Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Primele confirmări la ARTmania Festival 2019: Opeth, Madrugada, Wardruna și Myrkur

Opeth, Madrugada, Wardruna și Myrkur fac parte din primul val de artiști confirmați la cea de-a 14-a ediție ARTmania Festival. Evenimentul va avea loc în perioada 26 - 27 iulie 2019, în Piața Mare a cetății medievale a Sibiului.

Publicat

pe

Opeth, Madrugada, Wardruna și Myrkur
Opeth, Madrugada, Wardruna și Myrkur

Opeth, unul dintre cele mai cunoscute nume ale industriei muzicale internaționale, revine pe scena ARTmania Festival la 10 ani de când a urcat pe scena din Piața Mare și a concertat în premieră în România. Trupa suedeză care a redefinit un întreg gen, a demontat convențiile muzicale și nu a încetat să își surprindă fanii, a fost înființată la iniţiativa lui Mikael Åkerfeldt, în 1990, într-una dintre suburbiile orașului Stockholm, Suedia.

Cu 12 albume la activ, intense, variate și bogate stilistic, Opeth se numără printre cele mai bune proiecte muzicale de pe mapamond, fie că vorbim despre show-urile live sau despre albume. De-a lungul carierei, trupa a parcurs un traseu stilistic foarte divers și interesant: cu „Orchid” (1995) a redefinit granițele death metal-ului. Șase ani mai târziu, cu „Blackwater Park”, a atins culmile muzicalității specifice genului, pentru ca „Damnation” (2003) să spargă normele consacrate. Cinci ani după aceea, „Watershed” a marcat încheierea capitolului death metal după vizitarea și surprinderea celor mai întunecate colțuri și a celor mai brutale nuanțe ale sale. În 2014, albumul „Pale Communion” a reprezentat puntea de trecere oficială către genul progresiv, marcată de o îmbinare și interpretare inedită, contemporană, a tonalităților specifice anilor ‛60, ‛70 și ‛80.

Drept dovadă pentru reușitele muzicale ale trupei stau nu doar recenziile pozitive ale criticilor de specialitate, ci și un premiu Grammy pentru „Cea mai bună prestaţie Hard Rock” din Suedia și adjudecarea a nenumărate poziții în topurile internaționale, precum Billboard 200. Opeth este un nume care nu va cădea pradă timpului, ci se va reinventa mereu pentru a deveni mai bun.

Norvegienii de la Madrugada sunt actorii unei duble premiere: pentru prima dată în concert în România și pentru prima dată reuniți după o pauză de 10 ani, trupa alegând ca ARTmania Festival să facă parte din turneul lor de revenire. Acest tur de forță european marchează 10 ani de la lansarea legendarului lor album de debut, „Industrial Silence”, motiv pentru care pe scenă vor urca 3 dintre cei 4 artiști care au format inițial Madrugada: Sivert Høyem, Frode Jacobsen și Jon Lauvland Pettersen.

Madrugada, care înseamnă „ora albastră” în spaniolă și portugheză (perioada gri-albastră care precede răsăritul), a fost înființată în 1993 în oraşul norvegian Stokmarknes. Numele le-a fost sugerat membrilor trupei de unul dintre prietenii lor, un poet care compunea și texte ale pieselor. În cei peste 13 ani de existență, trupa a lansat șase albume, unele ajungând cele mai vândute albume din Norvegia și aducându-le cinci premii în cadrul anualei „Spellemannprisen”, echivalentul norvegian al premiilor Grammy (la categoriile „Cel mai bun album rock”, „Cel mai bun cântec” și „Cel mai bun Spellemann al anului”), două premii „Alarm awards” și numeroase trofee pentru vânzările obținute de lucrările lor.

Wardruna, cunoscută publicului larg din România în special datorită serialului ”Vikings”, este o trupă norvegiană de neo/dark folk ce exporează adâncimile și misticismul culturii tradiționale nordice, reinterpretate într-un stil contemporan, cu accentuate note de mister.

Înființată în 2003 de Einar Kvitrafn Selvik, trupa a impresionat iubitorii neofolk-ului cu hipnoticul lor album de debut, intitulat „gap var Ginnunga”, primul din trilogia muzicală „Runaljod”, ce stă sub semnul a 24 de rune. Fiecare înregistrare inclusă pe unul dintre cele trei albume a fost realizată în natură, în locuri sau circumstanțe relevante pentru fiecare dintre cele 24 de rune.

În perioada care a urmat lansării primului album, formația s-a concentrat pe adaptarea pieselor la cerințele concertelor live. Efortul a fost încununat de succesul pe care l-au cunoscut apoi în seria de show-uri, ce a culminat cu reprezentația susținută la Muzeul Norvegian de Nave Vikinge, în fața lui „Gokstad”, un vas vechi de 1.100 de ani.

Cel de-al doilea album al trilogiei, „Yggdrasil”, a fost adus la viață cu ajutorul celor mai vechi instrumente tradiționale nordice și al anticelor ritmuri poetice, potențate de versurile scrise în norvegiana veche sau în dialectele care au precedat această limbă. Sunetele străvechi născute de instrumentele tradiționale sunt completate de muzicalitatea vocilor, ale șoaptelor sau incantațiilor și de sound-uri venite din surse mai puțin abordate în mod obișnuit, ca: sunetele copacilor, ale pietrelor, apei sau ale torțelor aprinse.

Ultimul album al trilogiei, intitulat „Runaljod – Ragnarok”, a fost lansat spre finalul lui 2016 pentru a conduce ascultătorul mai departe, în călătoria inițiatică lansată cu ocazia înființării trupei.

La cea de-a 14-a ediție ARTmania Festival, Wardruna își va încânta fanii și cu piese de pe ultimul album al trupei, „Skald”, ce va fi lansat spre finalul lui noiembrie 2018. „Skald” promite multe surprize ascultătorilor, purtându-i într-o aventură muzicală aflată în afara bogatului peisaj sonor pentru care Wardruna a devenit faimoasă. Noua abordare, directă, dar la fel de intensă, va cufunda călătorii într-o îmbinare mistică de poezie, voce și sunetele străvechi ale instrumentelor tradiționale.

Myrkur revine în România cu un concert special ce face parte din turneul acustic (numit „Folkesange”). În cadrul acestuia, alături de un grup de tineri instrumentiști și de un cor de fete, artista va interpreta melodii din folclorul nordic și compoziții proprii reinterpretate în versiune acustică, ambele tipuri de piese fiind incluse pe cel mai recent album, „Mareridt”.

Myrkur, termen care se traduce prin „întuneric” în islandeză, este numele proiectului muzical de black-metal și alter ego-ului artistei și fotomodelului danez Amalie Bruun. Născut din tenebrele scandinave, Myrkur combină intensitatea brută a energiei masculine cu tonalitățile black metal și cu muzicalitatea vocilor feminine, sofisticate și delicate pe alocuri. Albumul de debut, „M” (coprodus cu Ulver, în colaborare cu membri din Mayhem, Nidingr și Arch Enemy), a adus Amaliei Bruun premiul pentru „Cel mai bun album hard rock” la Gaffa Awards, în 2015, premiul pentru „Trupa anului” și cel pentru „Metal album of the Year” la competiția High Voltage Awards. A fost îndelung lăudată de critică (Steppeulven – Asociația Daneză a Criticilor Muzicali), a avut turnee alături de nume cunoscute, precum Behemoth sau Opeth și a urcat pe scenele unora dintre cele mai mari festivaluri, ca: Hellfest, Graspop sau Wacken Open Air Festival.

Cel de-al doilea album al artistei, „Mareridt” („coșmar” în daneză) reprezintă o intensă juxtapunere a întunericului cu lumina, tradusă în tonalități, ritmuri și sunete apăsate, ce i-au adus premiul pentru „Albumul Anului” în cadrul galei „Golden Gods Ceremony”, organizată de Metal Hammer.

Prețuri abonamente la ARTmania Festival 2019:

  • Primele 1.000 de abonamente au un preț special de 190 lei/ buc., disponibil până la epuizare, dar nu mai târziu de 30 noiembrie 2018.

ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment („entertainment”), este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.

De-a lungul edițiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Comentează

Muzică nouă

Opeth lansează piesa "Paragraph 3" şi ne oferă un nou album în 2024

Regii metalului progresiv din Suedia, Opeth tocmai au lansat un single nou, "Paragraph 3", extras de pe viitorul album, "The Last Will and Testament". Noul material discografic va debuta pe 11 octombrie prin casa de discuri Reigning Phoenix.

Publicat

pe

Coperta album Opeth Last Will and Testament
Coperta album Opeth Last Will and Testament │ FOTO: Opeth

Primul single de pe noul album a fost "Paragraph 1", care a fost foarte bine primit de public. Acum auzim sacadatul şi ritmatul "Paragraph 3", cu o lungime destul de mică, de 5 minute, scurt pentru un track de metal progresiv. Odată cu "The Last Will and Testament" Opeth îşi duce discogtrafia la 14 titluri, iar la versuri a contribuit şi Klara Fors de la The Heard, alături de geniul creativ Akerfeldt.

Iată ce a spus solistul Opeth, Mikael Akerfeldt despre noul album şi single:

Așadar, pune-te în locul meu pentru un minut: Trupa ta are acest nou album. Îți place. De fapt, îl adori! Are un concept elaborat care traversează toate cele opt piese. L-ai scris pe parcursul a, să zicem, șase luni de lucru efectiv. Ai investit multă pasiune în a-l pune laolaltă. L-ai înregistrat împreună cu prietenii și colegii tăi. A fost o experiență plăcută.

Acum, albumul respectiv e pe punctul de a fi lansat și trebuie să vorbești despre el. Să îți pregătești publicul pentru lansare. Să-l promovezi! Vrei ca oamenii să-l asculte, nu? Îți iubești albumul, deci ar trebui să fie ușor, nu? În acest moment, tot ce trebuie să faci este să găsești câteva cuvinte pentru noul „single”. Dar ești confuz cu privire la termenul „single”, pentru că îți amintește de vremurile de demult, când „single-urile” erau adesea asociate cu cuvântul „hit”.

Și știi că asta nu se va întâmpla! Totuși, vrei ca oamenii să-l asculte. Fanii tăi devotați ar putea crede că e grozav. Dar nu vrei să pari un vânzător. Pe deasupra, nu ești un narcisist complet care crede că are atingerea regelui Midas (bine... poate un pic). În plus, te confrunți cu acea modestie tipic suedeză, condimentată cu un pic de sindromul impostorului. Ce spui? „§3” este disponibil acum!”

Opeth a fost în România din abundenţă în ultima vreme, cu un concert în septembrie 2022, apoi o apariţie la Rockstadt Extreme Fest 2023 şi 2024. Pentru cei pasionaţi de artă vizuală, aflaţi că artwork-ul, mai precis coperta celui de-al 11-lea album este creaţia lui Travis Smith. Fotografia sa aduce cu fotografia Overlook Hotel a lui Stanley Kuybrick.

Invitat special pe disc este Ian Anderson, de la Jethro Tull, care cânta la flaut şi serveşte ca narator pe jumătate dintre piesele de pe noul album. Joey Tempest de la Europe apare ca backing vocal pe o piesă, iar fiica lui Akerfeldt apare şi ea pe piesa "1".

Acesta este un album concept despre o epică de după Primul Război Mondial, când un patriarch conservator lasa un testament cu secrete şocante ale familiei.

Citește în continuare

Trending