Aceste detalii provin de la şeful UK Music, Jamie Njoku-Goodwin, care afirmă că problemele cu vizele şi birocraţia sunt ultimul lucru de care au nevoie artiştii, care au deja necazuri cu pandemia. Guvernul britanic a ajuns la o înţelegere cu Uniunea Europeană în Ajunul Crăciunului din 2020, iar perioada de tranziţie spre Brexit se încheie pe 1 ianuarie 2021. Ulterior cei care muncesc în anumite industrii vor putea călători în UE fără viză, dar muzicienii nu se află pe acea listă de scutiri.
Casele de discuri şi truptele britanice au luat poziţie, afirmând că fiecare taxare a unei vize va face turneele pe continent să coste mult. Un exemplu vine de la managerul Ellie Giles, care a postat pe Twitter cazul unei trupe de 6 persoane care pleacă într-un turneu european de 4 zile. Muzicienii au nevoie de vize pentru 3 ţări, iar în total ar pierde 1800 de lire sterline doar pentru asta. Costurile totale pentru turneu ar fi de 3500 de lire, iar profitul final ar fi de doar 500 de lire.
Dacă artiştii mari îşi permit costuri de gen, cei mici şi chiar medii vor renunţa la turnee pe continent în aceste condiţii. Şi artiştii din UE vor avea probleme cu reprezentaţiile în UK de la 1 ianuarie 2021. Europenii vor avea nevoie de viză pentru a concerta în Regatul Unit, dar şi să ofere o dovadă a unor economii şi un certificat de sponsorizare de la organizatorii evenimentului. Cu astfel de piedici în cale, unele trupe sau artişti ar putea alege să nu mai concerteze în UK.
A apărut între timp o petiţie care solicită Guvernului britanic să negocieze cu UE o serie de permise speciale de lucru pentru muzicieni, ce nu implică viză. Petiţia a strâns deja peste 100.000 de semnături în nici 24 de ore. Ca idee industria muzicală din Marea Britanie a contribuit cu 5.8 miliarde de lire sterline la economia ţării în 2019.