-a mai putut să mă primească cu același zâmbet pe față. Și-a pierdut doi frați în două săptămâni.
Pensionarii pe care se bat partidele sunt lăsați acum în voia sorții în timp ce o bună parte din populația adultă și în putere urlă din rărunchi că nu există moarte, nu există Covid. Și în vremea asta toți ne ducem viețile mai departe încercând să ne convingem că nu e vina noastră toată nebunia asta de țară fără reguli și morală, nu e treaba noastră, e vina oricui dar nu a mea. Mă culc mai bine seara dacă știu că oricine altcineva e mai vinovat decât mine. Suntem o țară de neprihăniți de care profită oculta mondială, nu-i așa? Sunt toți niște ticăloși ăștia de la putere, da' uite care e treaba crezi că putem să închidem lucrarea aia ără factură? Că oricum ăia fură, de ce să le mai dau și eu bani?"
Puteți citi mesajul complet al lui Tudor pe pagina lui de Faceboook.