Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

ARTmania 2019, locul de întâlnire a 10.000 de festivalieri pe zi

Cea de-a 14-a ediție a ARTmania Festival din Sibiu a fost locul de întâlnire a 10.000 de fani ai muzicii rock pe zi. Publicul a ascultat live unele dintre cele mai mari numele ale scenei internaționale, pe parcursul a două zile de maraton artistic.

Publicat

pe

Publicul ARTmania Festival 2019
Publicul ARTmania Festival 2019 │ FOTO: Focus Events

În perioada 26 - 27 iulie 2019, rock-ul a scris în Sibiu povestea iubitorilor de muzică, prin prezenţa celor mai cunoscute trupe din străinătate sau de la noi.

Premiere înregistrate la ARTmania Festival 2019

Wardruna (Norvegia), una dintre cele mai apreciate trupe de neo/ dark folk, cunoscută publicului larg din România în special datorită serialului "Vikings", a concertat pentru prima dată în România.

Membrii trupei Madrugada (Norvegia) au fost actorii unei duble premiere: s-au reunit pentru prima dată după o pauză de 10 ani și au concertat pentru prima dată în România, trupa alegând ca ARTmania Festival să facă parte din turneul lor de revenire.

Architects (UK), una dintre cel mai bine cotate trupe de metalcore de pe scena internațională, a urcat pentru prima dată pe scena din Piața Mare a festivalului.

Concerte în Piața Mare din Sibiu

Din lineup-ul festivalului au făcut parte și Dream Theater (SUA), pionieri ai genului progressive-metal. Trupa a adus la ARTmania Festival unele dintre cele mai cunoscute piesele și "Distance over Time", cel mai recent album de studio, cel de-al 14-lea material scos în cei peste 30 de ani de carieră ai trupei.

Opeth (Suedia) unul dintre cele mai cunoscute nume ale industriei muzicale internaționale, a revenit la ARTmania Festival la 10 ani de când a urcat pe scena din Piața Mare și a concertat în premieră în România.

Line-up-ul a fost completat de Alcest (Franța), fondatorii unui nou subgen muzical numit "blackgaze", de Fjørt, trupă germană de post-hardcore cu o energie debordantă și de Möbius, un duo slovac cu influențe de stoner rock, doom și sludge metal.

ARTmania Festival 2019

Publicul ARTmania Festival 2019 │ FOTO: Focus Events

Concerte cu intrare gratuită

Pe lângă spectacolele din Piața Mare, pasionații de sunete au participat la petreceri și la concerte alternative, cu intrare gratuită. Acestea au fost susținute în diferite pub-uri din Sibiu sau în Piața Mică, parte din ediția a 3-a a East European Music Conference & Showcase festival: Blue Velvet, Gramofone, Marú, JazzyBIT, Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut sau Coma.

Evenimente culturale cu intrare gratuită, în baza brățării de festival

Concertele au fost completate de o varietate de evenimente culturale la care participanții la ARTmania Festival au avut intrare gratuită, în baza brățării de festival.

Proiecții de filme. Cinefilii au putut viziona filme premiate internațional, aduse de Caravana TIFF și de Lună Plină International Film Festival, proiecții ce au avut loc în Centrul Habitus din Piața Mică.

Târg de viniluri ("Vinil Mania"), desfășurat în colaborare cu revista Sunete și cu Vinilarium, unde pasionații de muzică au putut face schimb sau cumpăra și asculta dintr-o colecție de peste 800 de viniluri din toate genurile - de la blues la punk, disco și pop și de la rock la jazz, soul și funk, hip-hop, rock psihedelic sau heavy metal.

Sesiuni de lectură dedicate pasionaților de cărți: au fost oferite în colaborare cu Librăriile Humanitas și cu Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu și s-au desfășurat în interiorul Librăriei Humanitas „Constantin Noica”.

Seminar dedicat muzicii și instrumentelor tradiționale muzicale nordice susținut de unul dintre membrii trupei Wardruna, în cadrul căruia participanții au putut afla detalii despre muzica tradițională, despre instrumentele și mitologia nordică.

Ateliere practice de tehnici tradiționale de cusut ie pentru pasionații de design, tradiții și de meșteșuguri, oferite cu sprijinul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale "ASTRA" din Sibiu.

Vizite la muzee. Pentru ca expriența culturală să fie completă, între concerte, persoanele cu brățară de festival au avut acces gratuit în spațiile expoziționale ale Complexului Național Muzeal ASTRA și la evenimentele desfășurate de muzeu în perioada festivalului, evenimente precum "Festivalul lampioanelor" sau Olimpiada "Meșteșuguri Artistice Tradiționale" – ediția a XXIV-a.

Expoziție de fotografie pentru pasionații de imagini: expoziția foto "Focus FITS ", a Teatrului Național "Radu Stanca" din Sibiu, a oferit festivalierilor ocazia de a vedea imagini inedite din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

ARTmania implementează conceptul "Donație pentru invitație" începând cu ediția din 2020

În premieră pentru un festival din România, începând cu cea de-a 15-a ediție, ARTmania Festival va implementa conceptul de "Donație pentru invitație" pentru a sprijini o cauză socială pe care festivalul o va susține în respectivul an. Astfel, cu excepția celor care lucrează la acest eveniment, toți participanții la festival vor avea acces în zona festivalului doar în baza cumpărării unui bilet/ abonament, fie, în cazul posesorilor de invitații, plătind o fracție din costul acesteia către o cauză socială. Sumele plătite de cei din urmă vor ajunge direct în contul acestei cauze sociale.

Pentru anul 2020, cauza pe care ARTmania Festival o susține este construcția primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică ridicat în ultimii 30 de ani în România, un proiect al "Asociației Dăruiește Viață".

Comentează

Concerte & turnee

Sivert Høyem, fostul solist al trupei Madrugada, vine la ARTmania 2025

Vocea lui Sivert Høyem, distinctivă și plină de emoție, îmbină melancolia nordică cu o profunzime rar întâlnită, oferindu-i un loc aparte în peisajul muzicii internaționale. Artistul va urca pe scena festivalului ARTmania pe 26 iulie 2025, cu o prestație captivantă și greu de uitat.

Publicat

pe

Sivert Høyem în videoclipul piesei "Aim For The Heart"
Sivert Høyem în videoclipul piesei "Aim For The Heart" │ FOTO: captură YouTube

ARTmania Festival 2025 promite să fie o ediție memorabilă pentru iubitorii de muzică rock și alternativă, în Piața Mare din Sibiu. Pe 26 iunie, scena principală a festivalului va găzdui concerte extraordinare: Dream Theater, una dintre cele mai mari trupe de progressive metal, și Sivert Høyem, fermecătorul artist norvegian cu o voce inconfundabilă.

Sivert Høyem - Vocea melancolică a Norvegiei

Născut pe 22 ianuarie 1976, în Sortland, Norvegia, Sivert Høyem a devenit cunoscut ca solist al trupei Madrugada, cu care a marcat scena muzicală în anii '90 și 2000. După dizolvarea formației în 2008, Høyem a început o carieră solo de succes și a lansat albume apreciate internațional, precum: "Ladies and Gentlemen of the Opposition" (2004), "Moon Landing" (2009), "Long Slow Distance" (2011), "Endless Love" (2014) și "Lioness" (2016).

În 2024, artistul a lansat noul album - "On an Island". Discul a fost înregistrat în vechea biserică Zoar din Nyksund și marchează un nou capitol în cariera sa, care transpune ascultătorul într-un peisaj nordic melancolic. Albumul a fost creat într-un studio improvizat în doar 14 zile intense, alături de co-producătorul Christer Knutsen și bateristul Børge Fjordheim - cei care îl vor însoți și în turneul din 2025.

Dream Theater și majoratul ARTmania

În aceeași seară, scena va fi electrizată de Dream Theater, una dintre cele mai influente trupe de progressive metal din lume. Prezența sa pe scena ARTmania subliniază angajamentul festivalului de a aduce artiști de top într-un loc de poveste din inima Transilvaniei. Ediția din 2025 marchează și majoratul festivalului ARTmania, care sărbătorește 18 ani de existență. Organizatorii promit o ediție specială, plină de surprize, pentru a celebra alături de fani.

ARTmania Festival este primul eveniment din România care a îmbinat muzica rock cu diverse forme de artă, transformându-le într-un simbol al culturii contemporane. Cu un concept unic, festivalul a adus publicului nu doar concerte, ci și expoziții, lansări de carte și proiecții de film, toate desfășurate în atmosfera istorică și vibrantă a Pieței Mari din Sibiu.

De-a lungul anilor, pe scena ARTmania au urcat trupe legendare precum Meshuggah, Nightwish, Serj Tankian, Porcupine Tree, Helloween și multe altele. Cea de-a 17-a ediție a adus în fața publicului alte nume mari: KORN, The Flower Kings, Spiritbox, Borknagar, Igorrr, Satyricon, Lavina, Alpha Q, Awake the Demons sau TAINE. Cele trei zile de festival au adunat laolaltă 25.000 de participanți.

Prețuri bilete ARTmania Festival 2025:

  • Bilete de acces se găsesc online, la prețul de 450 lei (abonament earlybird) și 350 lei (bilet pe zi). Pentru mai multe detalii despre bilete, accesează agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Concerte & turnee

Dream Theater vine în România! Portnoy și Petrucci cântă la ARTMania Festival 2025

Reuniunea trupei Dream Theater cu Mike Portnoy a adus un nou album și va aduce formația și la noi în țară. Da, Dream Theater vine în România, în postura de headliner la ARTMania Festival 2025, de la Sibiu. În Piața Mare din Sibiu vom avea parte de un set prog memorabil.

Publicat

pe

Dream Theater Artmania Sibiu 2025
Dream Theater Artmania Sibiu 2025 │ FOTO: Dream Theater

În acest moment, Dream Theater este compusă din Mike Portnoy la tobe, el tocmai revenind în trupă după o absență de ani buni, John Petrucci la chitară, James LaBrie la voce și John Myung la bas. Nu uităm de Jordan Rudess la clape, cu peisajele sale sonice psihedelice. În octombrie 2023, Mike Portnoy anunța revenirea în trupă, după plecarea sa din 2010, când a fost înlocuit de Mike Mangini.

În acel interval, trupa a obținut un premiu Grammy. Revenirea la această formulă a fost marcată deja de un album nou, de pe care am ascultat deja primul single, "Night Terror", în octombrie 2024. Viitorul album Dream Theater se numește "Parasomnia" și explorează fenomenele care se petrec când suntem adormiți. Va fi lansat în februarie 2025, prin casa de discuri InsideOut Music.

În plus, trupa s-a angrenat într-un turneu aniversar, care sărbătorește 40 de ani de existență.

"Parasomnia" este o colecție de afecțiuni ale somnului, de la mersul în somn, la paralizia în somn și teroarea nocturnă. Albumul conține peste 70 de minute de muzică nouă. Iată tracklist-ul noului album:

01. In The Arms Of Morpheus (5:22)
02. Night Terror (9:55)
03. A Broken Man (8:30)
04. Dead Asleep (11:06)
05. Midnight Messiah (7:58)
06. Are We Dreaming? (1:28)
07. Bend The Clock (7:24)
08. The Shadow Man Incident (19:32)

Mike Portnoy a cofondat Dream Theater alături de John Petrucci în 1985, împreună cu basistul John Myung. Toboșarul a apărut pe 10 albume Dream Theater, pe durata a două decenii. Mike Mangini i-a luat locul în 2010, după o probă care a devenit virală pe internet. Portnoy a plecat apoi la Avenged Sevenfold. Clăparul Jordan Rudess a declarat în interviuri recente că trupa a mers bine chiar și fără Portnoy, reușind să câștige un premiu Grammy și să compună multă muzică de calitate.

Îi vedem la Sibiu la ARTMania Festival 2025, în Piaţa Mare.

Citește în continuare

Muzică nouă

Opeth lansează piesa "Paragraph 3" şi ne oferă un nou album în 2024

Regii metalului progresiv din Suedia, Opeth tocmai au lansat un single nou, "Paragraph 3", extras de pe viitorul album, "The Last Will and Testament". Noul material discografic va debuta pe 11 octombrie prin casa de discuri Reigning Phoenix.

Publicat

pe

Coperta album Opeth Last Will and Testament
Coperta album Opeth Last Will and Testament │ FOTO: Opeth

Primul single de pe noul album a fost "Paragraph 1", care a fost foarte bine primit de public. Acum auzim sacadatul şi ritmatul "Paragraph 3", cu o lungime destul de mică, de 5 minute, scurt pentru un track de metal progresiv. Odată cu "The Last Will and Testament" Opeth îşi duce discogtrafia la 14 titluri, iar la versuri a contribuit şi Klara Fors de la The Heard, alături de geniul creativ Akerfeldt.

Iată ce a spus solistul Opeth, Mikael Akerfeldt despre noul album şi single:

Așadar, pune-te în locul meu pentru un minut: Trupa ta are acest nou album. Îți place. De fapt, îl adori! Are un concept elaborat care traversează toate cele opt piese. L-ai scris pe parcursul a, să zicem, șase luni de lucru efectiv. Ai investit multă pasiune în a-l pune laolaltă. L-ai înregistrat împreună cu prietenii și colegii tăi. A fost o experiență plăcută.

Acum, albumul respectiv e pe punctul de a fi lansat și trebuie să vorbești despre el. Să îți pregătești publicul pentru lansare. Să-l promovezi! Vrei ca oamenii să-l asculte, nu? Îți iubești albumul, deci ar trebui să fie ușor, nu? În acest moment, tot ce trebuie să faci este să găsești câteva cuvinte pentru noul „single”. Dar ești confuz cu privire la termenul „single”, pentru că îți amintește de vremurile de demult, când „single-urile” erau adesea asociate cu cuvântul „hit”.

Și știi că asta nu se va întâmpla! Totuși, vrei ca oamenii să-l asculte. Fanii tăi devotați ar putea crede că e grozav. Dar nu vrei să pari un vânzător. Pe deasupra, nu ești un narcisist complet care crede că are atingerea regelui Midas (bine... poate un pic). În plus, te confrunți cu acea modestie tipic suedeză, condimentată cu un pic de sindromul impostorului. Ce spui? „§3” este disponibil acum!”

Opeth a fost în România din abundenţă în ultima vreme, cu un concert în septembrie 2022, apoi o apariţie la Rockstadt Extreme Fest 2023 şi 2024. Pentru cei pasionaţi de artă vizuală, aflaţi că artwork-ul, mai precis coperta celui de-al 11-lea album este creaţia lui Travis Smith. Fotografia sa aduce cu fotografia Overlook Hotel a lui Stanley Kuybrick.

Invitat special pe disc este Ian Anderson, de la Jethro Tull, care cânta la flaut şi serveşte ca narator pe jumătate dintre piesele de pe noul album. Joey Tempest de la Europe apare ca backing vocal pe o piesă, iar fiica lui Akerfeldt apare şi ea pe piesa "1".

Acesta este un album concept despre o epică de după Primul Război Mondial, când un patriarch conservator lasa un testament cu secrete şocante ale familiei.

Citește în continuare

Trending