Condus de Institutul Fraunhofer Heinrich Hertz și compania de măsurare a particulelor Parte Q, cu sprijinul Agenției Federale de Mediu din Germania, studiul a fost efectuat în sala de concerte Konzerthaus din Dortmund (cu 1500 de locuri) și a analizat mișcarea particulelor din aer într-un mediu închis.
Noul studiu îl urmează pe cel din vara anului trecut - Restart-19 - realizat de Centrul Medical Universitar Halle (Saale), ale cărui rezultate au fost publicate în octombrie și care au concluzionat că, beneficiind de o ventilație adecvată, evenimentele live prezintă un risc scăzut de transmitere a virusului de la persoană la persoană.
Spre deosebire de Restart-19, care a numărat doar participanți umani, studiul de la Dortmund a folosit un manechin de înaltă tehnologie, numit Oleg, pentru a simula respirația umană. Pentru studiu, echipa a măsurat transmisia aerosolilor în întreaga sală, inclusiv în auditoriu și foaier. Concluzia este că, în anumite condiții - faptul că locul de desfășurare are o cantitate suficientă de aer proaspăt și toți participanții poartă măști - riscul ca participanții sănătoși să se infecteze prin aerosoli cu COVID-19 este aproape exclus.
"Sălile de concerte și teatrele nu sunt surse de infectare. Ultimele luni au arătat că lumea politică are nevoie de o bază științifică solidă pentru luarea deciziilor. Cu studiul nostru, dorim să ne asigurăm că sălile de concert și teatrele pot găzdui din nou suficienți oameni atunci când se redeschid", a declarat Raphael von Hoensbroech, directorul Konzerthaus Dortmund.
Chiar dacă studiul în discuție oferă rezultate concrete doar pentru sala de evenimente Konzerthaus, oamenii de știință spun că rezultatele pot fi aplicate și în alte spații cu dimensiuni similare. Totuși, în ciuda concluziei pozitive a studiului, oamenii de știință recomandă ca spațiile de evenimente să funcționeze la o capacitate mai redusă. Cu o așezare de tipul "un loc ocupat, un loc liber" și cu o ventilație la capacitate maximă, riscurile de infectare sunt foarte scăzute.