Viagogo ar putea plăti milioane de euro celor care au cumpărat bilete prin site și apoi nu au putut intra la evenimente. Cei care au depus plângeri la autoritățile din domeniu din Marea Britanie (Competition and Markets Authority din UK) au obținut o decizie judecătorească împotriva Viagogo. Decizia implică finanțarea unei campanii de analiză a cazurilor în care au fost ceruți banii înapoi, din ianuarie 2016 și până acum.
Viagogo este un "marketplace" online pentru revânzarea de bilete la concerte sau alte evenimente. Compania înființată la Londra în 2006 are o rețea globală de peste 60 de site-uri și clienți în 160 de țări. La nivel internațional sunt destul de mulți artiști mari care refuză să accepte revânzările de bilete la concertele lor. Este interzisă și revânzarea de bilete la meciurile de Premier League, pentru a preveni huliganismul. Doar prin colaborări cu cluburile de fotbal se pot revinde biletele.
O mare lovitură de imagine a fost umflarea prețurilor biletelor la un concert caritabil organizat de Ed Sheeran, cu banii donați spre combaterea cancerului. A fost și cazul unor bilete pentru un eveniment non existent al unui stand up comedian maghiar, la preț dublu, în februarie 2018.
Clienții care au dreptul la compensații trebuie doar să facă o plângere și să anunțe Viagogo, urmând a fi contactați de companie. Analiza va duce la primirea banilor înapoi pentru concerte precum cele ale lui Ed Sheeran. Se pare că o parte din fanii care au mers la concertele sale cu bilete luate de pe Viagogo nu au fost lăsați să între. Sute de persoane au confirmat cazuri de genul. Unii artiști iau măsuri pentru a se asigura că biletele la concertele lor sunt cumpărate direct de fanii interesați și tipăresc de pildă, numele acestora pe tichete. Este și valabil și în cazul concertului Ed Sheeran de anul viitor din capitală.
Autoritățile britanice au impus și ca Viagogo să plătească o altă companie care să îi monitorizeze modul de respectare a deciziei judecătorești. Trebuie regândit întregul sistem de ticketing și site-ul. Încă nu e clar dacă Viagogo însăși plătește costurile sau dacă firma din spatele său încearcă să taxeze persoanele care au vândut biletele cu probleme prin intermediul site-ului.
Trebuie identificați clienții reali și pe cei care au vândut bilete invalide. Dacă nu se respectă toate procedurile atunci Viagogo ar putea avea bunuri confiscate, să fie amendată și să aibă directori trimiși la închisoare. Lista de cerințe obținută de publicația The Guardian e mult mai lungă și include interdicția Viagogo de a sfătui persoanele să relisteze biletele pe site din nou pentru a își recupera banii.
Astfel Viagogo ar lua iar comision, chiar dacă biletele nu sunt bune. Site-ul trebuie să renunțe și la mesajele care spun că nu cumpără sau vinde bilete pentru a le lista pe site. Cei care folosesc site-ul vor oferi extra date personale, iar entitățile care cumpără și vând cantități mari de bilete trebuie să aibă datele predate către autoritatea CMA din Marea Britanie. Au fost mediatizate numeroase cazuri în care sisteme automate achiziționau cantități imense de tichete imediat ce erau lansate la presale pe platformele oficiale de ticketing, în scopul repunerii în vânzare la supra-preț.
Claire Turnham, una dintre persoanele care au picat victimă scam-urilor prin Viagogo a creat un grup pe Facebook, "Victims of Viagogo", prin care a obținut 1 milion de lire sterline compensație. În concluzie, vă recomandăm să evitați site-urile de revânzare a biletelor sau să vă documentați mai mult înainte de a cumpăra, asigurându-vă că totul e 100% autentic, certificat și oficial.