România va fi reprezentată la Cerbul de Aur 2018 de 3 artiști: Ovidiu Anton, Dora Gaitanovici și Raluca Blejușcă. Aceștia vor concura alături de alți 15 artiști, din țări precum Albania, Armenia, Cipru, Franța, Irlanda, Israel, Italia, Kazahstan, Macedonia, Marea Britanie, San Marino și Spania. Marele Trofeu al Festivalului Internaţional Cerbul de Aur este în valoare de 25 de mii de euro, la această ediţie aniversară, concurenţii putând câştiga alte opt premii.
Cine sunt artiștii care reprezintă România la Cerbul de Aur 2018
Ovidiu Anton, câștigătorul Selecției Naționale Eurovision în 2016
Ovidiu Anton are 35 de ani, este compozitor și solist vocal de muzică rock. Prima chitară a primit-o cadou la vârsta de 5 ani, iar primul festival de muzică pentru copii l-a câștigat la 6 ani. A studiat pianul, chitara clasică și canto modern, iar în 1998 a înființat trupa Carpe Diem, alături de care a concertat în țară și în străinătate.
În 2003, Ovidiu a participat la festivalul Mamaia, unde a câștigat locul al II-lea interpretând o piesă originală, intitulată ”Vreau”. A urmat etapa Școala Vedetelor, ce i-a oferit oportunitatea de a se prezenta ca artist în fața publicului larg. Ovidiu a câștigat cea de-a doua ediție a popularei emisiuni TV, reprezentând apoi România la Cerbul de Aur 2005.
În perioada 2010 - 2016, și-a canalizat energia către Eurovision. După mai multe participări, Ovidiu Anton a câștigat în 2016 Selecția Națională cu o compoziție proprie - ”Moment of Silence”. Regretabil, din cauza datoriilor Televiziunii Române către EBU, România a fost descalificată și Ovidiu nu a mai avut șansa să își reprezinte țara în faza internațională a concursului.
În 2017 lansează piesa ”Suntem Brazi”, alături de noua sa trupă, din care fac parte instrumentiști cu nume sonore – Cristi Gram, Fernando Drăgănici, Dani Vlad și Liviu Sorescu. Ovidiu pregătește și lansarea primului album ANTON, așteptat să apară toamna aceasta.
”Muzica mea este realitate și visare, este despre dreptate, adevăr, dar și despre sentimente, muzica mea este despre cum văd eu ceea ce mă înconjoară, despre oameni și, nu în ultimul rând, despre mine”, spune Ovidiu Anton.
Dora Gaitanovici, multi-instrumentistă pasionată de jazz, blues, rock
La doar 18 ani, Dora Gaitanovici are deja un număr impresionant de premii și realizări în palmares, printre care Trofeul Tinereții – Amara 2017, Trofeul Creație la Festivalul Mamaia Copiilor – 2015, cu piesa “Doar eu”, o compoziție proprie, trofeul festivalului Radu Șerban – 2017, realizarea imnului C.N.”B.P.Hașdeu” Buzău, la împlinirea a 150 de ani de la înființare, realizarea imnului Drăgaicii din Buzău, și nu în ultimul rând locul 6 în Finala Selecției Naționale pentru Eurovision 2018.
Dora este încă elevă la Colegiul Național B.P.Hașdeu din Buzău și își dorește să urmeze Universitatea de Muzică. Știe să cânte la pian de la 4 ani, iar de curând a învățat să cânte și la saxofon.
Ascultă jazz, muzică clasică, blues și rock, dar și folclor. Îi place foarte mult să compună și să-și interpreteze propriile piese. A colaborat pentru diverse proiecte muzicale cu trupele Thy Veils (Garana Jazz Festival 2017, albumul “Neoradiant”), Implant pentru Refuz, Bucium, Undercover, Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești și a avut numeroase apariții la TV și radio.
Raluca Blejușcă, fostă membră a duet-ului pop/dance Angels
Raluca Blejușcă (32 de ani) a ajuns în atenția publicului la începutul anilor 2000, când la îndemnul lui Costi Ioniță, a format împreună cu Monica duetul Angels. În cei doi ani de activitate ai grupului, Raluca și Monica au avut multe hituri pe radio, printre care ”Așa's băieții”, ”Ochii mei”, ”Fiecare fulg de nea” și ”Zilele trec”.
Duetul s-a desființat în 2002, Raluca rămânând în continuare cu numele de scenă Angel. A fost îndrumată în cariera muzicală de Costi Ioniţă şi apoi de Mirela Voiculescu Fugaru şi Cornel Fugaru.
Raluca are în palmares premii la festivaluri românești (Festivalul Copiilor de la Oneşti, Festivalul Muzicii – Bucureşti, Concursul Noul val, Premiile Muzicale Radio), precum și la festivaluri internaționale (Te amo, Festivalul Internaţional al Cântecului de la Cairo și Festivalul Sunflower – Serbia).
În perioada de absență de pe scena muzicală, Raluca a terminat Facultatea de Asistență Socială-Sociologie si un Master cu specializarea "Consiliere în Asistență Socială". S-a căsătorit în 2007, iar în prezent are 5 copii.
Ideea de a participa la Cerbul de Aur 2018 a fost a lui Adrian Stavian, compozitorul și orchestratorul multor hituri din cariera muzicală a Ralucăi. Împreună cu el și alti 2 compozitori (Jan Costache si Marius Popa) de altfel, Raluca a lucrat îndelung în ultima vreme si la albumul care va apărea spre finalul acestui an.
Cerbul de Aur 2018 se va desfășura în perioada 29 august – 2 septembrie și va fi transmis în direct şi în exclusivitate de Televiziunea Română. Festivalul se va încheia cu show-ul România Centenar, un spectacol ce va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical.