Tehnologia e omniprezentă în viața noastră și implicit în redacția InfoMusic. Fotografiem cu aparate Canon EOS 5D Mark IV sau Sony A7 III , filmăm cu Canon EOS C70, edităm pe monitoare ProArt și desktopuri ROG, scriem de pe diverse laptopuri VivoBook sau ZenBook. Tu ne citești de pe telefoane și alte sisteme care încarcă site-ul nostru dintr-un datacenter plin ochi de servere și echipamente de rețea, trecând prin numeroase antene și routere. Muzica - elementul care ne apropie - nu mai e produsă de mult timp doar analog, ci beneficiază și ea de suportul tehnologiei. Ba mai mult, ne e distribuită prin aplicații - Spotify, Apple Music, YouTube, Tidal, Deezer, SoundCloud, TuneIn etc - CD-urile fiind pentru cei tineri niște curiozități din trecut, iar vinilurile - apanajul colecționarilor.
Vedem că laptopurile avansează cu frecvența anotimpurilor și vrând să fim mereu la curent cu ce e mai nou și mai bun în domeniu, am acceptat invitația ASUS de a folosi ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582) în activitatea noastră de comunicare și creare de conținut. Te invit să citești în continuare să afli cum îți poți îmbunătăți productivitatea pe laptop și să îți protejezi vederea (OLED e cuvântul cheie) dacă job-ul sau pasiunea te ține (prea) mult timp captiv în fața ecranelor.
Primul lucru remarcat și remarcabil la acest notebook este ecranul secundar integrat deasupra tastaturii. Se numește ScreenPad Plus și se ridică automat atunci când deschizi capacul. În acest fel poate fi privit sau utilizat mai confortabil, iar prin deschizătura creată absoarbe mai mult aer necesar răcirii. Sistemul de răcire este esențial pentru o astfel de configurație ce include placa grafică de ultimă oră Nvidia GeForce RTX 3070. Te întrebi probabil ce ne jucăm la InfoMusic :) După cum vezi pe site, ne "jucăm" cu editarea de poze și interviuri video.
Dar înainte de toate, uite configurația acestui UX582LR-H2002R:
Procesor Intel Core i9-10980HK
Placă video dedicată NVIDIA GeForce RTX 3070 cu 8GB
Ecran OLED tactil 4K
32 GB DDR4 la 2933MHz
Stocare 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0
Rețea WiFi 6 802.11 ax
2 porturi USB 3.1 Type C (Gen 2) cu Thunderbolt 3, USB 3.1, HDMI
Windows 10 Pro
Greutate 2,34 Kg
Sunet Harman/kardon
Trebuie spus că ambele ecrane sunt tactile și au rezoluție 4K. Cel principal utilizează tehnologia OLED care - pe scurt - îți oferă cea mai bună imagine, culori fidele, un negru pur, un contrast deosebit, detalii bogate, indiferent cum l-ai privi.
De ce e WOW ecranul OLED
Un alt lucru pe care l-am aflat despre ecranul OLED e acela că indiferent de nivelul de luminozitate, culorile rămân neschimbate. Probabil că și tu reduci intensitatea luminoasă a ecranului atunci când vrei să-i mărești autonomia pe baterie. Dacă este LCD, vei constata că nuanțele culorilor se denaturează, deoarece pixelii în acest caz sunt iluminați de o sursă LED din spate. Panoul OLED (prezent și pe acest laptop ASUS) are pixeli care își produc singuri lumină. De pildă, când trebuie să fie negri, ei pot opri complet iluminarea fără să se bazeze pe LED-urile din fundal. Așadar, imaginea redată de OLED rămâne vie și clară la orice nivel de luminozitate.
În cazul lui ZenBook Pro Duo 15 OLED, ecranul oferă un contrastul de 1.000.000:1 și este certificat VESA DisplayHDR 500 True Black. Este foarte luminos, luminozitatea urcă la 440 de niți. La polul opus, acel negru profund are 0,0005 niți de luminozitate. Toate aceste date/cifre confirmă ceea ce am sesizat din primele minute: experiența de vizualizare pe UX582 este cu adevărat deosebită, cea mai bună întâlnită până acum pe un laptop.
Dintr-o altă perspectivă, prin calibrarea din fabrică și specificul tehnologiei, panoul OLED emite cu până la 70% mai puțină lumină albastră nocivă comparativ cu un LCD, prevenind astfel oboseala ochilor. Probabil știi că lumina albastră provoacă disconfort vizual și perturbă calitatea somnului.
OLED-ul poate avea și un dezavantaj, dar ASUS i-a găsit o soluție simplă. Pe un ecran OLED poate apărea efectul de persistență a imaginii, sau burn-in, dacă o imagine statică cu contrast ridicat este afișată foarte mult timp. Pentru a evita asta, atunci când laptopul ASUS este inactiv mai mult de 30 de minute, intră în funcțiune un screensaver special conceput - OLED Care. Acesta reduce semnificativ riscul de burn-in.
Ce poți face cu Screen Pad Plus
Revenind la ecranul secundar, cu el poți interacționa tactil atât cu degetele, cât și cu un stilou digital inclus în pachet.
Pentru acest ScreenPad Plus, ASUS a dezvoltat mai multe aplicații utilitare care îți permit diverse acțiuni rapide: poți porni mai multe aplicații concomitent apăsând un buton virtual, poți scrie de mână, poți extinde vizualizarea unei pagini web pe ambele ecrane și poți apela la un Control Panel în aplicații ca Adobe Premiere, After Effects, Photoshop și Lightroom Clasic. În editarea video, controllerul arată ca mai jos:
Dar până la aplicații profesionale, vei găsi foarte confortabil să așezi în acest ecran o fereastră cu Spotify sau un browser cu un video sau o pagină de pe Internet. Poți lucra pe ecranul principal și din când în când să îți arunci un ochi mai jos. În cazul unui program ca Zoom, Meet sau Teams, vei putea amplasa în plan secund videoconferința cu colegii tăi și să execuți alte taskuri pe ecranul mare.
Iar dacă veni vorba de nelipsitele call-uri online, amintesc de funcția ASUS AI Noise-Canceling Audio. Zgomotul de fond este anulat (în trepte, după preferințe), iar apelanții se aud și te vor auzi clar.
Perfect pentru editarea video on-the-go, am salvat 22% din timpul de export
Cum ZenBook Pro Duo 15 OLED este un laptop pentru cei care creează content, iar aceștia vor să poată edita și exporta materialele de oriunde, l-am testat în Adobe Premiere CC 2021.
Am vrut să vedem cum se comportă laptopul ASUS comparativ cu vechiul desktop de producție, pe care au fost editate zeci de interviuri cu artiști și galerii cu poze de la concerte. Acesta avea o configurație la nivelul toamnei lui 2019, cu Intel Core i7-8700K, placă Nvidia GeForce GTX 1080 și 32 GB RAM.
Așadar, am conectat laptopul la priză, am selectat din panoul MyASUS modul Performance - cel care turează mai tare ventilatorul pentru răcire - și am pornit exportul din Media Encoder-ul Adobe. Dacă vrei să-ți menții cafeaua caldă pe durata taskului nu trebuie decât să plasezi cana în dreptul evacuării din partea stângă a laptopului :) Din fericire, tastatura rămâne rece și poți folosi în paralel laptopul pentru browsing sau Spotify.
Cum pandemia ne-a pus pe pauză interviurile fizice din studio, am repus din arhivă ultimul material înregistrat. Trupa The Mono Jacks ne vizitase pe 27 ianuarie 2020 - poți vedea interviul aici.
Am optat și de această dată pentru un export video FullHD cu 25 de cadre pe secundă, potrivit pentru YouTube, dar și pentru arhivarea internă. Am ales un bitrate variabil în 2 pași (35-45Mbps), care pune la muncă placa video RTX 3070. Durata procesării a fost de 35 minute și 45 de secunde, aceeași sarcină fiind rezolvată în trecut pe desktop în 45 minute și 36 de secunde.
Am câștigat timp important, laptopul fiind cu 22% mai rapid la exportarea interviului pentru YouTube. Unde mai pui că e portabil și nu legat de un birou. În anumite situații cele 10 minute pot face diferența între a fi primul și a rata o știre online.
La cele aprox. 2,4 kilograme ale sale, laptopul e ușor de cărat în deplasări. Nu e ultra-ușor, dar am cărat noi laptopuri mult mai grele în trecut. Autonomia sa urcă teoretic la ~6 ore. Nu îți imagina că vei putea edita așa de mult timp, placa video dedicată reducându-i semnificativ durata atunci când intră în funcțiune.
Cu prilejul acestei comparații, am observat cât de rapidă este conexiunea USB-C. Dacă pe desktop putea copia fișiere de un SSD extern cu 390-410 MB/s, cu acest laptop am atins viteze de transfer de peste 810 MB/s.
Să cânte muzica pe sistemul certificat Harman Kardon
Muzica "curge" non-stop la noi, mai ales când muncim. Sistemul audio este esențial, de vreme ce o primă audiție ne poate influența în selectarea sau nu a unui subiect de știre. UX582 redă un sunet bogat, iar volumul este destul de puternic fără să creeze distorsiuni.
Avem două difuzoare, despre care ASUS spune sunt acționate de un amplificator inteligent cu două canale, care permite volumul maxim posibil, prevenind deteriorarea în timp a bobinelor mobile sensibile ale difuzoarelor.
Da, ne-am uitat la prețul său încă de la început, costă în jur de 15.500 de lei, și nu ne-am speriat. Există și configurații ceva mai ieftine, variind procesorul și memoria. ZenBook Pro Duo 15 OLED nu e un laptop pentru toată lumea, dar nici nu se poate reduce la un laptop de fițe. Cei care urmăresc o placă video precum RTX 3070 și înțeleg avantajele și calitatea unui ecran OLED 4K îl vor considera oportun, chiar o afacere.
UX582 e companionul digital ideal, îți pune la dispoziție oriunde te-ai afla o putere impresionantă. Atunci când ai chef să creezi, doar deschide-i ecranul. Când ești contra-timp cu un proiect video, deschide-i ecranul. Ai fotografii de editat, deschide-i ecranul. Vrei să faci video streaming pe social media, deschide-i ecranele. Cauți să te relaxezi cu un joc de ultimă oră, deschide-l.
PS: Poți afla prețurile actuale și mai multe detalii despre configurațiile mai ieftine de pe eshop ASUS sau eMAG (linkuri afiliate).