În Concursul Cerbul de Aur 2018 s-au înscris 110 candidați. Ca urmare a acestui număr mare de concurenți, organizatorii au decis ca la secţiunea interpretare să poată intra în competiție un număr de 18 artişti, faţă de 15, cât era prevăzut iniţial. Acesția au fost aleşi de juriul selecţiei, format din Daniel Jinga – dirijor şi compozitor, Liana Stanciu Georgescu - jurnalist de specialitate radio şi tv, Felix Crainicu – realizator Radio România Actualităţi, Andrei Tudor - compozitor, Andreea Archip – jurnalist, Gabriel Scîrlet – regizor muzical TVR şi Smaranda Vornicu Shalit – directorul Festivalului.
15 țări vor fi reprezentate anul acesta în concurs, România având 3 interpreți selectați de juriu: Dora Gaitanovici, Raluca Blejusca și Ovidiu Anton, câștigătorul Selecției Naționale Eurovision în 2016.
- Inis Neziri (Albania)
- Amaliya Margaryan (Armenia)
- Kaye Olivier Fabian C (Belgia)
- John Karayiannis (Cipru)
- Kelly-Joyce Bale (Franţa)
- Ryan O’Shaughnessy (Irlanda)
- Omer Netzer (Israel)
- Damiano Borgi (Italia)
- Tiziana Camelin (Italia)
- Dinara Kairova (Kazakhstan)
- Antonia Gigovska (Macedonia)
- Karl William Lund (Marea Britanie)
- Lidia Isac (Republica Moldova)
- Dora Gaitanovici (România)
- Ovidiu Anton (România)
- Raluca Blejusca (România)
- Sebastian Schmidt (San Marino)
- Jorge Gonzalez (Spania).
Următoarea etapă pentru cei 18 concurenţi este alegerea piesei din repertoriul românesc pe care o vor interpreta pe scena de la Braşov, din lista pusă la dispoziţie de organizatori pe site-ul cerbuldeaur.ro, la secţiunea dedicată. Concursul Festivalului va debuta joi, 30 august, urmând ca pe 1 septembrie să aflăm numele laureaţilor ediţiei din acest an.
Pe lângă Marele Trofeu al Festivalului Internaţional Cerbul de Aur, în valoare de 25 de mii de euro, la această ediţie aniversară, concurenţii pot câştiga alte opt premii:
- Premiul I
- Premiul al II-lea
- Premiul al III-lea
- Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti;
- Premiul Braşovului;
- Premiul Publicului
- Premiul Presei Festivalului
- Premiul Societăţilor Publice de Radio şi de Televiziune
Evenimentul se va desfășura în perioada 29 august – 2 septembrie și va fi transmis în direct şi în exclusivitate de Televiziunea Română. Festivalul se va încheia cu show-ul România Centenar, un spectacol ce va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical.
Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a debutat în anul 1968 şi a avut 17 ediţii, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2009. Evenimentul a devenit cel mai mare festival internaţional de muzică organizat în România şi, în mod tradiţional, la Brașov.