Marea finală Eurovision 2019 a avut loc pe 18 mai, la Tel Aviv. Concursul muzical a fost câștigat de Duncan Laurence cu melodia "Arcade" ce a obținut 492 puncte. Locul al doilea i-a revenit Italiei (465 puncte), iar Rusia s-a clasat a treia cu 369 puncte.
Cu "Arcade", Olanda a câștigat Eurovision pentru a cincea oară, ultima oară când trofeul a ajuns în această țară fiind în 1975 (prin Teach-In cu piesa "Ding-a-dong").
Chiar dacă a fost previzibil, judecând după cotele caselor de pariuri și vizualizările de pe Youtube, rezultatul a venit abia la finalul centralizării voturilor. Melodia "Arcade" a fost ajutată de votul publicului, specialiștii plasând-o doar pe locul al treilea.
Și România a votat cu Olanda, numărul maxim de puncte din partea publicului (12) ducându-se la piesa câștigătoare.
Dată drept favorită de către casele de pariuri, piesa "Arcade" a fost "îmbrățișată" și de către public, în comentariile videoclipului cu peste 10 milioane de vizualizări apărând remarci precum: "aceasta e o capodoperă", "el e câștigătorul Eurovision 2019" și "sincer, piesa asta e prea bună pentru Eurovision".
Duncan Laurence a ajuns, așadar, în grațiile fanilor Eurovision, deși în țara natală e încă un artist aflat la început de drum. Născut în 1994 în Spijkenisse, Duncan a absolvit anul acesta The Rock Academy din Tilburg, unde s-a dezvoltat ca artist, compozitor și producător. Este, totodată, fost participant la Vocea Olandei, în cadrul emisiunii de talente ajungând până în semifinale.
Duncan Laurence, câștigătorul Eurovision 2019, era hărțuit de colegi în copilărie: "Muzica era un paradis în care mă simțeam în siguranță"
În ultimul act al Eurovision 2019, au participat reprezentații țărilor calificate în cele două semifinale, lista finaliștilor fiind completată de reprezentanții țărilor din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia – calificate direct în finală, alături de ţara gazdă, Israel.
În intervalul de votare, spectacolul a fost asigurat de Conchita Wurst, câștigătoarea ediției Eurovision din 2014, Måns Zelmerlöw (câștigător Eurovision 2015), Eleni Foureira, Verka Serduchka, Agali Atari (reprezentanta Israel ce a câștigat Eurovision în 1979) și câștigătoarea de anul trecut, Netta. Surpriza serii a fost regina muzicii pop, Madonna. Artista a interpretat două melodii: hitul ”Like A Prayer” și noul ei single cu rapper-ul american Quavo, ”Future”.
Madonna la Eurovision - O reprezentație cu mesaje despre unitate și trezire - VIDEO
Urmărește Marea Finală Eurovision 2019:
Ordinea de intrare în concurs a celor 26 de țări din finală a fost următoarea:
1. Malta
2. Albania
3. Republica Cehă
4. Germania
5. Rusia
6. Danemarca
7. San Marino
8. Macedonia de Nord
9. Suedia
10. Slovenia
11. Cipru
12. Olanda
13. Grecia
14. Israel
15. Norvegia
16. Marea Britanie
17. Islanda
18. Estonia
19. Belarus
20. Azerbaijan
21. Franța
22. Italia
23. Serbia
24. Elveția
25. Australia
26. Spania