Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Rock-ul domină piața vânzărilor de viniluri: TOP 10 albume și single-uri în 2015

Ascultătorii de muzică rock cumpără viniluri și în 2015, ajutând trupe tinere ca Arctic Monkeys sau Royal Blood să intre în topul celor mai bine vândute albume din UK în acest format. Surprinzător sau nu, în clasament se află încă, și la ora actuală, albume ca "The Dark Side Of The Moon" sau "Four Symbols". Trăgând linie, rock-ul domină piața vânzărilor de viniluri, un aspect de menționat fiind faptul că trupe cu greutate precum Led Zeppelin și Pink Floyd țin piept noilor generații cu albume lansate în anii '70.

Publicat

pe

Noel Gallagher / Pink Floyd / Arctic Monkeys
Noel Gallagher / Pink Floyd / Arctic Monkeys

Piața vânzărilor de viniluri se află în creștere față de anul trecut, numărul achizițiilor de la începutul lui 2015 până în prezent fiind cu 56.3% mai mare față de aceeași perioadă a lui 2014.  O pondere semnificativă în această creștere o are muzica rock, ce ocupă primele poziții în topul vânzărilor de albume și single-uri.

Potrivit cifrelor publicate de Official Charts Company, cel mai bine cotat artist în materie de vânzări de viniluri este fostul membru OasisNoel Gallagher. Împreună cu trupa sa, High Flying Birds, muzicianul a lansat în 2014 albumul ”Chasing Yesterday”, material ce ocupă prima poziție în topul aflat în discuție. Mai mult decât atât, 3 dintre piesele incluse pe acest album acaparează podiumul vânzărilor de single-uri pe vinil.

Noel Gallagher’s High Flying Birds - "Riverman"

Pe locul 2 se află un album lansat inițial de Led Zeppelin în 1975 - ”Physical Graffiti” -, reeditarea sa din 2014 nefăcând altceva decât să readucă în atenția publicului piese de o mare valoare, la fel de actuale astăzi ca și în anii compunerii lor.

Poziția a 3-a este ocupată de albumul de debut The Stone Roses, lansat în 1989, după care urmează Blur, cu ”The Magic Whip”, un disc actual, dar al unei trupe cu un palmares cumulat în anii '90.

Singurele două trupe de rock alternativ din noua generație ce prind un loc în Top 10 Albume sunt Royal Blood și Arctic Monkeys.

Analizând clasamentul, tindem să credem că viitorul rock-ului și al noilor generații de muzicieni se află sub un semn de întrebare. Ce se va întâmpla când Led Zeppelin sau Pink Floyd nu vor mai reedita albume din arhive? Vor scădea vânzările sau se vor schimba preferințele publicului?

 Top 10 Albume pe vinil vândute în 2015 (ianuarie - iunie)

  1. Noel Gallagher's High Flying Birds - 'Chasing Yesterday'
  2. Led Zeppelin - 'Physical Graffiti'
  3. The Stone Roses - 'The Stone Roses'
  4. Blur - 'The Magic Whip'
  5. Royal Blood - 'Royal Blood'
  6. Arctic Monkeys - 'AM'
  7. Pink Floyd - 'The Dark Side Of The Moon'
  8. Led Zeppelin - 'Four Symbols'
  9. Sufjan Stevens - 'Carrie & Lowell'
  10. Public Service Broadcasting - 'The Race For Space'

Top 10 Single-uri pe vinil vândute în 2015 (ianuarie - iunie)

  1. Noel Gallagher's High Flying Birds - 'Riverman'
  2. Noel Gallagher's High Flying Birds - 'Ballad Of The Mighty I'
  3. Noel Gallagher's High Flying Birds - 'The Dying Of The Light'
  4. Blur - 'Y'all Doomed'
  5. David Bowie - 'Changes'
  6. David Bowie - 'Young Americans'
  7. Noel Gallagher's High Flying Birds - 'In The Heat Of The Moment'
  8. Paul Weller - 'Saturns Pattern'
  9. Mark Ronson Ft Bruno Mars - 'Uptown Funk'
  10. David Bowie/Tom Verlaine - 'Side By Side - Kingdom Come'
Comentează

Industria muzicala

David Gilmour promite că "absolut niciodată" nu va mai cânta cu Roger Waters

Reconcilierea dintre David Gilmour și Roger Waters nu se va întâmpla niciodată. Chitaristul Pink Floyd a asigurat publicul că nu va mai urca pe aceeași scenă cu Waters, motivându-și foarte clar și răspicat dorința de a sta cât mai departe de cei care susțin dictatori precum Putin.

Publicat

pe

David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal)
David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal) │ FOTO: Captură YouTube

Ani la rând, divergențele de opinie i-au menținut în conflict pe David Gilmour și Roger Waters. Acest lucru pare că nu s-a schimbat nici în prezent, foștii membri Pink Floyd având în continuare viziuni extrem de diferite, atât din punct de vedere creativ, cât și politic și social.

David Gilmour: "Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro"

Într-un interviu acordat recent publicației britanice The Guardian, David Gilmour a reconfirmat publicului că-și dorește să păstreze distanța dintre el și Roger.  Chitaristul nu-și dorește să mai urce vreodată pe aceeași scenă cu Waters, răspunsul la întrebarea pivind o posibilă reunire fiind unul categoric.

"Absolut niciodată (nu voi mai urca pe scenă cu Roger Waters). Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro [președintele Venezuelei]. Nimic nu m-ar face să împart o scenă cu cineva care consideră că un astfel de comportament față de femei și de comunitatea LGBT este OK.

Pe de altă parte, mi-ar plăcea să mă întorc pe scenă cu Rick Wright, care a fost unul dintre cei mai blânzi și mai talentați oameni din punct de vedere muzical pe care i-am cunoscut vreodată", a declarat David Gilmour.

În luna septembrie, într-un alt interviu, acordat ITV News, David Gilmour a dat un răspuns asemănător pe tema reunirii, asigurând publicul că membrii rămași în viață ai trupei Pink Floyd nu vor mai cânta împreună.

"Puteți visa (la o reunire), dar nu se va întâmpla. Am mai rămas doar trei oameni și nu vorbim între noi."

În prezent, David Gilmour își promovează cel de-al cincilea album solo. Intitulat "Luck and Strange", discul a reuşit să detroneze formația Oasis de pe locul întâi în Marea Britanie.

Recent, Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție. Găsiți mai multe detalii pe InfoMusic.

Citește în continuare

Industria muzicala

Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical

Pink Floyd a ajuns la un acord în privința vânzării drepturilor întregului catalog muzical al trupei. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție.

Publicat

pe

Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd
Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd

Un nou catalog valoros din muzica contemporană a fost vândut casei de discuri Sony Music. Cu un portofoliu vast, ce include albumele unor artiști precum Bob Dylan și Bruce Springsteen, Sony cumpără și drepturile de muzică înregistrată ale emblematicei trupe britanice Pink Floyd. Potrivit Financial Times și Variety, acordul a fost semnat oficial, Pink Floyd vânzând drepturile întregului catalog muzical pentru aproximativ 400 de milioane de dolari.

Actualul acord era pe punctul de a se încheia în 2022, pentru 500 de milioane de dolari, însă negocierile au eșuat din cauza conflictelor din interior trupei, dar și a comentariilor lui Roger Waters. Acidele declarații ale fondatorului Pink Floyd au ajuns de multe ori subiecte publice de mare interes, în 2021 răbufnind asupra lui Mark Zuckerberg pe tema folosirii piesei "Another Brick In the Wall". Melodia ar fi urmat să ajungă într-un film promoţional pentru Instagram.

În catalogul Pink Floyd se regăsesc bijuterii ale muzicii rock precum "The Dark Side of the Moon" (1973), "Wish You Were Here" (1975), "Animals" (1977), "The Wall" (1979), "The Final Cut" (1983), "The Division Bell" (1994). Contractul cu Sony include drepturile de muzică înregistrată, dar nu și de compoziție, ele rămânând ale scriitorilor individuali. Emblematicele artwork-uri de pe coperțile albumelor, concepute în mare parte de firma britanică Hipgnosis, sunt și ele incluse în acord.

Pink Floyd, decenii de rezonanță în muzica rock

Pink Floyd s-a format la Londra la mijlocul anilor 1960, trupa devenind influentă pe scena muzicii psihedelice din Marea Britanie. Membrul fondator Roger Waters a părăsit trupa în 1985, iar membrii rămași au înregistrat ultimul album împreună în 1994. Discul final s-a intitulat "The Division Bell" și a inclus piesa "High Hopes".

În 2022, Pink Floyd a lansat pentru prima oară muzică nouă, după aproape 30 de ani de pauză. David Gilmour și Nick Mason, împreună cu vocalistul ucrainean Andriy Khlyvnyuk au înregistrat o piesă cu mesaj politic intitulată "Hey, Hey, Rise Up". Melodia este un imn de susţinere pentru Ucraina, toate veniturile generate de acest single mergând către o organizaţie caritabilă care strânge fonduri pentru ucraineni.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Cât vor costa biletele la concertele de reunire Oasis din 2025?

Publicat

pe

Liam și Noel Gallagher
Liam și Noel Gallagher │ FOTO: captură YouTube

Dacă intrați pe marile site-uri de știri din domeniul muzical din UK în aceste zile, 6 din 10 știri vor fi despre reunirea Oasis. Mai nou, biletele sunt sold out pentru majoritatea concertelor, dar frații Gallagher nu se opun ideii de revânzare. Cât costă biletele aflați din rândurile de mai jos.

În primul rând, Oasis și-a anunțat reunirea la final de lună august, după îndelungi speculații pe această temă. Mii de fani și-au petrecut ziua de sâmbătă, 31 august, pe site-urile de vânzări de bilete, sperând să pună mâna pe bilete la cele 17 concerte. Ele au loc în Londra, Cardiff, Manchester, Edinburgh și Dublin și fac parte din turneul Oasis Live 25.

Stocul a fost epuizat în doar câteva ore, iar trupa a postat pe rețeaua de socializare X că nu mai sunt bilete la ora locală 19:00. Frenezia începuse de la 9 dimineața, iar sistemele arătau că peste 500.000 de oameni au accesat site-urile. Ticketmaster ar fi picat la un moment dat, deși acest lucru a fost negat de reprezentanții site-ului și au fost și acuzații că unele achiziții au fost făcute de boti.

Fanii au aflat și că Ticketmaster avea voie să vândă biletele la preț mai mare, prin sistemul de preț dinamic. Inițial, costau 150 de lire sterline, adică 887 de lei, dar din cauza cererii au ajuns să coste și triplu. După ce au ajuns sold out, biletele au început să apară și pe site-uri de resell, ca Viagogo și StubHub, dar acolo costau mii de lire sterline.

Oasis a avertizat că nu le acceptă pe acelea drept valabile, netolerând specula. Oasis are și un parteneriat cu platforma de resale Twickets, unde fanii pot cumpăra biletele nedorite la un preț standard. Odată cu reunirea, îi vom vedea pe frații Noel și Liam Gallagher cântând împreună pe aceeași scenă pentru prima dată din 2009 încoace. Și cofondatorul Oasis, Paul Arthurs (Bonehead), ar fi inclus în reunire.

Se zvonește chiar că vom primi și un nou album Oasis.

Citește în continuare

Trending