Pentru pasărea Phoenix, anul 2017 marchează aniversarea a 55 de ani de la momentul expozițiunii, 55 de ani de muzică, de istorie, de trăire, dar și 40 de ani de la momentul evadării din România comunistă, episod ce avea să transforme frumoasa poveste Phoenix în mit.
În cadrul evenimentelor prezentate în acest an aniversar, Phoenix vorbește și despre anii petrecuți în exil în Germania, perioadă în care acordurile care au dat nume rockului românesc au primit un altfel de sound, mai aproape de cerințele internaționale.
Opera rock „Empire of Vampires”, începută în anii 80, și care reprezintă, probabil, producția cea mai apropiată de genul heavy-metal pe care Phoenix a propus-o de-a lungul timpului, nu a fost niciodată prezentată integral în România într-un concert live. Premiera acestei producții va avea loc pe 31 octombrie, la Quantic Pub din București.
Prețuri bilete Phoenix - Empire of Vampires:
- Presale 2 - 35 lei
Sub numele Sfinţii, formaţia a fost înfiinţată în 1961, la Timişoara, însă grupul a debutat un an mai târziu. A devenit Phoenix, la iniţiativa chitaristului Claudiu Rotaru, pentru a evita conflicte cu autorităţile vremii. Prima compoziţie proprie a fost "Ştiu că mă iubeşti şi tu", înregistrată în 1964. Au urmat "Bun e vinul ghiurghiuliu" şi "Pădure, pădure", care erau şi primele melodii din rock-ul românesc inspirate din folclor.
După 1971, stilul Phoenix a fost schimbat. Au apărut materialele de studio ”Vremuri” (1968, EP), ”Floarea stîncilor” (1969, EP), ”Cei ce ne-au dat nume” (1972, LP, reeditat pe CD în 1999), ”Meşterul Manole” (1973, EP), ”Mugur de fluier” (1974, LP, reeditat pe CD în 1999), ”Cantafabule” (1975).
Formaţia a cunoscut numeroase modificări de componenţă. Printre foştii membri se numără artişti precum Ovidiu Lipan Ţăndărică, Josef Kappl, Mani Neumann, Mircea Baniciu, Florin (Moni) Bordeianu, Günther (Spitzly) Reininger, Kamocsa (Kamo) Béla, Costin Petrescu, Ionuţ Contraş, Bogdan Muntenita, Cristi Gram sau Bogdan Bradu.