Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu" interpretează Beethoven live pe 3 decembrie 2020

Iubitorii de muzică simfonică se vor putea delecta pe 3 decembrie 2020 cu un concert cu muzică de Beethoven, interpretată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu". Sub bagheta dirijorului englez Jonathan Berman, acest eveniment se va ţine pe scena Ateneului Român, iar concertul va fi transmis online. Avem detalii în articol.

Publicat

pe

Concert Orchestra Simfonica a Filarmonicii George Enescu
Concert Orchestra Simfonica a Filarmonicii George Enescu │ FOTO: Orchestra Simfonica a Filarmonicii George Enescu www.facebook.com

Concertul dat de Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu" se înscrie în manifestările Anului Beethoven, sărbătorind 250 de ani de la naşterea genialului compozitor german. Concertul este evident fără spectatori din cauza pandemiei şi va fi transmis live de la Ateneul Român. Va include Trei Equali pentru patru tomboane, WoO 30, Serenada pentru flaut şi orchestră, op. 25. Acest material este o adaptare marca Sorin Petrescu după Serenadă pentru flaut, vioara şi viola. Veţi mai putea asculta Simfonia a opta, în fa major, op 93.

Vom avea şi o premieră locală: interpretarea pe 3 decembrie în prima audiţie în România a "Trei Equali pentru patru tromboane", dar vom putea asculta şi un aranjament original, "Serenadă pentru flaut şi orchestră", cu solistul Ion Bogdan Ştefănescu. Solistul în vârstă de 51 de ani este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde predă o clasă de flaut de ani buni. Activitatea sa internaţională a inclus concerte în Franţa, Anglia, Spania, Coreea de Nord, Germania, Japonia şi SUA.

Dirijorul Jonathan Berman este un tânăr britanic apreciat deja de criticii de specialitate, abordând stilul clasic, dar şi pe cel contemporan cu succes. Sub bagheta sa au concertat filarmonicile din Londra, Rotterdam, BBC National Orchestra of Wales, dar şi Royal Academy of Music din Marea Britanie şi Filarmonica George Enescu.

Are în portofoliu şi peste 40 titluri de opera şi este primul britanic care a primt premium "Kempinski Young Artist". Este cunoscut pentru o abordare modernă, ce îmbină multiple forme de artă.

Ludwig van Beethoven a fost un compozitor germna şi pianist considerat unul dintre cei mai talentaţi muzicieni din istorie. Este cel mai apreciat compozitor din emisfera vestică şi a acoperit momentul cheie al tranziţiei de la perioada clasică la cea romantică. Prima sa opera orchestrala importantă, "Prima Simfonie" a apărut în anul 1800. Stilul "Eroic" avea să îi definească opera, stil care a debutat în "Simfonia a Treia" în anii 1803-1804.

Cum puteţi urmări concertul:

Evenimentul va fi transmis pe 3 decembrie 2020 pe canalele online ale Filarmonicii George Enescu + partenerul Radio România Muzical:

Comentează

Concerte & turnee

Cea de-a zecea ediție "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" are loc pe 4 octombrie 2024

Evenimentul "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" își propune să aducă în fiecare an în fața mai vechilor sau mai tinerelor generații în blue-jeans lecțiile de cultură, de poezie, de teatru, de literatură şi de muzică bună pe care Florian Pittiș le-a oferit.

Publicat

pe

Poster "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" 2024
Poster "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" 2024

Primăria Sectorului 3 pregătește pe 4 octombrie, la scena din Parcul Titan, "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș". Ajuns la cea de-a X-a ediție, evenimentul este organizat chiar de ziua de naștere a artistului. O particularitate a acestei ediții aniversare este participarea extraordinară a Orchestrei Simfonice București & Band, cu Relu Bițulescu, Lyuben Gordievski, Ciprian Pop, Virgil Popescu, Sorin Voinea, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Soliștii invitați ai evenimentului sunt Zoia Alecu, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Marius Bațu, Ducu Bertzi, Florin Chilian, Maria Gheorghiu, Alina Manole Mircea Vintilă și Grupul Vocal Acapella. Alături de aceștia, pe scenă urcă și invitatul special al evenimentului, Mihai Neniță, magicianul viorii.

Povestea evenimentului "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș"

În anul 2013, Primăria Sectorului 3 organiza, de Florii, un eveniment care a devenit una dintre cele mai frumoase tradiții concertistice din România: "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș". Cu acea ocazie, pe scena din parcul Titan, se reunea pentru a susține un concert extraordinar, în memoria lui Florian Pittiș, supergrupul Pasărea Colibri. Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, membri fondatori ai formației alături de "Moțu" Pittiș, îi aduceau un omagiu, în semn de iubire și prețuire, celui care a fost o adevărată flacără a culturii românești.

Au urmat noi ediții, iar în timp evenimentul a devenit un reper cultural pentru Sectorul 3. An de an, emoția, muzica și poezia s-au împletit cu proiecțiile video, dând naștere unei stări de spirit unice. Cu fiecare ediție, artiști apropiați de Florian Pittiș sau cărora "Moțu" le-a marcat destinul artistic s-au întâlnit pe aceeași scenă, cu același scop: acela de a-i cinsti amintirea, dar și ca o formă de a continua munca de o viață a omului care a inspirat generații întregi să citească, să asculte muzică, să trăiască frumos.

Florian Pittiș, un simbol unic în cultura românească

Conceput ca o sărbătoare a spiritului, "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" unește artiștii și publicul în prețuirea unui nume important în cultura noastră. "Moțu" Pittiș le-a arătat românilor ce înseamnă dorința de libertate și cunoaștere. A fost un vizionar care a inspirat generații întregi de tineri și continuă să o facă, dată fiind moștenirea atemporală pe care ne-a lăsat-o.

Cea de-a X-a ediție a evenimentului se va desfășura pe 4 octombrie, începând cu ora 18.00, la scena din parcul Titan, iar accesul publicului este liber.

Citește în continuare

Trending