Urmărește-ne în Social Media

Muzică nouă

Pink Floyd a lansat o melodie nemaiauzită până acum: "High Hopes", cu versuri, solo diferite

Pink Floyd rămâne o trupă reper în istoria muzicii şi are o arhivă bogată de demo-uri şi piese încă neauzite de public. Din acea arhivă a ieşit o variantă piesei "High Hopes" pe care fanii trupei nu au mai auzit-o. Include un solo diferit şi versuri modificate. O puteţi asculta în cadrul articolului.

Publicat

pe

Pink Floyd High Hopes coperta
Pink Floyd High Hopes coperta │ FOTO: Pink Floyd

"High Hopes" este o melodie de pe albumul "Division Bell" din 1994. Ceea ce putem asculta acum este versiunea sa demo, axată mai mult pe secţiunea vocală a lui David Gilmour. Există şi versuri schimbate, iar solo-ul sună diferit faţă de melodia care ajungea la fani în anii '90. Acest release se vrea a fi o prefaţă pentru box set-ul "The Later Years", care se va lansa în acest an.

Piesa, în versiunea demo sună mai intim şi mai personal, completând sound-ul cu un solo de chitară electrică. Solo-ul original este unul dintre cele mai cunoscute ale trupei de rock progresiv. A se remarca şi mixajul diferit al melodiei, cu lipsă de tobe şi secţiune de ritm.

Pink-Floyd-later-years-box set 2019

Pink-Floyd-later-years-box set 2019 │ FOTO: Pink Floyd

"The Later Years" este un box set fabulos, care include 16 discuri şi 13 ore de materiale nelansate până acum. Va veni în noiembrie şi se va axa pe istoria trupei Pink Floyd sub bagheta lui David Gilmour după plecarea lui Roger Waters din grup.

Vor fi incluse LP-uri de studio, albume live, filme-concert, dar şi rarităţi şi piese live. A fost inclusă şi o versiune a lui "A Momentary Lapse of Reason", care include contribuţii restaurate ale pianistului Richard Wright. Artistul a încetat din viaţă în 2008. Anumite track-uri vor avea şi o secţiune de percuţie nouă de la toboşarul Nick Mason, re-înregistrată.

Pink Floyd a făcut istorie în topurile muzicale, cu albumul său "Dark side of the Moon" petrecând un total de 943 de săptămâni în topul Billboard 200. Recordul nu a fost doborât din 1973 încoace. Discul este al optulea din istoria trupei şi a debutat pe 1 martie 1973. A vândut peste 45 de milioane de unităţi şi reprezintă 42 de minute de excelenţă a rock-ului progresiv.

Între timp Roger Waters a cântat live piesa "Dogs" de la Pink Floyd într-un clip exclusiv preluat din noul documentar "Us + Them". Filmul va fi proiectat în cinematografe pe 2 şi 6 octombrie.

Comentează

Industria muzicala

David Gilmour promite că "absolut niciodată" nu va mai cânta cu Roger Waters

Reconcilierea dintre David Gilmour și Roger Waters nu se va întâmpla niciodată. Chitaristul Pink Floyd a asigurat publicul că nu va mai urca pe aceeași scenă cu Waters, motivându-și foarte clar și răspicat dorința de a sta cât mai departe de cei care susțin dictatori precum Putin.

Publicat

pe

David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal)
David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal) │ FOTO: Captură YouTube

Ani la rând, divergențele de opinie i-au menținut în conflict pe David Gilmour și Roger Waters. Acest lucru pare că nu s-a schimbat nici în prezent, foștii membri Pink Floyd având în continuare viziuni extrem de diferite, atât din punct de vedere creativ, cât și politic și social.

David Gilmour: "Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro"

Într-un interviu acordat recent publicației britanice The Guardian, David Gilmour a reconfirmat publicului că-și dorește să păstreze distanța dintre el și Roger.  Chitaristul nu-și dorește să mai urce vreodată pe aceeași scenă cu Waters, răspunsul la întrebarea pivind o posibilă reunire fiind unul categoric.

"Absolut niciodată (nu voi mai urca pe scenă cu Roger Waters). Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro [președintele Venezuelei]. Nimic nu m-ar face să împart o scenă cu cineva care consideră că un astfel de comportament față de femei și de comunitatea LGBT este OK.

Pe de altă parte, mi-ar plăcea să mă întorc pe scenă cu Rick Wright, care a fost unul dintre cei mai blânzi și mai talentați oameni din punct de vedere muzical pe care i-am cunoscut vreodată", a declarat David Gilmour.

În luna septembrie, într-un alt interviu, acordat ITV News, David Gilmour a dat un răspuns asemănător pe tema reunirii, asigurând publicul că membrii rămași în viață ai trupei Pink Floyd nu vor mai cânta împreună.

"Puteți visa (la o reunire), dar nu se va întâmpla. Am mai rămas doar trei oameni și nu vorbim între noi."

În prezent, David Gilmour își promovează cel de-al cincilea album solo. Intitulat "Luck and Strange", discul a reuşit să detroneze formația Oasis de pe locul întâi în Marea Britanie.

Recent, Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție. Găsiți mai multe detalii pe InfoMusic.

Citește în continuare

Industria muzicala

Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical

Pink Floyd a ajuns la un acord în privința vânzării drepturilor întregului catalog muzical al trupei. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție.

Publicat

pe

Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd
Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd

Un nou catalog valoros din muzica contemporană a fost vândut casei de discuri Sony Music. Cu un portofoliu vast, ce include albumele unor artiști precum Bob Dylan și Bruce Springsteen, Sony cumpără și drepturile de muzică înregistrată ale emblematicei trupe britanice Pink Floyd. Potrivit Financial Times și Variety, acordul a fost semnat oficial, Pink Floyd vânzând drepturile întregului catalog muzical pentru aproximativ 400 de milioane de dolari.

Actualul acord era pe punctul de a se încheia în 2022, pentru 500 de milioane de dolari, însă negocierile au eșuat din cauza conflictelor din interior trupei, dar și a comentariilor lui Roger Waters. Acidele declarații ale fondatorului Pink Floyd au ajuns de multe ori subiecte publice de mare interes, în 2021 răbufnind asupra lui Mark Zuckerberg pe tema folosirii piesei "Another Brick In the Wall". Melodia ar fi urmat să ajungă într-un film promoţional pentru Instagram.

În catalogul Pink Floyd se regăsesc bijuterii ale muzicii rock precum "The Dark Side of the Moon" (1973), "Wish You Were Here" (1975), "Animals" (1977), "The Wall" (1979), "The Final Cut" (1983), "The Division Bell" (1994). Contractul cu Sony include drepturile de muzică înregistrată, dar nu și de compoziție, ele rămânând ale scriitorilor individuali. Emblematicele artwork-uri de pe coperțile albumelor, concepute în mare parte de firma britanică Hipgnosis, sunt și ele incluse în acord.

Pink Floyd, decenii de rezonanță în muzica rock

Pink Floyd s-a format la Londra la mijlocul anilor 1960, trupa devenind influentă pe scena muzicii psihedelice din Marea Britanie. Membrul fondator Roger Waters a părăsit trupa în 1985, iar membrii rămași au înregistrat ultimul album împreună în 1994. Discul final s-a intitulat "The Division Bell" și a inclus piesa "High Hopes".

În 2022, Pink Floyd a lansat pentru prima oară muzică nouă, după aproape 30 de ani de pauză. David Gilmour și Nick Mason, împreună cu vocalistul ucrainean Andriy Khlyvnyuk au înregistrat o piesă cu mesaj politic intitulată "Hey, Hey, Rise Up". Melodia este un imn de susţinere pentru Ucraina, toate veniturile generate de acest single mergând către o organizaţie caritabilă care strânge fonduri pentru ucraineni.

Citește în continuare

Albume noi

David Gilmour lansează albumul "Luck and Strange", iar legenda Pink Floyd e pe locul 1 în topurile UK

David Gilmour a reuşit să detroneze Oasis de pe locul întâi în Marea Britanie, prin lansarea noului său album, "Luck and Strange". Chitaristul Pink Floyd ne oferă primul său material solo nou din ultimii 10 ani.

Publicat

pe

Coperta album David Gilmour Luck and Strange
Coperta album David Gilmour Luck and Strange │ FOTO: David Gilmour

"Luck and Strange" este al treilea album solo al lui Gilmour care urcă pe locul întâi în topuri, după "On an Island" din 2006 şi "Rattle That Lock" din 2015. Noul material discografic a debutat pe 6 septembrie 2024 şi include 9 piese, majoritatea cu versuri scrise de către Polly Samson, soţia lui Gilmour. Grosul versurilor au de-a face cu mortalitatea şi îmbătrânirea.

Acest material a pornit la drum în timpul pandemiei, când Gilmour şi familia sa au ţinut livestream-uri pentru fani. Acelea l-au inspirat să "alunge ideile din trecut" şi să exploreze noi idei muzicale. În multiple interviuri chitaristul Pink Floyd a declarat că el consideră că "Luck and Strange" este cel mai bun album la care a lucrat de la "The Dark Side of the Moon" încoace.

Include nume precum Guy Pratt şi Tom Herbert la bas, primul fiind colaborator frecvente cu Pink Floyd, Roxy Music, Madonna, Michael Jackson şi The Smiths. Adam Betts, Steve Gadd şi Steve DiStanislao au fost la tobe, iar Rob Gentry şi Roger Eno la clape.

Poate cel mai apreciat single de pe LP este "Between Two Points", cover după o piesă din 1999 a trupei britanice The Montgolfier Brothers. Gilmour s-a declarat şocat că originalul nu a fost hit şi a dorit să îi dea un suflu nou. Fiica sa, Romany cântă la voce şi harpă pe acel track. Muzicianul are la activ 5 albume solo, dar nimeni nu îi uită contribuţia vitală la creaţiile fabuloase Pink Floyd "Comfortably Numb", "Shine On You Crazy Diamond" și "Money".

David Gilmour va pleca într-un turneu de promovare pentru noul album, care îl duce în toată Europa. Spre exemplu pe final de septembrie are o săptămână întreagă de concerte la Roma, apoi o săptămână întreagă la Londra. Urmate de opriri la New York şi Los Angeles. Îl găsiţi pe Gilmour la Roma, la Circus Maximus între 27 septembrie şi 3 octombrie.

Citește în continuare

Trending