În ultimii ani, Bucureștiul a început să nu mai prezinte interes pentru marii organizatori de festivaluri din România. O parte dintre cei care organizau festivaluri în capitală s-au reorientat spre alte orașe (Guido Janssens, general manager al Emagic Entertainment, a renunțat la B'Estfest în București, iar acum organizează Awake în Mureș), iar cei mai proaspăt intrați în branșă au optat încă de la început pentru alte zone ale țării, dovadă fiind apariția unor festivaluri precum Untold, organizat la Cluj-Napoca, Neversea, organizat la Constanța, Revolution Festival, organizat la Timișoara, și Afterhills Music & Arts Festival, organizat la Iași.
Despre acest subiect, al migrării festivalurilor, s-a discutat la ”May I play at your festival, please?” (”Aș putea cânta la festivalul dumneavoastră, vă rog?”), dezbatere desfășurată pe 21 martie în cadrul Mastering the Music Business 2018. Din panel au făcut parte Guido Janssens - general manager al Emagic Entertainment, Codruța Vulcu - CEO ARTmania, John Varbiu - agent de Booking și Artist Hospitality Manager pentru Summer Well și Ovidiu Biber - Organizator al Afterhills Music & Arts Festival.
În opinia Codruței Vulcu, Bucureștiul a devenit neatractiv pentru organizatorii de concerte din cauza unui ”haos informațional”.
”Un festival înseamnă o stare de spirit și cred că este foarte greu să creezi acest lucru în București. Primăria creează un haos informațional la nivel de oraș.(...) Marea problemă este infrastructura. Ar trebui investit în zona de infrastructură culturală, nu de content cultural.”
CEO-ul ARTmania a menționat, de asemenea, și abundența festivalurilor gratuite din București, care îngreunează vânzarea de bilete.
”La nivelul festivalurilor în București, sunt mult prea multe gratuite. (...) Acei bani ar trebui investiți în infrastructură.”
Pe lista festivalurilor cu intrare liberă în 2017 se înscriu: Creative Fest, BUCHAREST GreenSounds FESTIVAL, Festivalul Iei, HeyDay, Natura Fest, Bucharest Jazz festival, ETNORAMA.
În opinia lui Guido Janssens, bucureștenii preferă să plece din capitală pentru a-și satisface nevoia de escapism.
”Eu am o teorie. Mulți din București se duc la festivaluri în afara capitalei și e mult mai interesant un festival în Iași sau la Cluj.”
Cu acest prilej, managerul Emagic a explicat și de ce a renunțat la B'Estfest în favoarea festivalului Awake.
”B'Estfest nu a mers din punct de vedere financiar. De fiecare dată am investit mai mult decât am luat. Am zis că dacă mai facem un festival, nu mai facem în București.”
Festivaluri care încă funcționează în București
Pe lista festivalurilor organizate încă în București se află:
- Metalhead Meeting - a ajuns la cea de-a 7-a ediție
- Jazz in Church - a ajuns la cea de-a 6-a ediție
- Shine Festival - a ajuns la cea de-a 5-a ediție
- SoundArt Festival - ajuns la cea de-a 2-a ediție
- DET Open Air - aflat la prima ediție, festivalul încearcă o revigorare a scenei metal românești
Contactat de redacția InfoMusic, Emil Ionescu, organizator al Metalhead Meeting și Shine Festival, se declară mulțumit de vânzările de bilete, contrazicând ipoteza conform căreia festivalurile nu funcționează în București.
”Noi suntem la edițiile 7 și 5, deci functionează. Avem o medie de 4500 de spectatori pe zi într-o locație de 5000.”