Printre cei 18 finaliști, România îi are pe Ovidiu Anton, Dora Gaitanovici și Raluca Blejușcă. Ordinea interpretărilor a fost trasă la sorți în cadrul unui eveniment organizat duminică, 26 august 2018, la Centrul Cultural Reduta din Brașov. Au fost prezenți toți concurenții și reprezentanții organizatorilor.
Fiecare finalist a extras câte un bilet din cele numerotate de la 1 la 18 și astfel a aflat când va urca pe scenă în prima seară de concurs, adică joi, pe 30 august, cu piesa proprie.
În seara următoare, când vor fi interpretate melodiile românești, ordinea concurenților va fie inversă. Astfel, concurentul care va cânta ultimul melodia proprie în prima seară de concurs, va interpreta în mod automat primul melodia în limba română din cea de-a două seară de concurs. Este cazul Ralucăi Blejușcă. Află mai multe despre concurenții României din acest articol.
Ordinea de intrare a concurenților - Cerbul de Aur 2018:
- Kelly Joyce (Franţa)
- Antonia Gigovska (Macedonia)
- Karl William Lund (Marea Britanie)
- Amaliya Margaryan (Armenia)
- Ovidiu Anton (România)
- Tiziana Camelin (Italia)
- John Karayiannis (Cipru)
- Inis Neziri (Albania)
- Basti (San Marino)
- Olivier Kaye (Belgia)
- Omer Netzer (Israel)
- Lidia Isac (Republica Moldova)
- Jorge Gonzalez (Spania)
- Damiano Borgi (Italia)
- Ryan O’Shaughnessy (Irlanda)
- Dora Gaitanovici (România)
- Dinaya (Kazakhstan)
- Raluca Blejușcă (România)
Publicul din Piața Sfatului și telespectatorii TVR îi vor putea urmări pe cei 18 finaliști pe 30 și 31 august, începând de la ora 20.30. Aceștia vor fi acompaniați de acompaniați de Big Band-ul Radio România și Orchestra Operei din Brașov, sub bagheta dirijorilor Ionel Tudor și Andrei Tudor.
Câștigătorii vor fi aflați pe 1 septembrie, la Gala Festivalului. Juriul este format din Edvin Marton din Ungaria, Gigliola Cinquetti, Kristina Cepraga Goodwin şi Luminiţa Dobrescu din Italia, Eleni Foureira din Grecia, Arsenie Toderaş din Republica Moldova şi Mădălin Voicu (România). Poți citi mai multe detalii despre juriu.
Marele Trofeu al Festivalului Internaţional Cerbul de Aur este în valoare de 25.000 de euro, iar pe lângă acesta vor fi acordate și alte 8 premii, cele trei premii de pe podium și 5 premiile speciale:
- Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti;
- Premiul Braşovului;
- Premiul Publicului;
- Premiul Presei Festivalului;
- Premiul Societăţilor Publice de Radio şi de Televiziune.
Marele câştigător va primi un trofeu care cântăreşte aproape 5 kilograme şi are o înălţime de 25 de centimetri, iar ocupanţii locurilor 1, 2 şi 3, câte o statuetă de aproximativ 3 kilograme şi 21 de centimetri. Trofeele au fost realizate sub coordonarea lui Aurel Ierulescu, designul proiectului fiind asigurat de arhitecţii Andrei Rotariu şi Daniela Silişteanu.
Serile de concurs şi Gala Festivalului vor fi prezentate de Iulia Vântur alături de starul italian Gabriel Garko. Cerbul de Aur va fi transmis în direct şi în exclusivitate de către Televiziunea Română. Pe lângă concursul de interpretare, evenimentul reunește și multe recitaluri: artişti locali, precum Andra, Delia, Horia Brenciu, Carla's Dreams sau Loredana, dar și muzicieni internaţionali, ca: James Blunt, Amy Macdonald, Edvin Marton şi Gigliola Cinquetti.
Biletele zilnice costă între 50 și 250 de lei, iar abonamentele pornesc de la 180 de lei, putând fi cumpărate online via agenda InfoMusic.