Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Cel mai mare dezastru din industria muzicală: incendiul de la UMG şi 500.000 de înregistrări pierdute

Pentru muzica modernă, incendiul de la Universal Studios din anul 2008 e comparabil cu ce a însemnat arderea bibliotecii din Alexandria pentru cultura şi istoria umană. Magnitudinea lui a fost minimizată de presa vremii, dar acum au ieşit la iveală pagubele reale. Se pare că în incendiu au fost pierdute 500.000 de melodii şi înregistrări master.

Publicat

pe

Incendiu UMG 2008
Incendiu UMG 2008 │ FOTO: The Sound www.thesound.co.nz

Pe lângă daunele aduse parcului de distracţii din zonă, dar şi arhivei video, a avut de suferit şi arhiva muzicală Universal Studios. The New York Times a realizat un amplu material despre această pierdere inestimabilă. Incendiul din 2008 a dus la pierderea a aproximativ 500.000 de titluri muzicale. Artiştii care şi-au pierdut înregistrările sunt nume mari precum: Nirvana, Guns N' Roses, Nine Inch Nails, Aerosmith, Iggy Pop, Soundgarden sau Sonic Youth.

Unele dintre înregistrări erau live-uri unicat şi nu mai pot fi recuperate. Artişti legendari ca B.B. King, Loretta Lynn, George Jones, Benny Goodman sau Ray Charles au avut o parte din operă făcută scrum. Motivul pentru care aflăm aceste detalii abia acum este confuzia din perioada incendiului. Pe atunci nu se ştia de cine ţine acea arhivă şi dacă era inclusă în proprietatea Universal sau nu.

Universal Studios Hollywood se ocupă cu filmele şi nu este un sediu de casă de discuri. Printr-o serie de fuziuni, achiziţii şi tranzacţii Universal tăiase legăturile cu lumea muzicii. În 2004, Universal Studios a fost cumpărat de General Electric şi a fuzionat cu NBC, devenind NBCUniversal. UMG a primit management separat, iar în 2006 ajungea sub aripa uriaşului francez Vivendi.

Când incendiul a avut loc în 2008, UMG era doar o companie care plătea chirie pe terenul deţinut de NBC Universal. Un document apărut în martie 2009 menţiona că bunurile distruse au fost 118.230 la număr, deşi Randy Aronson, cel care se ocupa de arhivă estimase că e vorba de 175.000 de proprietăţi. New York Times estimează totalul la 500.000 de titluri muzicale/piese.

Aronson ar fi auzit oficialii companiei menţionând un total de 150 de milioane de dolari, ca o valoare estimată pentru aceste opere. Printre track-urile afectate sunt albume nelansate, muzică veche ce urma să fie remasterizată, compoziţii live sau B Sides necunoscute. Focul a mistuit toate master-urile lui Buddy Holly, dar şi o bună parte din cele ale lui Chuck Berry şi acestea sunt doar 2 exemple de artişti.

Şi artişti hip-hop sau R&B au fost afectaţi de incident: Snoop Dogg, Tupac Shakur, Eminem, 50 Cent, Mary J. Blige, Queen Latifah, Bobby Brown şi lista continuă. UMG (Universal Music Group) rămâne o forţă în industria muzicală, fiind cea mai mare casă de discuri de pe glob. Are o cotă de piaţă dublă faţă de cel mai mare rival, Sony Music Entertainment.

Deutsche Bank estimează această firmă la o valoare de 33 de miliarde de dolari. Master-urile sunt vitale pentru industria muzicală, o industrie a copiilor copiilor după copii. Albumele remasterizate sunt preluate după casete originale şi înregistrări "vanilla". Pentru a obţine o variantă modernă şi la rezoluţie înaltă, trebuie să revii la înregistrarea master şi să o foloseşti pe aceea, pentru a îi prinde toate subtilităţile şi nu să foloseşti doar o copie a unei copii.

Un master e dincolo de conceptul de bitrate şi frecvenţe şi devine o chestiune de estetică şi fenomenologie. Înregistrarea originală conţine cea mai pură formă a actului artistic, timbrul artistului şi al instrumentelor şi ambianţa de studio. Este cea mai imediată conexiune dintre artist şi ascultător, iar orice altceva este până la urmă, în mod cinic... doar o copie.

E ca diferenţa dintre o pictură celebră şi o fotografie după acea pictură. Master-urile sunt şi mai relevante acum, pentru că avem instrumentele necesare pentru a decoda informaţie de pe înregistrarea originală, pe care nu le aveam acum 30 de ani. Albumul Beatles "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" spre exemplu a fost înregistrat în mono, dar în 2017 a fost lansat ca un box set remasterizat în stereo, pornind de la un master mono. A schimbat total sunetul şi a adăugat o nouă dimensiune muzicii Beatles.

Pierderea rămâne deci inestimabilă în mod real.

Comentează

Muzică și film

Nine Inch Nails va compune coloana sonoră pentru "Tron: Ares"

Nine Inch Nails, trupa condusă de Trent Reznor va face echipă cu Disney pentru această producție, programată să ajungă în cinematografe în octombrie 2025. Anunțul a fost făcut vineri, 9 august, în cadrul prezentării Disney de la D23 Expo, eveniment desfășurat în Anaheim, California.

Publicat

pe

Tron Ares coloana sonora Nine Inch Nails
Tron Ares coloana sonora Nine Inch Nails │ FOTO: Disney

Trent Reznor, alături de colaboratorul său obișnuit, Atticus Ross, care s-a alăturat oficial NINE INCH NAILS în 2016, au semnat deja muzica pentru peste o duzină de filme, inclusiv pentru "The Social Network" din 2010 și "Challengers", lansat în acest an.

"Tron: Ares" va marca prima coloană sonoră complet realizată de NINE INCH NAILS și va include primele piese noi ale trupei de la lansarea volumelor 5 și 6 din seria "Ghosts", apărute în 2020.

Regizat de Joachim Rønning, "Tron: Ares" a început filmările în Vancouver în luna ianuarie și va reprezenta al treilea episod din universul "Tron", urmând filmului original din 1982, cu Jeff Bridges în rolul principal, și continuării din 2010, "Tron: Legacy".

Potrivit comunicatului de presă, filmul urmărește un program extrem de avansat, Ares (interpretat de Jared Leto), care este trimis din lumea digitală în realitate într-o misiune riscantă, reprezentând prima întâlnire a umanității cu ființe de inteligență artificială.

Alături de Leto, din distribuție mai fac parte Greta Lee, Evan Peters, Hasan Minhaj, Jodie Turner-Smith, Arturo Castro, Cameron Monaghan și Gillian Anderson.

"Sunt entuziasmat să fac parte din lumea 'Tron' și să aduc această nouă poveste fanilor din întreaga lume," a declarat Rønning. "‘Tron: Ares’ se bazează pe tradiția designului revoluționar, a tehnologiei avansate și a poveștilor captivante. Acum, mai mult ca niciodată, este momentul potrivit să revenim pe Grid."

Filmul original l-a avut în centrul său pe designerul de jocuri Kevin Flynn, interpretat de Jeff Bridges, care a reușit să pătrundă în propriul său joc video. "Legacy" l-a urmat pe fiul său, Sam (Garrett Hedlund), în încercarea sa de a retrăi aventura tatălui.

Premiera filmului "Tron: Ares" este programată pentru octombrie 2025. Aceasta este a treia parte din franciza  "Tron".

Trent Reznor, cunoscut în principal că fondator și lider al trupei Nine Inch Nails, s-a afirmat și ca un compozitor de succes pentru coloane sonore, colaborând frecvent cu Atticus Ross. Duo-ul Reznor-Ross a adus un stil distinctiv în muzică de film, caracterizat printr-o atmosferă întunecată, ambientală și adesea electronică. Aceștia au debutat în lumea coloanelor sonore cu filmul "The Social Network" (2010), regizat de David Fincher, pentru care au câștigat un Premiu Oscar. Coloana sonoră, predominant electronică și minimalistă, a jucat un rol crucial în conturarea atmosferei tensionate a filmului despre fondarea Facebook.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Adio, Aerosmith! Formația renunță la turneul de adio și se retrage din muzica live

Aerosmith a anunțat pe 3 august 2024 că renunță la turneul său de adio și se retrage din muzica live. Trupa a anunțat printr-o postare pe social media că este nevoită să anuleze turneul său de adio, din cauza unor probleme cu vocea lui Steven Tyler.

Publicat

pe

Aerosmith live@Las Vegas
Aerosmith live@Las Vegas

Steven Tyler, solistul trupei, nu se poate recupera după ce corzile sale vocale au suferit o leziune gravă în urmă cu un an. Grupul cunoscut pentru hiturile "Crazy" și "Dream On" a scris pe rețeaua de socializare X că solistul a petrecut luni întregi încercând să își aducă vocea la potențial maxim. Steven a suferit o problemă cu corzile vocale în septembrie 2023, în cadrul unui concert din turneul de adio "Peace Out: The Farewell Tour".

Rănirea a provocat sângerări și a necesitat o perioadă lungă de recuperare. Grupul este activ din 1970, având deci peste jumătate de secol de activitate. S-a format în Boston, Massachusetts și a vândut peste 150 de milioane de discuri în toată lumea. Are și 4 premii Grammy în palmares. Aerosmith a susținut doar 3 concerte din turneul său de adio, din cauza problemelor lui Tyler.

În total, erau programate 40 de concerte Aerosmith în America de Nord. Grupul apărea în componența clasică: Steven Tyler la voce, chitară și muzicuță, Joe Perry la chitară, Tom Hamilton la bas, Joey Kramer la tobe și Brad Whitford la chitară.

Grupul a câștigat șase American Music Awards și zece MTV Video Music Awards. În 2001, Aerosmith a fost introdusă în Rock and Roll Hall of Fame. Aerosmith a colaborat cu numeroși artiști și a participat la diverse proiecte secundare. Unul dintre cele mai notabile a fost colaborarea cu Run-D.M.C. la reînregistrarea piesei "Walk This Way" în 1986, care a ajutat la popularizarea genului rap-rock.

Tyler a fost și jurat al emisiunii "American Idol" la începutul deceniului trecut.  Steven Tyler a avut o viață personală tumultuoasă, marcată de lupte cu dependența de droguri și alcool, dar și de eforturile sale de recuperare și sobrietate. El este tatăl a patru copii, inclusiv actrița Liv Tyler. Aerosmith a concertat în România în 2010, la Arena Verde Stop.

Citește în continuare

Trending