Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Chitarele lui David Gilmour s-au vândut cu 21,5 milioane de dolari, o sumă record ce a fost donată

Cele 126 de chitare scoase la licitație de David Gilmour s-au vândut cu nu mai puțin de 21,5 milioane de dolari. Uriașa sumă a fost deja donată ONG-ului ClientEarth, ce luptă pentru protejarea planetei de efectele devastatoare ale încălzirii globale.

Publicat

pe

David Gilmour │ FOTO: wallpaperscraft.com

Pe 20 iunie, David Gilmour s-a despărțit de aproape 130 de chitare din vasta sa colecție. Fostul chitarist Pink Floyd le-a scos la licitație din dorința de a împărtăși altor tineri muzicieni "darul muzicii" și pentru a face "puțin bine în lume".

"Aceste chitare mi-au fost foarte dragi și multe dintre ele mi-au oferit compoziții muzicale de-a lungul anilor. Și-au achitat costurile cu vârf și îndesat, dar este momentul ca ele să meargă mai departe. Chitarele au fost făcute pentru a fi folosite și este dorința mea ca indiferent cine le va lua, să ofere noilor proprietari darul muzicii.

Scoțând la licitație aceste chitare sper să pot oferi ajutor acolo unde este nevoie de el și prin intermediul fundației mele caritabile să pot face puțin bine în lume", detalia David Gilmour înaintea licitației.

Cea mai scumpă chitară din lume i-a aparținut lui David Gilmour

Cele 126 de chitare au înregistrat vânzări uriașe, suma strânsă în urma licitației ridicându-se la 21,5 milioane de dolari. Legendara chitară Black Strat a lui Gilmour s-a vândut la un preț dezarmant, ce a stabilit un nou record mondial. Cumpărat cu 3,975,000 de dolari, instrumentul deține acum titlul de Cea mai scumpă chitară din lume. La un preț foarte ridicat s-a vândut și Fender Stratocaster-ul din 1954 cu care a fost înregistrată piesa "Another Brick in the Wall Part 2", cumpărătorul oferind pentru ea 1,8 millioane de dolari.

Estimată la 10,000 - 20,000 de dolari, chitara acustică Martin D-35 cu care a fost înregistrată balada "Wish You Were Here" s-a vândut cu 1,095,000 de dolari, apreciată fiind și chitara Candy Apple Red 1984 Fender Strat, estimată la 25,000 de dolari și vândută cu 615,000 de dolari. Toate instrumentele vândute au înregistrat, potrivit Christie’s, "recorduri mondiale în materie de licitație".

Suma totală acumulată în urma licitației s-a ridicat la 21,5 milioane de dolari. Așa cum anunțase încă de la început, întreaga sumă a fost direcționată către o cauză caritabilă. Banii au fost donați ONG-ului ClientEarth, ce luptă împotriva efectelor devastatoare ale încălzirii globale.

David Gilmour a justificat alegerea acestui ONG într-un video publicat cu o zi înaintea licitației.

Generoasa donație a fost întâmpinată de un mesaj plin de recunoștință din partea CEO-ului ClientEarth.

"Aș vrea să-mi exprim recunoștința profundă față de David Gilmour pentru acest dar deosebit de remarcabil. David are o istorie îndelungată de sprijinire a organizațiilor de caritate și sunt onorat că a ales ClientEarth să beneficieze de această licitație emblematică", a detaliat James Thornton, CEO-ul ClientEarth.

Industria muzicala

David Gilmour promite că "absolut niciodată" nu va mai cânta cu Roger Waters

Reconcilierea dintre David Gilmour și Roger Waters nu se va întâmpla niciodată. Chitaristul Pink Floyd a asigurat publicul că nu va mai urca pe aceeași scenă cu Waters, motivându-și foarte clar și răspicat dorința de a sta cât mai departe de cei care susțin dictatori precum Putin.

Publicat

pe

David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal)
David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal) │ FOTO: Captură YouTube

Ani la rând, divergențele de opinie i-au menținut în conflict pe David Gilmour și Roger Waters. Acest lucru pare că nu s-a schimbat nici în prezent, foștii membri Pink Floyd având în continuare viziuni extrem de diferite, atât din punct de vedere creativ, cât și politic și social.

David Gilmour: "Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro"

Într-un interviu acordat recent publicației britanice The Guardian, David Gilmour a reconfirmat publicului că-și dorește să păstreze distanța dintre el și Roger.  Chitaristul nu-și dorește să mai urce vreodată pe aceeași scenă cu Waters, răspunsul la întrebarea pivind o posibilă reunire fiind unul categoric.

"Absolut niciodată (nu voi mai urca pe scenă cu Roger Waters). Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro [președintele Venezuelei]. Nimic nu m-ar face să împart o scenă cu cineva care consideră că un astfel de comportament față de femei și de comunitatea LGBT este OK.

Pe de altă parte, mi-ar plăcea să mă întorc pe scenă cu Rick Wright, care a fost unul dintre cei mai blânzi și mai talentați oameni din punct de vedere muzical pe care i-am cunoscut vreodată", a declarat David Gilmour.

În luna septembrie, într-un alt interviu, acordat ITV News, David Gilmour a dat un răspuns asemănător pe tema reunirii, asigurând publicul că membrii rămași în viață ai trupei Pink Floyd nu vor mai cânta împreună.

"Puteți visa (la o reunire), dar nu se va întâmpla. Am mai rămas doar trei oameni și nu vorbim între noi."

În prezent, David Gilmour își promovează cel de-al cincilea album solo. Intitulat "Luck and Strange", discul a reuşit să detroneze formația Oasis de pe locul întâi în Marea Britanie.

Recent, Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție. Găsiți mai multe detalii pe InfoMusic.

Citește în continuare

Albume noi

David Gilmour lansează albumul "Luck and Strange", iar legenda Pink Floyd e pe locul 1 în topurile UK

David Gilmour a reuşit să detroneze Oasis de pe locul întâi în Marea Britanie, prin lansarea noului său album, "Luck and Strange". Chitaristul Pink Floyd ne oferă primul său material solo nou din ultimii 10 ani.

Publicat

pe

Coperta album David Gilmour Luck and Strange
Coperta album David Gilmour Luck and Strange │ FOTO: David Gilmour

"Luck and Strange" este al treilea album solo al lui Gilmour care urcă pe locul întâi în topuri, după "On an Island" din 2006 şi "Rattle That Lock" din 2015. Noul material discografic a debutat pe 6 septembrie 2024 şi include 9 piese, majoritatea cu versuri scrise de către Polly Samson, soţia lui Gilmour. Grosul versurilor au de-a face cu mortalitatea şi îmbătrânirea.

Acest material a pornit la drum în timpul pandemiei, când Gilmour şi familia sa au ţinut livestream-uri pentru fani. Acelea l-au inspirat să "alunge ideile din trecut" şi să exploreze noi idei muzicale. În multiple interviuri chitaristul Pink Floyd a declarat că el consideră că "Luck and Strange" este cel mai bun album la care a lucrat de la "The Dark Side of the Moon" încoace.

Include nume precum Guy Pratt şi Tom Herbert la bas, primul fiind colaborator frecvente cu Pink Floyd, Roxy Music, Madonna, Michael Jackson şi The Smiths. Adam Betts, Steve Gadd şi Steve DiStanislao au fost la tobe, iar Rob Gentry şi Roger Eno la clape.

Poate cel mai apreciat single de pe LP este "Between Two Points", cover după o piesă din 1999 a trupei britanice The Montgolfier Brothers. Gilmour s-a declarat şocat că originalul nu a fost hit şi a dorit să îi dea un suflu nou. Fiica sa, Romany cântă la voce şi harpă pe acel track. Muzicianul are la activ 5 albume solo, dar nimeni nu îi uită contribuţia vitală la creaţiile fabuloase Pink Floyd "Comfortably Numb", "Shine On You Crazy Diamond" și "Money".

David Gilmour va pleca într-un turneu de promovare pentru noul album, care îl duce în toată Europa. Spre exemplu pe final de septembrie are o săptămână întreagă de concerte la Roma, apoi o săptămână întreagă la Londra. Urmate de opriri la New York şi Los Angeles. Îl găsiţi pe Gilmour la Roma, la Circus Maximus între 27 septembrie şi 3 octombrie.

Citește în continuare

Muzică nouă

David Gilmour ne surprinde plăcut cu piesa "Between Two Points", cu fiica sa, Romany la voce

David Gilmour a adus parcă mai puternic ca niciodată spiritul şi inspiraţia Pink Floyd pe noua sa piesă, "Between Two Points". Vedeta acestei creaţii este fiica sa, Romany Gilmour, care îşi împrumută vocea acestui material melancolic.

Publicat

pe

Videoclip David Gilmour Between Two Points Romany Gilmour
Videoclip David Gilmour Between Two Points Romany Gilmour │ FOTO: David Gilmour

Ştiam deja că David Gilmour ne pregăteşte primul său material discografic solo după 9 ani şi acum primim şi un single, "Between Two Points". Chitaristul şi vocalistul formaţiei Pink Floyd a ajuns la vârsta de 78 de ani, dar rămâne la fel de inspirat şi creativ. Videoclipul acestui nou track a fost filmat în Londra şi Manchester, iar la chitară îl auzim pe David Gilmour.

Fiica sa, Romany Gilmour se aude la voce şi harpă. Gavin Elder, regizorul acestui material alb-negru a spus următoarele:

Romany interpretează această melodie cu un nivel extraordinar de fragilitate, vulnerabilitate și control subtil. Există o legătură emoțională subtilă, dar profundă între David și Romany, surprinsă cu camere de mână, ceea ce amplifică tensiunea din videoclip.

Noul album solo al lui David se numeşte "Luck and Strange" şi va debuta pe 6 septembrie prin Sony Music. Materialul a fost înregistrat pe parcursul a 5 luni în Brighton şi Londra şi este primul LP cu material nou al lui Gilmour în ultimii 9 ani. Include 9 track-uri, printre care şi o reinterpretare a melodiei din 1999 a a Montgolfier Brothers, "Between Two Points", pe care o ascultaţi aici.

Romany Gilmour are doar 22 de ani şi se mulează perfect pe acest single. Gilmour şi-a coagulat familia în jurul proiectului său muzical pe durata pandemiei, cântând sub numele amuzant de Von Trappeds în live stream-uri. David a fost impresionat de vocea fiicei sale şi de modul în care se îmbină cu a restului membrilor familiei.

David şi Romany au colaborat pe piesa "Yes, I Have Ghosts", care apare pe ediţia de CD şi Blu-Ray a lui "Luck and Starnge". Pe lângă vocea şi harpa lui Romany, Gilmour îl foloseşte ca backing vocal pe Gabriel Gilmour. Pe materialul nou apar Guy Pratt şi Tom Herbert la bas, Addam Betts, Steve Gadd şi Steve DiStanislao la tobe.

Rob Gentry şi Roger Eno se afla la clape, iar la aranjament coral şi orchestra Will Gardner. Fostul clăpar Pink Floyd, Richard Wright a avut la rândul său o contribuţie: chiar dacă a trecut în nefiinţă, i s-a folosit o înregistrare din 2007 din casa lui David.

Citește în continuare

Trending