Vineri, 31 august, Concursul de interpretare Cerbul de Aur 2018 continuă. Cei 18 concurenți înscriși vor interpreta o piesă din repertoriul românesc, aleasă dintr-o listă de peste 40 de melodii, pusă la dispoziție de arganizatori. Această piesă va fi cântată în limba română, publicul având astfel ocazia să vadă artiști originari din Albania, Armenia, Cipru, Franța, Irlanda, Israel, Italia, Kazahstan, Macedonia, Marea Britanie, San Marino și Spania interpretând piese în limba română.
În fiecare zi de festival, porțile se vor deschide la ora 18:45. Accesul va fi permis însă până cel târziu la ora 20:20, evenimentul fiind televizat în direct. Spectatorii posesori de bilete sau invitații trebuie să ajungă la festival în intervalul 18:45 - 20:20. Pentru mai multe detalii privind regulile de acces, consultați articolul nostru.
Alături de cei 18 concurenți, pe scenă, în toate serile de concurs vor fi Big Bandul Radiodifuziunii române și Orchestra Operei din Brașov, conduse de Ionel și Andrei Tudor.
România are înscriși în concurs 3 artiști: pe Ovidiu Anton, Dora Gaitanovici și Raluca Blejușcă. Ordinea intrării concurenților în scenă a fost stabilită prin tragere la sorți, în cadrul unui eveniment organizat duminică, 26 august. În seara interpretării melodiilor românești, ordinea este inversă față de cea stabilită în ziua precedentă.
Ovidiu Anton, unul dintre cei 3 reprezentanți ai României la Cerbul de Aur 2018, a dezvăluit în cadrul unei conferințe de presă ce melodie va interpreta vineri. Dintre piesele românești puse la dispoziție de organizatori, Ovidiu a ales piesa ”Copacul”, declarând că a optat pentru ea datorită mesajului de demnitate națională transmis prin versuri, dar și pentru că o consideră ”o capodoperă a muzicii românești”. Îi puteți citi aici declarația completă.
Ordinea în care concurenții vor interpreta piesa în limba română la Cerbul de Aur 2018 (vineri, 31 august):
- Raluca Blejușcă (România)
- Dinaya (Kazakhstan)
- Dora Gaitanovici (România)
- Ryan O’Shaughnessy (Irlanda)
- Damiano Borgi (Italia)
- Jorge Gonzalez (Spania)
- Lidia Isac (Republica Moldova)
- Omer Netzer (Israel)
- Olivier Kaye (Belgia)
- Basti (San Marino)
- Inis Neziri (Albania)
- John Karayiannis (Cipru)
- Tiziana Camelin (Italia)
- Ovidiu Anton (România)
- Amaliya Margaryan (Armenia)
- Karl William Lund (Marea Britanie)
- Antonia Gigovska (Macedonia)
- Kelly Joyce (Franţa)
Recitaluri la Cerbul de Aur 2018 (vineri, 31 august)
Anul acesta, la aproapre două decenii de când și-a început cariera muzicală, Delia se va afla pentru prima dată pe scena Cerbului de Aur.
În perioada 1999-2003 a făcut parte din formația N&D, alături de care a scos 4 albume, astfel cunoscând succesul la nivel național. După 2003, în cariera solo, Delia a mai lansat alte 4 albume: ”Parfum de fericire” (2003), ” Listen-Up” (2007), ” Pe aripi de vânt” (2015) și ”Deliria” (2016).
Concertele Deliei au devenit experiențe artistice în sine, care se desfășoară după concepte gândite de artistă și îmbrăcate în scenarii spectaculoase de o întreagă armată de oameni.
Anul acesta, Horia Brenciu va susține cel de-al doilea recital al său la prestigiosul festival Cerbul de Aur, după cel din 2008.
Horia Brenciu și Festivalul Cerbul de Aur au mai multe puncte în comun. Orașul natal: Brașovul. Aniversarea: Cerbul de Aur împlinește 50 de ani, în timp ce îndrăgitul artist va sărbători cea de-a 46-a aniversare pe scena festivalului. Cerbul de Aur este un proiect al Televiziunii Române care, la rândul său, este locul debutului profesional al lui Horia Brenciu, în 1993.
De-a lungul carierei sale de aproape trei decenii în muzică, Horia Brenciu a lansat albumele ”Un băiat” (1995), ”Totul e simplu!” (2003), ”E vară iar” (2005), ”Noua lună” (2008), ”Fac ce-mi spune inima” (2012), ”Inimă de piatră” (2013) și ”40+plus” (2014). Din anul 2002 cântă alături de HB Orchestra, cu care a lansat albumul ”35”.
La ediţia aniversară a festivalului, britanicul James Blunt va cânta pentru brașoveni hituri precum "You're Beautiful" sau "Goodbye My Lover". Cu peste 17 milioane de discuri și 20 de milioane de single-uri vândute în întreaga lume, câștigător a două premii Brit Awards, două premii Ivor Novello și de cinci ori nominalizat al premiilor Grammy, James Blunt este unul dintre cei mai îndrăgiți artiști de pop și folk rock, muzica acestuia clasându-se în primele poziții ale top-urilor muzicale de specialitate din întreaga lume.
Cel mai recent album al artistului a fost lansat în 2017. Discul se numește "The Afterlove" și include single-uri precum "Don't Give Me Those Eyes" și ”Love Me Better”.
Recitalurile, programate pe întreaga perioadă a festivalului (29 august – 2 septembrie), vor fi momente de respiro pentru concurenţii înscrişi în Concursul Internaţional de interpretare Cerbul de Aur.
Festivalul se va încheia cu show-ul România Centenar, un spectacol ce va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical. Evenimentul va fi transmis în direct şi în exclusivitate de Televiziunea Română.