Joi, 30 august, se dă startul Concursului de Interpretare Cerbul de Aur 2018. Cei 18 concurenți înscriși vor interpreta în această primă etapă o melodie proprie, urmând ca în următoarea seară, pe 31 august, să aleagă o piesă din repertoriul românesc dintr-o listă variată, pusă la dispoziție de arganizatori. Această melodie va fi cântată în limba română, publicul având astfel ocazia să vadă artiști originari din Albania, Armenia, Cipru, Franța, Irlanda, Israel, Italia, Kazahstan, Macedonia, Marea Britanie, San Marino și Spania interpretând piese în limba română.
Piesele proprii pe care concurenții le vor interpreta în cea de-a doua zi a festivalului nu pot depăşi 4 minute, iar negativele nu pot conţine dublaje (vocal sau instrumental) ale liniei melodice principale.
În fiecare zi de festival, porțile se vor deschide la ora 18:45. Accesul va fi permis însă până cel târziu la ora 20:20, evenimentul fiind televizat în direct. Spectatorii posesori de bilete sau invitații trebuie să ajungă la festival în intervalul 18:45 - 20:20. Pentru mai multe detalii privind regulile de acces, consultați articolul nostru.
România are înscriși în concurs 3 artiști: pe Ovidiu Anton, Dora Gaitanovici și Raluca Blejușcă. Ordinea intrării concurenților în scenă a fost stabilită prin tragere la sorți, în cadrul unui eveniment organizat duminică, 26 august. În seara interpretării melodiilor românești (vineri, 31 august), ordinea va fi inversă: concurentul care va cânta ultimul melodia proprie în prima seară de concurs, va interpreta în mod automat primul melodia în limba română din cea de-a două seară de concurs.
Ordinea în care concurenții vor interpreta piesa proprie la Cerbul de Aur 2018 (joi, 30 august):
- Kelly Joyce (Franţa)
- Antonia Gigovska (Macedonia)
- Karl William Lund (Marea Britanie)
- Amaliya Margaryan (Armenia)
- Ovidiu Anton (România)
- Tiziana Camelin (Italia)
- John Karayiannis (Cipru)
- Inis Neziri (Albania)
- Basti (San Marino)
- Olivier Kaye (Belgia)
- Omer Netzer (Israel)
- Lidia Isac (Republica Moldova)
- Jorge Gonzalez (Spania)
- Damiano Borgi (Italia)
- Ryan O’Shaughnessy (Irlanda)
- Dora Gaitanovici (România)
- Dinaya (Kazakhstan)
- Raluca Blejușcă (România)
Recitaluri la Cerbul de Aur 2018 (joi, 30 august)
În cea de-a doua seară a festivalului vor susține recitaluri Linda și Flavius Teodosiu, Loredana și Amy Macdonald.
Ccelebrul saxofonist Flavius Teodosiu va susține pentru a doua oară un recital la Festivalul Cerbul de Aur, după cel din 2004. Urmând exemplul tatălui său, saxofonist cunoscut, Flavius a renunţat la tenisul de câmp pentru muzică. Deşi a învăţat abia la 15 ani saxofonul, în 2 ani cânta în bigband-ul lui Sile Dinicu. De atunci a strâns un portofoliu impresionant de colaborări cu Jennifer Rush, Joe Cocker, Lionel Richie, Chris de Burgh, Gloria Gaynor, Johnny Logan ori Michael Bolton.
Linda, fiica lui Flavius Teodosiu, are, la doar 27 de ani, o carieră internațională fulminantă. A colaborat cu artiști renumiți, precum Beyonce și Peter Maffay și a lansat albumele ”Under Pressure” (2009) și ”Full Stop” (2017).
Istoria continuă pentru Loredana, care la această ediție aniversară se va afla pentru a patra oară pe scena Cerbului de Aur, cu un recital incendiar. Artist complex, Loredana face un spectacol deosebit din orice apariție a sa.
Considerată drept una dintre cele mai de succes cântărețe și compozitoare de origine britanică, artista folk-rock Amy Macdonald a urcat încă de la debut pe primele locuri ale topurilor europene. Primul său album, „This is the life”, a intrat pe primul loc al clasamentelor din cinci țări, inclusiv Marea Britanie, a câștigat discul de platină în 12 țări și s-a vândut în peste trei milioane de exemplare în întreaga lume. Piesa care dă titlul albumului a urcat pe prima poziție în 10 țări și a înregistrat vânzări de peste 2 milioane de copii. De la lansarea albumului "This Is The Life" din 2007, Amy a cântat pe scenele unora dintre cele mai cunoscute festivaluri din Europa, precum T in the Park sau Glastonbury.
Recitalurile, programate pe întreaga perioadă a festivalului (29 august – 2 septembrie), vor fi momente de respiro pentru concurenţii înscrişi în Concursul Internaţional de interpretare Cerbul de Aur.
Festivalul se va încheia cu show-ul România Centenar, un spectacol ce va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical. Evenimentul va fi transmis în direct şi în exclusivitate de Televiziunea Română.