Compania Spotify este implicată într-o acțiune în justiție împotriva unei hotărâri recente a Consiliului Autorităților privind Drepturile de Autor (CRB). Reglementarea care cere platformelor de streaming creșterea cu 44% a veniturile datorate artiștilor din drepturile de autor nu a fost acceptată de Spotify (și nici de Amazon, Google și Pandora), contestarea în justiție atrăgând critici din partea Asociației Naționale a Publisherilor din Muzică (NMPA).
"Potrivit noilor reglementări CRB, în 2018 am plătit în plus majoritatea publisherilor"
În timp ce apelul împotriva creșterii de 44% continuă, Spotify încearcă acum să folosească noile reguli în avantajul companiei, susținând că cifrele CRB dezvăluie faptul că și-au plătit publisherii mai mult decât ar fi trebuit. Spotify cere astfel o rambursare, care se va ridica la milioane de dolari.
"Potrivit noilor reglementări CRB, în 2018 am plătit în plus majoritatea publisherilor. În timp ce recursul la decizia CRB este în așteptare, ratele stabilite de CRB sunt legea actuală și le vom respecta - nu numai pentru anul 2018, ci și pentru viitorii ani, în care suma plătită publisherilor va crește semnificativ.
În loc să colectăm imediat plățile excedentare de la 2018, ne-am propus să extindem perioada de recuperare până la sfârșitul anului 2019 pentru a minimiza impactul ajustării asupra companiilor de publishing", a declarat un purtător de cuvânt al Spotify.
CEO-ul NMPA, David Israelite, consideră că ceea ce face Spotify este "un act de ipocrizie", compania încercând să beneficieze de efectele unei reguli pe care o contestă. De asemenea, într-o altă declarație, Israelite susținea că marile platforme de streaming ce au contestat în justiție hotărârea CRB (Spotify, Amazon) au comportament de bullies, pentru că "nu respectă și nu apreciază songwriterii care le fac business-ul posibil".
Platforma de streaming Spotify s-a lansat în anul 2008, din martie 2018 serviciul devenind disponibil și în România. La nivel internațional îi are drept competitori pe Google Play Music, Deezer, Zonga, Apple Music, Tidal şi Pandora.