Regizorul Dan Reed a readus în spațiul public vechi acuzații privind abuzurile sexuale pe care Michael Jackson le-ar fi manifestat asupra unor minori. În noul său documentar de patru ore, "Leaving Neverland", sunt prezentate mărturiile lui Wade Robson (36 de ani) și James Safechuck (41 de ani), care au locuit împreună cu familiile lor în fosta reședință a lui Michael, Neverland. Aceștia povestesc pe larg care a fost relația lor cu Michael Jackson, detaliind abuzurile sexuale repetate la care au fost supuși în copilărie, pe toată perioada șederii lor în Neverland.
Difuzarea acestui documentar a avut un efect puternic atât asupra fanilor lui Michael Jackson, cât și asupra presei. Mai multe posturi de radio au scos piesele lui Michael din playlisturi, inclusiv BBC Radio 2.
”Muzica lui (Michael Jackson) inspiră R&B-ul, soul-ul și pop-ul modern mai mult decât orice altceva”
Fan declarat al lui Michael Jackson, Mark Ronson crede că ceea ce se întâmplă acum cu muzica regelui pop va avea un efect major asupra industriei muzicale în ansamblu.
"Nu vreau să spun nimic până nu văd documentarul, dar, da, este afectată o parte uriașă a muzicii", a declarat Ronson pentru NME. "Este una dintre cele mai puternice influențe, dacă luăm în considerare tot ce a făcut, inclusiv producția - muzica lui inspiră R&B-ul, soul-ul și pop-ul modern mai mult decât orice altceva.
Așa că dacă muzica lui va fi pătată, se va întâmpla o chestie similară filmelor acelora în care asistăm la un colaps al continuumului spațiu-timp."
Presupusele victime Robson și Safechuck, ale căror mărturii sunt prezentate în documentarul "Leaving Neverland", i-au dat în judecată pe administratorii averii lui Michael Jackson, dar cazul a fost respins în 2017, după ce un judecător a descoperit că plângerea nu s-a încadrat în termenul prevăzut pentru răspunderea penală.
Familia lui Michael Jackson a negat toate acuzațiile prezentate în documentar şi au dat în judecată HBO, cerând daune de 100 de milioane de dolari.