În cadrul proiectului au fost implicate organizaţiile Salvaţi Copiii, Samusocial, Estuar şi Carusel cât şi trupele Toulouse Lautrec, Grimus, Luna Amară şi The Pixels. În cadrul proiectului VIDEO CONTENT, artistul Cătălin Rulea a realizat, în colaborare cu cele patru trupe din alternativul românesc, o serie de videoclipuri care abordează lumea paralelă cu sistemul de idealizare mediatică a realităţii.
Fie că este prezentată pozitiv sau negativ, realitatea, prin mediatizare, capăta o aură ireală. Problemele societăţii în care trăim sunt de multe ori ignorate sau clasate într-un sertar ascuns ca să nu ne tulbure viaţa în bunăstare pe care vrem să o construim. Această abordare hedonistă (tipică societăţii capitaliste şi consumeriste) este poate la fel de problematică cum este şi abordarea activistă de stânga. Cum putem rezolva problemele societăţii? Ce poate face arta pentru societate şi ce poate face arta pentru artă? Contextualizarea de faţă pune produsul artistic la intersecţia dintre cultura pop, campanie mediatică de sensibilizare şi arta angajată social.
Din echipa proiectului fac parte: Cătălin Rulea, Dragoş Popescu, Vlad Petri, Andrei Butică, Vladimir Dembinski, Tudor Popescu,Daniel Kosuth, Cristina Nicolaescu.
Cătălin Rulea este artist şi muzician, implicat în proiecte de teatru contemporan, artă contemporană şi cultură pop. Dragoş Popescu este autorul mai multor campanii Salvaţi Copiii. Vlad Petri este regizor şi DOP (Bucureşti, unde eşti?) dar şi fotograf şi foto jurnalist de teren. Andrei Butică este DOP (Câini, Poziţia copilului, Acasă la tata), premiat Gopo în 2017 pentru cea mai bună cinematografie. Vladimir Dembinski este regizor (Tennis, Pot să merg şi singur, Take over Control). Tudor Popescu este editor video (ByPass, Tennis). Cristina Nicolaescu este arhitect şi scenograf (This is a set-up, Imaginarul colectiv ca rezultat al selecţiei naturale), Daniel Kosuth este DOP (Lumea-i a mea).
Proiectul a fost făcut cunoscut publicului în cadrul unui eveniment ce a avut loc în Club Control pe 8 noiembrie 2017. Fiecare trupă din cele patru menționate mai sus au susținut un mini-concert, iar înainte de fiecare prestație live a fost proiectat un videoclip.
Grimus feat. Dan Byron - Departe de lume
Interpretată de două nume importante ale muzicii românești, Grimus și Dan Byron, "Departe de lume" transmite un mesaj despre problema sănătății mintale. "Pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, normalitatea lor e o lume paralelă pe care nimeni nu vrea să o vadă" - sunt cuvintele din finalul clipului în care sunt concentrate atât melodia, cât și ideea vizualului.
Actorii din videoclip sunt beneficiarii Estuar, cu probleme de sănătate şi integrare socială. Filmările au avut loc în Bucureşti, în Parcul Izvor, Delta Văcăreşti şi Teatrul Evreiesc de Stat. Află mai multe detalii.
PIXELS - Body auriu
La crearea videoclipului au lucrat Cătălin Rulea (producător, scenograf), Vladimir Dembinski (regizor), Dragoş Popescu (scenarist), Daniel Kosuth (camera), Tudor D Popescu (montaj). Actrițele sunt beneficiare Carusel, aflate de multe ori în afara legii. Carusel luptă pentru dezincriminarea prostituţiei.
Clipul scoate în evidență această latură neplăcută a realității: femei cărora nu li se vede chipul, semn că își pierd identitatea sau uită cine sunt cu adevărat, și devin doar niște obiecte. Dar, dincolo de acest aspect, sunt oameni cu drepturi, cu visuri, cu speranță.
Luna Amară - Om
Videoclipul noului single "Om" a fost realizat în parteneriat cu Fundația Salvați Copiii și susține conștientizarea bullying-ului în mediul școlar și combaterea acestuia.
Bullying-ul reprezintă unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru sănătatea și protecția copiilor, care prin caracteristicile specifice (dezechilibru de putere, regularitate, intenția de a provoca suferință fizică și/sau emoțională, prezența într-un mediu pe care copilul nu îl poate evita, cum este școala), devine imposibil de gestionat doar de către un copil sau doar la nivelul grupului de copii. Află mai multe detalii despre videoclip.
Toulouse Lautrec - O lume mai bună
Actorii din videoclip sunt beneficiarii Samusocial, cu probleme reale legate de locuințe, hrană, sănătate şi de supravieţuire. Sunt oameni pe lângă care trecem zi de zi, dar nu avem timp de problemele lor şi probabil nici nu vom avea vreodată. Filmările au avut loc în Bucureşti, într-o locaţie recomandată şi frecventată de oamenii străzii.
Compoziția și versurile piesei poartă semnătura lui Cătălin Rulea, iar echipa videoclipului a fost formată din Cătălin Rulea (regizor, producător), Dragoş Popescu (scenarist), Vlad Petri (camera), Andrei Butică (camera), Tudor Popescu (montaj), Vladimir Dembinski (asistent regie), Cristina Nicolaescu (scenograf) și Vlad Stoicescu.