Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Peste 300 de chitariști au cântat la Sibiu Guitar Meeting 2020 - VIDEO

Sibiu Guitar Meeting a găzduit pe 19 septembrie întâlnirea a 300 de chitariști români din toate colțurile țării. Concertul Manifest, dar și restul activităților din program, au reușit să reunească sute de persoane din diferite generații în jurul pasiunii lor comune - cântatul la chitară. La eveniment au fost prezenți și Adrian Despot, Mircea Vintilă, Emeric Imre, frații Dincă din formația Trooper și Paul Radu de la Antract.

Publicat

pe

Chitariști veniți la Sibiu Guitar Meeting 2020
Chitariști veniți la Sibiu Guitar Meeting 2020 │ FOTO: PR

Sibiu Guitar Meeting este un proiect complex, care reușește an de an să contureze un program de interes pentru comunitatea de chitariști și nu numai. Tema ediției 2020 a Sibiu Guitar Meeting, desfășurată în weekendul 18 - 20 septembrie, a fost "Legacy", cei prezenți la festival fiind invitați la o celebrare a moștenirii lăsată de mai marii artiști ai muzicii rock, români și internaționali; moștenirea fiind un cadou al trecutului, care ajută la crearea unui viitor mai bun.

Concertul colectiv al celor 300 de chitariști veniți la Sibiu din toate colțurile țării a fost cel mai spectaculos și de impact moment din întregul festival. Deși publicul a fost restrâns în locație, datorită condițiilor actuale, evenimentul a fost transmis pentru prima dată online, integral. Înregistrarea concertului a depășit 50.000 de vizualizări.

Manole, chitaristul trupei Antract și mentor al programului "Pune Mâna pe Chitară", este artistul care a pus în scenă întregul show și totodată profesorul care, prin intermediul tutorialelor video online, a ajutat chitariștii din toată țara să învețe toate cele 20 de cântece folk și rock incluse în playlist.

VIDEO: Fragment din concertul celor peste 300 de chitariști veniți la Sibiu Guitar Meeting 2020

O serie de artiști mari, autori ai pieselor din playlist, au urcat pe scenă de-a lungul serii și au acompaniat sutele de chitariști cu vocea:

  • Adrian Despot de la Vița de Vie a interpretat cunoscutul cântec "Praf de stele";
  • Mircea Vintilă a încântat publicul cu două piese etalon - "Vinovații fără vină" și "Adio, deci pe curând" de Pasărea Colibri;
  • Emeric Imre a participat pentru prima dată la eveniment și a cântat "Nebun de alb";
  • frații Dincă de la formația Trooper au urcat pe scenă, unde au interpretat piesa "Trec anii (Zi după zi)";
  • Paul Radu de la Antract a cântat "Trebuie să crezi" și "Iubirea";
  • Florin Grigoraș de la Riff a pregătit cântecul "În loc de bun rămas".

Alături de ei, o serie de artiști cunoscuți și iubiți pe plan local și nu numai, au preluat microfonul și instrumentele de-a lungul serii: Maria Cojocaru, Sofia Murăruș, Diana Toader, Moldovan Adrian, Marius Borcoman și alții.

VIDEO: Trooper la Sibiu Guitar Meeting 2020

VIDEO: Emeric Imre la Sibiu Guitar Meeting 2020

VIDEO: Mircea Vintilă la Sibiu Guitar Meeting 2020

Activități conexe pentru chitariști și publicul larg

De-a lungul celor 3 zile de festival, Sibiu Guitar Meeting 2020 a adus publicului o serie de proiecte unice.

Guitar After Life Expo

Guitar After Life Expo este finalitatea unui proiect de colectare a chitarelor vechi și de recondiționare a acestora. O parte dintre instrumente au fost pictate în cadrul acțiunii Painted Sounds de către elevi ai Liceului de Artă din Sibiu, în timpul Concertului Manifest, pe baza sunetelor ascultate. Restul instrumentelor au fost recondiționate în cadrul proiectului Guitar Art Craft, astfel fiind transformate în noi obiecte decorative, pe principiul do-it-yourself: veioze, cuiere, noptiere, rafturi și accesorii pentru pereți. În final, toate creațiile au fost expuse timp de 2 zile în Piața Habermann și au fost admirate puternic de către publicul larg.

Street Guitar

Anul acesta, cântările de stradă din seria Street Guitar au pus într-o altă lumină 3 zone cheie din Sibiu. O serie de grupuri de chitariști din Craiova, Făgăraș și Sibiu au pregătit momente muzicale unice, pe care le-au pus în scenă în Piața Mică, Piața Schiller și strada Centumvirilor, reușind să oprească zeci de trecători pentru un moment de deconectare totală.

Chitarist 2.0.

De asemenea, pentru al treilea an consecutiv, Cezar Popescu și Cosmin Lupu au revenit la Sibiu pentru a susține workshop-ul de creație și producție muzicală „Chitarist 2.0.”. Atelierul s-a desfășurat duminică, 20 septembrie și a implicat nu doar explicații teoretice, cât mai ales exerciții practice. Finalitatea masterclass-ului este o piesă la care toți participanții și-au adus aportul muzical.

Young Revolution

În final, proiectul Young Revolution este o continuare firească a activităților organizate sub același nume în cadrul ultimelor ediții ale festivalului. În timp ce anii trecuți trupele tinere din toată țara erau invitate la Sibiu, unde cântau în prima seară de eveniment, anul acesta tinerii artiști sunt promovați intens, prin diferite canale de comunicare.

Sibiu Guitar Meeting a lansat deja CD-ul Young Revolution, o compilație muzicală ce reunește piese originale ale unor trupe tinere din toată țara. Fiind un produs cultural unic, acesta a fost vândut în cele 3 zile de festival, dar va fi distribuit și în alte locații partenere din toată țara. Banii încasați vor ajunge în contul Fondului Pune Mâna pe Chitară și vor fi folosiți pentru a susține educația muzicală a copiilor, prin proiectele demarate de Asociația Culturală Play.

Sibiu Guitar Meeting este un eveniment co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și AFCN.

Comentează

Concerte & turnee

Cea de-a zecea ediție "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" are loc pe 4 octombrie 2024

Evenimentul "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" își propune să aducă în fiecare an în fața mai vechilor sau mai tinerelor generații în blue-jeans lecțiile de cultură, de poezie, de teatru, de literatură şi de muzică bună pe care Florian Pittiș le-a oferit.

Publicat

pe

Poster "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" 2024
Poster "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" 2024

Primăria Sectorului 3 pregătește pe 4 octombrie, la scena din Parcul Titan, "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș". Ajuns la cea de-a X-a ediție, evenimentul este organizat chiar de ziua de naștere a artistului. O particularitate a acestei ediții aniversare este participarea extraordinară a Orchestrei Simfonice București & Band, cu Relu Bițulescu, Lyuben Gordievski, Ciprian Pop, Virgil Popescu, Sorin Voinea, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Soliștii invitați ai evenimentului sunt Zoia Alecu, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Marius Bațu, Ducu Bertzi, Florin Chilian, Maria Gheorghiu, Alina Manole Mircea Vintilă și Grupul Vocal Acapella. Alături de aceștia, pe scenă urcă și invitatul special al evenimentului, Mihai Neniță, magicianul viorii.

Povestea evenimentului "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș"

În anul 2013, Primăria Sectorului 3 organiza, de Florii, un eveniment care a devenit una dintre cele mai frumoase tradiții concertistice din România: "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș". Cu acea ocazie, pe scena din parcul Titan, se reunea pentru a susține un concert extraordinar, în memoria lui Florian Pittiș, supergrupul Pasărea Colibri. Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, membri fondatori ai formației alături de "Moțu" Pittiș, îi aduceau un omagiu, în semn de iubire și prețuire, celui care a fost o adevărată flacără a culturii românești.

Au urmat noi ediții, iar în timp evenimentul a devenit un reper cultural pentru Sectorul 3. An de an, emoția, muzica și poezia s-au împletit cu proiecțiile video, dând naștere unei stări de spirit unice. Cu fiecare ediție, artiști apropiați de Florian Pittiș sau cărora "Moțu" le-a marcat destinul artistic s-au întâlnit pe aceeași scenă, cu același scop: acela de a-i cinsti amintirea, dar și ca o formă de a continua munca de o viață a omului care a inspirat generații întregi să citească, să asculte muzică, să trăiască frumos.

Florian Pittiș, un simbol unic în cultura românească

Conceput ca o sărbătoare a spiritului, "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" unește artiștii și publicul în prețuirea unui nume important în cultura noastră. "Moțu" Pittiș le-a arătat românilor ce înseamnă dorința de libertate și cunoaștere. A fost un vizionar care a inspirat generații întregi de tineri și continuă să o facă, dată fiind moștenirea atemporală pe care ne-a lăsat-o.

Cea de-a X-a ediție a evenimentului se va desfășura pe 4 octombrie, începând cu ora 18.00, la scena din parcul Titan, iar accesul publicului este liber.

Citește în continuare

Trending