Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

“Pictures of The Cure” aduse în fața publicului din Piața Constituției

The Cure a venit pentru prima dată în țara noastră cu un concert ce a avut loc pe 22 iulie, fiind prezentat de Rock the City. Britanicii au fost acompaniați, în deschidere, de trupele Editors, God is An Astronaut, dar și de românii de la Coma și Days of Confusion.

Publicat

pe

Solistul The Cure, Robert Smith
Solistul The Cure, Robert Smith │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Editors a fost ultima trupă din seria celor care au cântat în deschidere. Acesta a fost cel de-al doilea concert al englezilor în România, după ce în 2017 au urcat pe scena festivalului Summer Well. Formația a pregătit publicul pentru show-ul The Cure ce avea să urmeze cu piese precum "Violence", "Hallelujah", "Magazine", Sugar", "No Harm", "Ocean of Night" sau "Frankestein" (cea mai recentă piesă lansată). Muzica celor de la Editors, vocea și prezența scenică a lui Tom Smith au fost apreciate de public, dar nu și de vreme. O ploaie măruntă a început odată cu debutul piesei "Sugar", dar nu a făcut decât să creeze o atmosferă mai poetică și să răcorească audiența într-o zi călduroasă de iulie.

  • Concert The Editors pe 22 iulie 2019 în Piața Constituției din București

  • Concert The Editors pe 22 iulie 2019 în Piața Constituției din București

  • Concert The Editors pe 22 iulie 2019 în Piața Constituției din București

În aplauzele publicului, The Cure a urcat pe scenă puțin înainte de ora 21:00. Așteptarea pentru fanii The Cure din România a meritat, prestația trupei satisfăcând și cele mai pretențioase gusturi. Știm cu toții că membrii trupei au trecut de a doua tinerețe, iar două ore de concert sunt dificile și pentru un artist tânăr. The Cure, însă, a demonstrat că poți îmbătrâni frumos și îți poți păstra calitățile vocale (mai ales!).

Trupa britanică s-a format în Crawley, Sussex, în 1976, și este considerată pionieră în zona rockului alternativ englezesc. Formația are la activ 13 albume de studio, cu vânzări de peste 27 de milioane de copii, mai mult de 40 de single-uri, materiale live, valoroase coloane sonore și o multitudine de alte activități culturale conexe. Din 2018, membrii trupei au început să lucreze la cel de-al paisprezecelea album de studio.

Concert The Cure pe 22 iulie 2019 în Piața Constituției din București │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Robert Smith este un personaj. Un personaj timid, cu un zâmbet ștrengăresc ce se întrezărește din când în când în pauza dintre melodii. Un personaj desprins parcă din filmele lui Tim Burton. Un personaj care ascunde o melancolie, dar tipul acela de melancolie fericită care te acaparează și pe tine, când îl privești și când îi auzi glasul. Artistul, la cei 60 de ani, a făcut să pară totul atât de ușor din punct de vedere vocal. Nu s-a simțit nicio secundă că este obosit, interpretarea sa a fost constantă pe parcursul întregului concert și nu a părut chinuită. Mai mult decât atât, nu a pasat publicului “îndatorirea” de a cânta, deși e o practică destul de folosită în (prea) multe concerte. Când solistul simte că îl lasă vocea, îndreaptă microfonul spre public și își ia răgaz. Și nu spun că ar fi o problemă să asculte cum fanii îi cântă piesele. Problema devine în momentul în care concertul pentru care ai plătit bilet nu mai e susținut de trupă, ci de public. Ei bine, închizând această paranteză despre “moralitatea concertistică”,  Robert Smith a cântat tot timpul și i-au fost suficiente cele câteva zeci de secunde de pauză dintre piese.

Solistul The Cure, Robert Smith

Concert The Cure pe 22 iulie 2019 în Piața Constituției din București │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Dar The Cure nu înseamnă doar Robert Smith. Simon Gallup (bas), Jason Cooper (tobe), Roger O'donnell (clapă), Reeves Gabrels (chitară) au completat, fiecare cu virtuozitatea sa, show-ul. Au existat solo-uri de bas și chitară, bătăi memorabile de tobă și bucăți de claviatură ce au livrat publicului sound-ul specific trupei. Piața Constituției a vibrat la piese precum “Pictures of You”, “High”, “Treasure”, “Lovesong”, “Never Enough”, “In Between Days”, “Burn”, “Friday I’m in Love” sau “Lullaby”.

Concertul a fost completat de efecte vizuale - culori vibrante, lumini puternice, imagini cu flăcări (la piesa “Burn”) sau pânze de păianjen (“Lullaby”).

Concert The Cure pe 22 iulie 2019 în Piața Constituției din București │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Setlist concert The Cure în Piața Constituției:

  • Plainsong
  • Pictures of You
  • High
  • Just One Kiss
  • Lovesong
  • Last Dance
  • Burn
  • Fascination Street
  • Never Enough
  • Push
  • In Between Days
  • Just Like Heaven
  • From the Edge of the Deep Green Sea
  • Shake Dog Shake
  • A Night Like This
  • Play for Today
  • A Forest
  • Primary
  • 39
  • Disintegration

BIS

  • Lullaby
  • The Caterpillar
  • The Walk
  • Friday I'm in Love
  • Close to Me
  • Why Can't I Be You?
  • Boys Don't Cry
  • Solistul The Cure, Robert Smith

    Concert The Cure pe 22 iulie 2019 în Piața Constituției din București

  • Concert The Cure pe 22 iulie 2019 în Piața Constituției din București

  • Concert The Cure pe 22 iulie 2019 în Piața Constituției din București

  • Solistul The Cure, Robert Smith

    Concert The Cure pe 22 iulie 2019 în Piața Constituției din București

  • Solistul The Cure, Robert Smith
  • Solistul The Cure, Robert Smith
Comentează

Albume noi

The Cure a lansat primul album după 16 ani, "Songs Of a Lost World"

The Cure a lansat pe 1 noiembrie 2024 "Songs Of a Lost World", primul său album după 16 ani. Înregistrat între 2019 şi 2022, el poartă melancolia şi angoasa pandemiei şi livrează o voce a lui Robert Smith care nu a îmbătrânit deloc din anii '80.

Publicat

pe

Coperta album The Cure Songs of a Lost World
Coperta album The Cure Songs of a Lost World │ FOTO: The Cure

"Songs of a Lost World" este primul album The Cure de la "4:13 Dream", din 2008. Iniţial trebuia lansat în 2019, dar a mai fost nevoie de lucru la el. Robert Smith luase în calcul chiar un album dublu. Acesta este primul album cu Reeves Gabrels la chitară de când a revenit în trupă în 2012. A mai revenit şi Roger O'Donnell la clape, începând cu 2011, după o pauză de 6 ani.

The Cure nu a fost prea generoasă cu single-urile, oferindu-ne doar "Alone" pe 26 septembrie 2024 şi "A Fragile Thing", pe 9 octombrie 2024. Acesta este albumul de studio cu numărul 14, promovat printr-un concert intim la Troxy, din Londra, ţinut chiar pe 1 noiembrie 2024. Concertul este transmis live, pe Youtube gratuit în toată lumea, de la ora 21:50, ora României.

Recenziile sunt pozitive pentru noul LP, iar The Guardian numeşte albumul drept "cel mai bun de la "Disintegration" încoace, ceea ce e foarte greu de atins. Printre temele abordate de Smith şi colegii săi se număra moartea, melancolia şi doliul. Plus iubirea adolescentină, singurătatea şi înstrăinarea. Solistul s-a inspirat din ultimii ani, în car esi-a pierdut fratele, toţi unchii şi mătuşile.

Iată tracklist-ul lui "Songs of a Lost World":

  1. Alone
  2. And Nothing Is Forever
  3. A Fragile Thing
  4. Warsong
  5. Drone: Nodrone
  6. I Can Never Say Goodbye
  7. All I Ever Am
  8. Endsong

The Cure lua naştere în 1976 în Crawley, în Sussex şi a vândut peste 30 de milioane de albume în toată lumea. În 2018 sărbătoare 40 de ani de activitate concertând în faţa a 65.000 de persoane. The Cure a avut o influență profundă asupra muzicii alternative și goth, inspirând numeroase trupe și artiști. Trupa este cunoscută pentru imaginea distinctivă a lui Robert Smith, cu machiajul său negru, părul în dezordine și vestimentația în stil gotic.

De-a lungul carierei, The Cure a vândut milioane de albume la nivel mondial și a avut un succes atât în Marea Britanie, cât și în SUA. În 2019, trupa a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.

Citește în continuare

Industria muzicala

Robert Smith anunță planurile de retragere pentru trupa The Cure

Robert Smith are destul de clar planificați următorii ani alături de The Cure. Formația va concerta începând cu toamna anului viitor, iar aniversarea a 50 de ani de la apariția primului album va marca și încheierea activității sale.

Publicat

pe

Solistul The Cure, Robert Smith
Solistul The Cure, Robert Smith │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Vocalistul The Cure are agenda plină pentru anii următori. Muzicianul plănuiește să se bucure de concerte cât de mult va mai putea, având la orizont și o limită de timp. Potrivit declarațiilor făcute într-un interviu cu Matt Everitt, Robert Smith vede împlinirea vârstei de 70 de ani drept un moment bun pentru retragere.

"Vom cânta la festivaluri anul viitor, dar apoi m-am hotărât să nu mai cântăm nicăieri vara care urmează. Data viitoare când vom urca pe scenă va fi toamna anului următor", a detaliat Robert, anunțând astfel planurile de turneu ale trupei.

Smith a continuat apoi să dezvăluie ce pregătiri se prefigurează odată cu viitoarele aniversări The Cure.

"Probabil că vom cânta constant până la următoarea aniversare - cea din 2028. E un orizont înfricoșător de stresant. Pentru aniversarea din 2018 am început să fac planuri din 2016, gândindu-mă: <<Am la dispoziție un an și jumătate, e ușor!>>. Și cu toate astea, nu am reușit să termin la timp. Acum încep să mă gândesc <<2028, trebuie să pun lucurile în ordine>>; mă refer la filmul documentar și lucruri de genul ăsta."

Robert Smith: "O să am 70 de ani în 2029, iar atunci va fi aniversarea a 50 de ani de la primul album The Cure. Acela e finalul, acolo se termină cu adevărat"

Continuând pe același fir de idei, Robert a anunțat și cam în ce moment vede el încheierea activității The Cure.

"O să am 70 de ani în 2029, iar atunci va fi aniversarea a 50 de ani de la primul album The Cure. Acela e finalul, acolo se termină cu adevărat. Dacă ajung până acolo, acela e finalul.

În timpul care ne mai rămâne mi-ar plăcea să includem cât mai multe concerte, ca parte a planului nostru general de viitor. Mi-a plăcut la nebunie să cânt live; ultimii 10 ani în care am susținut concerte au fost cei mai buni 10 ani de când sunt cu trupa. Sunt mult peste ceilalți 30 de ani. Au fost niste ani grozavi."

Solistul The Cure a explicat și de ce i-a plăcut atât de mult să susțină concerte în ultimii 10 ani.

"Neavând un album nou pentru o perioadă atât de îndelungată, am cântat câte 140 sau 150 de piese, pentru că ne-am transformat într-o trupă live, care se bazează pe portofoliul ei. Putem susține concerte de două ore în care să cântăm 30 de piese, iar la fiecare show piesele pot fi diferite. Asta îți dă un sentiment de libertate."

În prezent, The Cure promovează single-uri de pe albumul "Songs of a Lost World", așteptat să apară pe 1 noiembrie. Cea mai recentă piesă lansată se numește "A Fragile Thing" și o puteți asculta pe InfoMusic.

Citește în continuare

Muzică nouă

The Cure a lansat piesa "A Fragile Thing", al doilea single de pe noul album

The Cure a lansat piesa "A Fragile Thing", al doilea single de pe noul său album. Nu are impactul primului single, care marchează o revenire a grupului după câţiva ani buni, dar orice ocazie să auzim vocea lui Robert Smith e o binecuvântare pentru iubitorii curentului goth.

Publicat

pe

Coperta single The Cure a Fragile Thing
Coperta single The Cure a Fragile Thing │ FOTO: The Cure

Până acum am avut parte de un prim single de pe "Songs of a Lost World", "Alone", care a fermecat fanii, deşi a pornit destul de greu şi lent, misterios şi mai degrabă instrumental. Dacă mă întrebaţi pe mine "A Fragile Thing" impresionează mai degrabă prin chitara sa tipic britanică, care apare imediat după pianul discret, care pigmentează aceasta creaţie melancolică.

Mi se pare interesant şi că The Cure şi-a lansat single-ul cel nou în 3 variante: lyric video în engleză, portugheză şi spaniolă. Când se lansează noul album? Ei bine, aflaţi că aceste 8 piese noi vor vedea lumina zilei pe 1 noiembrie 2024. Este primul album The Cure în ultimii 16 ani şi a fost produs de trupă împreună cu Paul Corkett la Rockfield Studios, în Wales.

Vom avea şi o lansare de două single-uri în versiunea live în luna noiembrie, "And Nothing Is Forever" şi "I Can Never Say Goodbye".

Iată tracklist-ul noului album The Cure:

01 Alone
02 And Nothing Is Forever
03 A Fragile Thing
04 Warsong
05 Drone:Nodrone
06 I Can Never Say Goodbye
07 All I Ever Am
08 End Song

Ultimul album lansat de The Cure a fost abia prin 2008, "4:13 Dream", iar Robert Smith nu a stat degeaba în această perioadă, afirmând că a lucrat la un album dublu chiar, nu doar la un LP singular. "Songs of a Lost World" este LP-ul cu numărul 14 din cariera grupului, care şi-a început activitatea în 1976. A pus bazele gothic rock-ului, ale atitudinii de goth şi ţinutelor, culturii goth.

A abordat şi genuri ca post punk, rock alternativ şi new wave.

Iată ce a spus Smith despre noul single:

Este "melodia de dragoste" a albumului, dar nu este cu adevărat o melodie de dragoste în felul în care "Lovesong" [din 1989] este o melodie de dragoste. Este despre dragoste și despre cum dragostea este cea mai durabilă dintre emoții, cred. Este cea mai puternică emoție și este incredibil de rezilientă. Și totuși, în același timp, incredibil de fragilă. Știu, și nu prea are sens. Dar cred că înțelegi ce vreau să spun. Uneori simți că ești în pericol de a distruge ceva, și totuși știi cumva că nu poate fi distrus. Mi-a fost greu să scriu melodia, care inițial s-a numit "Kill the Sun", înainte să se transforme drastic în formă finală. Ar putea fi un pic prea specifică pentru stilul meu de suferință emoțională. Dar sper că va rezona și cu alți oameni, pentru că este un sentiment universal.

Citește în continuare

Trending