Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Delia, Tudor Chirilă și ADDA răspund comentariilor negative aduse de scrisoarea transmisă Guvernului

Recent, artiști cunoscuți din România au inițiat un demers prin care au transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, solicitând ajutor de la Guvern. Publicul nu a fost încântat de această inițiativă, ceea ce a urmat fiind o serie de comentarii acide. Mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Delia/Tudor Chirilă/ADDA
Delia/Tudor Chirilă/ADDA

Este cunoscut faptul că pandemia a afectat financiar numeroase domenii, inclusiv cel cultural. Sălile goale de concert, lipsa oricărui eveniment de divertisment, scenele pustii au dus la o gaură în bugetele artiștilor. Aceștia au redactat o scrisoare deschisă, fiind adresată vicepremierului Raluca Turcan, primului ministru Ludovic Orban şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu şi postată pe conturile de pe reţelele de socializare ale artiștilor.

Ideea acestei scrisori este reprezentată de faptul că deși Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, acesta se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri şi evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale şi stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor şi editorilor, artiştii nefiind incluşi în acest plan.

Publicarea acestei scrisori i-a împărțit pe români în două tabere. Pe de o parte, au fost oameni care susțin inițiativa și empatizează cu tot ce presupune un domeniu artistic/cultural. Pe de altă parte, au existat o mulțime de comentarii tranșante ce scoteau în evidență faptul că artiștii care au semnat scrisoarea au suficienți bani să se întrețină. Vacanțe în destinații exotice în plină pandemie, săli de sport în propria casă, haine de mii de euro sau mașini de lux au fost doar câteva exemple prin care comentatorii doreau să le arate artiștilor că cererea lor nu este întemeiată.

Mai mult, oamenii au dat exemple de bătrâni care trăiesc din pensii infime, persoane care suferă din cauza unui sistem de sănătate nepregătit sau copii care nu beneficiază de cele mai banale "servicii" pe care o instituție de învățământ ar trebui le ofere. Comentatorii au fost de părere că acestea sunt niște probleme cu adevărat reale.

Delia: "este firesc și normal să susțin industria din care fac parte"

După acest val de mesaje, vedetele nu au întârziat să răspundă. Delia, spre exemplu, a publicat o serie de story-uri pe pagina de Instagram. Primul dintre acestea prezintă textul "este firesc și normal să susțin industria din care fac parte", urmat de altele ce ilustrează comentariile unor oameni ce susțin inițiativa artiștilor.

Story Instagram Delia

Story Instagram Delia │ FOTO: Delia

Artista a adăugat:

"Nu este despre mine! Este despre o întreagă industrie care s-a oprit! Despre instrumentiști, dansatori, sunetiști, tehnicieni, despre oameni nevăzuți din spatele scenei care fac lucruri posibile la fiecare eveniment!
Nu o să rămân indiferentă doar pentru că nu sunt la limita de jos a existenței. E absolut NORMAL să susțin o asemenea petiție pentru industria din care fac parte. Voi face asta în continuare. Împreună vom putea depăși această perioadă".

Tudor Chirilă a scris un mesaj amplu pe contul său de Facebook, atingând mai multe problematici. În ceea ce privește subiectul în discuție, acesta a comentat:

"În ce mă privește, fac parte din categoria artiștilor care se poate susține în această perioadă, dar consider că vocea mea se poate pune și în slujba celor care nu sunt atât de vizibili/vocali. Detractorii nu se gândesc însă că Vama, de exemplu, nu înseamnă doar Tudor Chirilă, ci un grup de 10 oameni cu dificultăți financiare considerabile afectați de lipsa posibilității de a performa în profesiile lor. Vama, ca multe alte trupe sau entități, înseamnă tehnicieni și instrumentiști, profesioniști ai industriei de spectacol".

ADDA: "Nu este vorba doar de mine! Este vorba de instrumentiști, sunetiști, actori, producători"

ADDA este un alt muzician care s-a alăturat campaniei de a clarifica ideea scrisorii și de a răspunde publicului. Artista a postat, de asemenea, pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care a sperat să lămurească lucrurile:

"NU ESTE VORBA DOAR DE MINE!!!!! Sau de alte NUME din industrie!!! ESTE VORBA DE- INSTRUMENTISTI, SUNETISTI, ACTORI, PRODUCATORI etc DE OAMENII CARE CANTA LA NUNTI!!! Vorbim de mii de OAMENI CARE NU AU MAI AVUT NICI UN VENIT DE APROAPE UN AN!!!! de OAMENI cu familii la fel ca VOI!!!!! Care trebuie sa TRAIASCA!!!! EU PLATESC TAXE LA FEL CA TINE!!!! Tu din taxele alea nu SUSTII NICI UN ARTIST!!!! Exista fonduri pt EVENIMENTE CULTURALE!!!!", este o parte din mesajul scris de ADDA.

 

Comentează

Emisiuni radio-tv

Caravana X Factor 2024 pornește la drum; află programul preselecțiilor

Un nou sezon al talent show-ului fenomen X Factor revine în curând la Antena 1, iar pregătirile sunt deja în toi. Prima etapă a audiţiilor va purta caravana X Factor în principalele oraşe ale ţării, în căutarea următorului super star al României, începând din 2 septembrie. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Logo X Factor 2024
Logo X Factor 2024 │ FOTO: Antena 1

Cei care îşi doresc să dea visului lor o scenă, sunt aşteptaţi pe 2 septembrie la Vega Hotels din Galaţi, chiar acasă la câştigătorul celui de-al treilea sezon X Factor şi producătorul muzical al emisiunii, Florin Ristei.

"Anul acesta caravana începe chiar la mine acasă, la Galaţi. Îi aşteptăm încă de la primele ore ale dimineţii pe toţi cei care au încredere în vocea şi charisma lor, la Vega Hotels. Preselecţiile sunt doar primul pas pentru împlinirea unui mare vis, dar mereu am spus-o, drumul lor spre celebritate chiar de acolo începe! Vă aşteptăm la Galaţi, pe 2 septembrie!", a declarat Florin Ristei.

Următoarea oprire a caravanei X Factor va avea loc la Iaşi, pe 4 septembrie, la Grand Hotel Traian. Urmează București (7 - 8 septembrie), Timișoara (11 septembrie) și Cluj-Napoca (13 septembrie).

X Factor, talent show-ul care a lansat cei mai mulţi artişti pe piaţa muzicală din România revine cu un nou sezon, ce îi aduce la masa juriului pe Delia, Puya, Marius Moga şi Ştefan Bănică, într-o competiţie unică ce va face telespectatori parte dintr-un spectacol de neuitat. Cei patru jurați vor încerca să descopere factorul X și să îl atragă în grupa sa, pentru a câștiga marele trofeu.

În plus, Mihai Morar a acceptat provocarea de a reveni pe scena X Factor, de data aceasta în calitate de prezentator. El are în palmares statutul de mentor câştigător al primului sezon al emisiunii, alături de concurentul său, Andrei Leonte.

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Află când începe Vocea României 2024

Cel de-al 12-lea sezon al show-ului Vocea României începe din această toamnă la PRO TV, avându-i ca antrenori pe Tudor Chirilă, Irina Rimes, Horia Brenciu & Theo Rose și Smiley.

Publicat

pe

Antrenori Vocea României 2024
Antrenori Vocea României 2024 │ FOTO: Vocea României / PRO TV www.facebook.com

​Vocea României revine în această toamnă pe micile ecrane, cu cel de-al 12-lea sezon. ​Show-ul va începe pe data de 13 septembrie și se va difuza în fiecare vineri, de la 20:30.

Antrenorii Tudor Chirilă, Irina Rimes, Horia Brenciu & Theo Rose și Smiley sunt pregătiți să asculte vocile concurenților deja înscriși în concurs, să aleagă cele mai inedite timbre vocale și să le ofere telespectatorilor un spectacol memorabil.

Emisiunea Vocea României va fi în continuare prezentată de Pavel Bartoș, care va transmite emoțiile concurenților până în casele telespectatorilor.

Vocea României este una dintre cele mai apreciate emisiuni naționale. Promovează voci de calitate, concurenți talentați care reușesc, cu ajutorul antrenorilor și publicului de acasă, să își construiască o carieră muzicală. Sezonul trecut a fost câștigat de Alexandra Căpitănescu, din echipa lui Tudor Chirilă.

Promo Vocea României 2024

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Mihai Morar va fi prezentatorul X Factor 2024

Mihai Morar se alătură emisiunii X Factor, în calitate de prezentator, într-un nou sezon ce îi aduce împreună la masa juriului pe Delia, Puya, Marius Moga şi Ştefan Bănică.

Publicat

pe

Mihai Morar
Mihai Morar │ FOTO: Antena 1

Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de radio din România, gazda matinalului de la Radio ZU şi realizatorul unuia dintre cele mai de succes podcasturi româneşti - Fain şi simplu, Mihai Morar a acceptat provocarea de a reveni pe scena X Factor, de data aceasta în calitate de prezentator. El are în palmares statutul de mentor câştigător al primului sezon al emisiunii, alături de concurentul său, Andrei Leonte.

"Am fost parte din primul sezon X Factor România. Știu, aproape nici eu nu mai țin minte că l-am și câștigat. Mă întorc după 13 ani, pentru că nu îmi place să las lucrurile neterminate. De data asta ca prezentator. De fapt, ca povestitor. Pentru că, în noul X Factor, cel mai important câştig, pe lângă vocile wow, vor fi poveștile concurenților. Asta e treaba mea: să arăt story-urile din care se naşte o poveste de succes", a declarat Mihai Morar.

Cel mai nou sezon X Factor România îi aduce la masa juriului pe Delia, Puya, Marius Moga şi Ştefan Bănică, într-o competiţie unică ce va face telespectatorii parte dintr-un spectacol de neuitat. Cei patru jurați vor încerca să descopere factorul X și să îl atragă în grupa sa, pentru a câștiga marele trofeu.

Mai mult, Florin Ristei revine și el în povestea X Factor, talent show-ul care a lansat mai mulţi cântăreți pe piaţa muzicală din România. Artistul va fi producătorul muzical al emisiunii de la Antena 1.

Citește în continuare

Trending