Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Mircea Vintilă spune povestea piesei "Hanul lui Manuc" în emisiunea "Femei de 10 bărbați de 10"

Mircea Vintilă a povestit cum a luat naștere piesa "Hanul lui Manuc" în emisiunea "Femei de 10 bărbați de 10", de pe TVR 1. Pentru muzician, care în acea vreme era student la Facultatea de construcții, melodia "Hanul lui Manuc" a însemnat debutul pe micul ecran.

Publicat

pe

Mircea Vintilă și Marina Almășan
Mircea Vintilă și Marina Almășan │ FOTO: TVR

De Hanul lui Manuc din București a auzit toată lumea și, mai mult ca sigur, cei mai mulți au și vizitat locul încărcat de istorie din Centrul vechi. În urmă cu două secole, hanul găzduia oamenii politici ai vremii, iar acum este singurul han tradițional din Europa. El denumește și una dintre cele frumoase melodii folk românești, lansate cu peste patru decenii în urmă, de Mircea Vintilă.

"Hanul lui Manuc" a fost scrisă chiar la...  Hanul lui Manuc

Invitat în emisiunea "Femei de 10 bărbați de 10", realizată de Marina Almășan, Mircea Vintilă a dezvăluit că melodia sa de 10, pe versurile poetului Adrian Păunescu, a fost scrisă chiar la o masă din localul "Hanul lui Manuc". După un concert, alături de câțiva prieteni, artistul s-a oprit să servească cina. Comandase clătite flambate, iar clădirea veche i-a fost sursă de inspirație. Tot atunci, interpretul a mai scris și o altă piesă celebră din repertoriul său, "Un' te duci tu, mielule?".

Pentru Mircea Vintilă, care în acea vreme era student la Facultatea de construcții, melodia "Hanul lui Manuc" a însemnat debutul pe micul ecran. Amintirile nu s-au oprit aici, iar invitatul Marinei Almășan a mai vorbit cu umor și nostalgie despre tânăra care i-a fost muză a unei alte celebre melodii, "Miruna".

Cum l-a cunoscut Marina Almășan pe Mircea Vintilă

"Într-una dintre primele mele emisiuni, prin anii ‘90 (aveam douăzeci și ceva de ani și eram soldat in oastea lui Tatulici), șeful meu îl invitase la "Veniți cu noi pe programul 2" pe Mircea Vintilă. Emisiunea se transmitea de la Hanul lui Manuc, deci artistul a apărut în debutul ei și a interpretat nemuritorul său cântec, "Hanul lui Manuc". Eram în primul meu an de TVR și ….mi s-a părut atât de Wow! să-l văd de aproape pe artist, ba chiar să-i pun și o întrebare - n-o mai țin minte! - în direct! De atunci l-am avut invitat, pe "Cioculeț", de câteva zeci de ori, în emisiuni și, ori de câte ori am putut, l-am rugat să-mi cânte "Hanul lui Manuc". A rămas pentru mine una dintre "amprentele" începuturilor mele în TVR", a mărturisit Marina Almășan.

Emisiunea "Femei de 10 bărbați de 10" poate fi urmărită pe TVR 1, sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 15:00. Printre invitații Marinei Almășan se mai numără inventatorul Dan Sobol, care a studiat, inventat si înregistrat la OSIM mai multe de soluții tehnice. Acesta va prezenta cea mai ușoară bicicletă ecologica din lemn, de numai 2.924 g. Invitată în emisiune va fi și Elena Moșuc, desemnată recent "Cea mai bună soprană a lumii". Aceasta va cânta în duet cu Fuego.

Comentează

Concerte & turnee

Cea de-a zecea ediție "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" are loc pe 4 octombrie 2024

Evenimentul "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" își propune să aducă în fiecare an în fața mai vechilor sau mai tinerelor generații în blue-jeans lecțiile de cultură, de poezie, de teatru, de literatură şi de muzică bună pe care Florian Pittiș le-a oferit.

Publicat

pe

Poster "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" 2024
Poster "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" 2024

Primăria Sectorului 3 pregătește pe 4 octombrie, la scena din Parcul Titan, "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș". Ajuns la cea de-a X-a ediție, evenimentul este organizat chiar de ziua de naștere a artistului. O particularitate a acestei ediții aniversare este participarea extraordinară a Orchestrei Simfonice București & Band, cu Relu Bițulescu, Lyuben Gordievski, Ciprian Pop, Virgil Popescu, Sorin Voinea, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Soliștii invitați ai evenimentului sunt Zoia Alecu, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Marius Bațu, Ducu Bertzi, Florin Chilian, Maria Gheorghiu, Alina Manole Mircea Vintilă și Grupul Vocal Acapella. Alături de aceștia, pe scenă urcă și invitatul special al evenimentului, Mihai Neniță, magicianul viorii.

Povestea evenimentului "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș"

În anul 2013, Primăria Sectorului 3 organiza, de Florii, un eveniment care a devenit una dintre cele mai frumoase tradiții concertistice din România: "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș". Cu acea ocazie, pe scena din parcul Titan, se reunea pentru a susține un concert extraordinar, în memoria lui Florian Pittiș, supergrupul Pasărea Colibri. Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, membri fondatori ai formației alături de "Moțu" Pittiș, îi aduceau un omagiu, în semn de iubire și prețuire, celui care a fost o adevărată flacără a culturii românești.

Au urmat noi ediții, iar în timp evenimentul a devenit un reper cultural pentru Sectorul 3. An de an, emoția, muzica și poezia s-au împletit cu proiecțiile video, dând naștere unei stări de spirit unice. Cu fiecare ediție, artiști apropiați de Florian Pittiș sau cărora "Moțu" le-a marcat destinul artistic s-au întâlnit pe aceeași scenă, cu același scop: acela de a-i cinsti amintirea, dar și ca o formă de a continua munca de o viață a omului care a inspirat generații întregi să citească, să asculte muzică, să trăiască frumos.

Florian Pittiș, un simbol unic în cultura românească

Conceput ca o sărbătoare a spiritului, "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" unește artiștii și publicul în prețuirea unui nume important în cultura noastră. "Moțu" Pittiș le-a arătat românilor ce înseamnă dorința de libertate și cunoaștere. A fost un vizionar care a inspirat generații întregi de tineri și continuă să o facă, dată fiind moștenirea atemporală pe care ne-a lăsat-o.

Cea de-a X-a ediție a evenimentului se va desfășura pe 4 octombrie, începând cu ora 18.00, la scena din parcul Titan, iar accesul publicului este liber.

Citește în continuare

Trending