Contextul pandemic s-a schimbat mult în ultimele săptămâni, rata scăzută de incidență și promisiunile guvernanților cu privire la susținerea sectorului cultural alimentând optimismul organizatorilor de concerte și festivaluri. Măsurile de relaxare anunțate vinerea aceasta exclud, însă, posibilitatea organizării evenimentelor cu peste 2,500 de participanți în iulie, respectiv peste 5,000 de participanți în august. Mai mult decât atât, regulile de acces la astfel de evenimente se anunță a fi și mai restrictive decât cele de anul trecut. Va fi necesară păstrarea unei distanțe de doi metri între participanți, testarea la intrare sau vaccinul fiind obligatorii. De asemenea, în luna august vor fi permise doar evenimentele care se desfășoară pe parcursul unei singure zile. Documentul ce cuprinde noile măsuri de relaxare poate fi accesat aici.
Criticile aduse de Tudor Chirilă, Edy Chereji, Daniel Clinger și Cristi Beiu
În aceste condiții, Tudor Chirilă consideră că măsurile de relaxare sunt de fapt "măsuri de restricționare a industriei de spectacol", argumentându-și afirmația în cadrul unei discuții libere, purtate cu Edy Chereji (Untold, Neversea), Daniel Clinger (light designer și reprezentant al Asociației Lucrătorilor din Industria de Spectacol) și Cristi Beiu (Sublime Production).
"Marea țeapă a vaccinării, dacă v-ați vaccinat pentru a merge la concerte, sau a asista la evenimente în aer liber, organizate mai simplu decât anul trecut, și cu mai multă predictibilitate, vă spun că chestia asta nu se poate întâmpla acum și am zis că, pe lângă toate locurile în care am comentat și am încercat să facem cunoscută poziția industriei de spectacol, viziavi de aceste măsuri de restricționare, de fapt, și nu de relaxare, am zis că și pe pagina mea de Facebook e un moment bun să mai știe lumea exact ce se întâmplă.
Și-i am alături de mine pe domnul Cristi Beiu, de la Sublime Production. El este un organizator de evenimente mai mici, sau mijlocii, putem spune, nu de mari festivaluri. Marile festivaluri sunt reprezentate de Edy Chereji (Untold și Neversea), și din partea Asociației Lucrătorilor din Industria de Spectacol, veteranul Daniel Clinger - Light Designer, profesor la UNATC și alte variante de universități, un om care a văzut tot ce s-a întâmplat în industria spectacolului din '90 și până acum", a spus Tudor Chirilă în introducerea dezbaterii purtate într-un live publicat pe pagina sa de Facebook.
Tudor Chirilă: "Nunțile, scuză-mă, sunt cu vaccinare fără număr, adică dacă sunt persoane vaccinate, nu există limită de participare, și pelerinajele n-au niciun fel de constrângere"
În continuarea mesajului pe care a dorit să-l transmită autorităților, cu precădere lui Florin Cîţu, Klaus Iohannis și Bogdan Gheorghiu, Tudor a subliniat diferențele între măsurile aplicate industriei de concerte și restricțiile valabile pentru celelalte industrii.
"Evenimente în aer liber - s-a dat voie pentru până în 500 de persoane, dar cu doi metri distanță și testare și vaccinare, spre deosebire de anul trecut, când s-au organizat evenimente în aer liber într-o perioadă mult mai complicată pentru pandemie, fără testare și fără vaccinare, iar una din propuneri a fost ca predictibilitatea să însemne că poți organiza evenimente și după trei - rată de incidență, dar abia atunci să intervină testarea și vaccinarea.
În timp ce, nunțile, scuză-mă, sunt cu vaccinare fără număr, adică dacă sunt persoane vaccinate, nu există limită de participare, și pelerinajele n-au niciun fel de constrângere, iar, în același timp, nu există cerință de vaccinare și testare dacă te afli într-un teatru și faci un spectacol cu 50% capacitate."
Daniel Clinger: "Competițiile sportive pot să strângă până la 12.500 de spectatori în tribune. Transporturile - mergem de luni de zile cu avioane pline, cu toate locurile ocupate"
Argumentul lui Tudor a fost întărit de Daniel Clinger.
"Aș mai adăuga ceva: competițiile sportive pot să strângă până la 12.500 de spectatori în tribune. Transporturile - mergem de luni de zile cu avioane pline, cu toate locurile ocupate, fără testare și fără vaccinare, doar industria de spectacole, dintr-un motiv care nouă ne scapă, este o industrie care propagă acest virus mult mai ușor."
Edy Chereji: "Există studii care spun că peste 60% din infectări se produc în familie"
De aceeași părere este și Edy Chereji, care a dorit să le amintească guvernanților că, deși marile evenimente nu s-au putut susține, rata de infectare s-a menținut ridicată luni în șir.
"Există această paradigmă, care ne e prezentată deja de un an de zile, cum că, așa cum ziceai și tu, industria de spectacole, industria culturală, provoacă cel mai mare rău și e industria care afectează cel mai mult, dar, iată, culmea, de un an de zile noi am fost închiși, iar situația pandemiei o cunoaștem cu toții.
Ba mai mult, există studii care spun că peste 60% din infectări se produc în familie, și cu toate acestea, noi avem senzația că trebuie să fim restricționați până în momentul în care vom găsi acea soluție care să elimine 100% riscul de transmitere, în condițiile în care, cel puțin pentru evenimentele mari, normele pe care noi le-am propus, acelea de a permite accesul în festival doar pentru cei care sunt responsabili, adică sunt vaccinați, sunt testați, sau prezintă o dovadă de anticorpi, la ora actuală sunt cele mai drastice norme care se aplică în vreo industrie din România, și cu toate astea noi suntem în continuare restricționați, iar alte industrii funcționează cu norme mult mai relaxate", a subliniat Edy Chereji.
Întreaga discuție poate fi urmărită mai jos, punctele subliniate în cadrul ei ridicând, într-adevăr, multe semne de întrebare cu privire la viitorul industriei de spectacole.
VIDEO: Industria de spectacol e compromisă de guvern - Tudor Chirilă, Edy Chereji, Daniel Clinger și Cristi Beiu discută despre măsurile de relaxare