Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Mircea Baniciu nu mai poate cânta piesele Phoenix semnate de Nicu Covaci

Procesul dintre Mircea Baniciu și Nicu Covaci s-a încheiat. Fostul vocalist al trupei Phoenix a primit interdicție judecătorească de a mai interpreta piesele semnate de Nicu Covaci. După această decizie, reacția lui Baniciu nu a întârziat să apară. "Noi nu am pierdut nimic, publicul a pierdut cel mai mult", a declarat acesta pe pagina sa de Facebook. Covaci i-a cerut public să retragă acuzele de pe Facebook. Înainte de aflarea verdictului în acest proces, Covaci anunța în presă că se va duce până în pânzele albe pentru muzica sa: "Nimeni nu vine după 50 de ani să spună că e a lui! Nimeni! M-a costat prea mult."

Publicat

pe

Mircea Baniciu / Nicu Covaci

Procesul în care Nicu Covaci cerea daune materiale și morale foștilor colegi de formație Mircea Baniciu, Iosef Kappl și Mani Neumann în baza legii drepturilor de autor s-a încheiat. Conform deciziei judecătorești a Tribunalului București, foștii membri Phoenix nu vor mai putea interpreta în concerte piesele semnate de Nicu Covaci. Baniciu nu va plăti, însă, cei 350.000 de euro ceruți în proces de către Covaci, și nici Kappl și Neumann cei 10.000 de euro (fiecare) încadrați la daune materiale.

La puțin timp de la anunțarea sentinței, Mircea Baniciu a publicat pe pagina de Facebook o scrisoare deschisă, adresată publicului, în care prezintă decizia judecătorească și perspectiva sa asupra celor întâmplate.

"Noi nu am pierdut nimic, publicul a pierdut cel mai mult

(...) Am fost dat în judecată de Nicu Covaci pentru că în ultimii 20 de ani am cântat piese din repertoriul Phoenix (semnate de Nicu Covaci) fără a avea acordul său, și pentru acest motiv mi s-au cerut daune materiale și morale în valoare de 350.000 de euro, iar colegilor mei Josef Kappl si Mani Neumann câte 10.000 de euro. Sentința judecatorilor a fost aceea că nu avem nimic de plătit acestui om, care oricum în această perioadă a încasat drepturi de autor de zeci de mii de euro, ca urmare a interpretărilor noastre.

Totuși, la cererea lui Nicu Covaci, judecătorii au acceptat ideea că nu avem voie să interpretam pe viitor anumite piese din repertoriul Phoenix. Aș dori să spun că atât în formula Mircea Baniciu & Band, cât și în trupa Pasărea Rock, majoritatea pieselor interpretate sunt compuse de mine și respectiv Ioji Kappl. La cererea publicului am intrepretat la fiecare concert 2-3 piese de pe albumele "Cei ce ne-au dat nume" și "Mugur de fluier", piese la care am contribuit atât la interpretare, cât și la compoziție în anii'70. Din păcate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comițând atunci și de nenumărate ori ulterior, falsuri în acte. Deși demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astăzi. Nicu Covaci și-a arogat de foarte multe ori drepturi care nu i-au aparținut niciodată. Acesta este motivul pentru care, de la Revoluție încoace trupa Phoenix nu a avut continuitate, nu a mai creat nimic memorabil și și-a schimbat de numărate ori membrii.

Consider că această decizie este profund imorală, dar adevarul nu-l poate schimba nimeni. Piesele apărute în perioada 71-75 au fost compuse în cea mai mare parte împreună, în sala de repetiții în care erau prezenți câțiva oameni (membrii trupei, textierii, sunetiștii formației).

În ce mă privește, am la rândul meu peste 100 de piese compuse pentru albumele proprii, piese care au devenit hituri îndrăgite de public ulterior perioadei Phoenix. Rămas fără colegii de trupa, Nicu Covaci a compus niște piese banale, despre care majoritatea dintre dumneavoastra nu au auzit și nici nu vor auzi vreodată.

Acestea fiind spuse, consider că cel mai mult a pierdut publicul românesc, căruia i s-a luat dreptul de a asculta o muzică ajunsă legendă, în interpretarea ei originală.

Probabil că vă veți bucura de acum înainte de superba voce și chitară a lui Nicu Covaci, dacă va mai avea vreun public care să-i facă onoarea de a participa la concerte." - Mircea Baniciu

Din perspectiva lui Nicu Covaci, problema se pune diferit. Înainte ca judecătorii să se pronunțe în acest proces, Covaci exemplifica motivele pentru care i-a dat în judecată pe foștii colegi.

"Eu am o vorbă: poți obține orice în viață, dacă ești dispus să plătești prețul.Aici se blochează cei mai mulți, când își dau seama că e scump. Eu am plătit prețuri gigantice! Oamenii mă admira, vai, cate am realizat, mă opresc pe stradă să mă felicite sau să îmi strângă mâna, dar ce am plătit, și ce am pierdut pentru ca Phoenix să reziste, nu mă întreabă nimeni. Și rar mă plâng...

Prin formația Phoenix au trecut 40 de oameni... le doresc să cânte, să își facă trupe, să le meargă bine, pentru că toți au fost muzicieni de excepție ! Ioji? Ioji a fost unul din cei mai buni pe care i-am avut ! E normal să facă muzică. Să cânte și împreună, dacă vor ! Dar nu piesele mele !

Cele mai dure prețuri care mi s-au impus au fost tocmai pentru muzica pe care am făcut-o! Erau vremuri în care piesele mele au sfidat totul și... nici "ăia" nu erau proști... Când i-am scos pe băieți (nota:fuga în occident, în 1977) , toți cei care aveau sarcina să raporteze orice mișcare de-a noastră au luat o palmă îngrozitoare! Nici nu vreau să mă gândesc ce au pățit! Am reușit ceea ce ei prezentau ca imposibil, le-am râs în față.

Cand au omorât-o pe maică-mea, după 90, când au băgat cuțitul în ea de 30 de ori apoi i-au dat foc de vie, mi-a zis căpitanul de poliție: Covaci, asta e răzbunare! Tu ești vizat! Deci pentru ce le-am făcut, pentru sfidare. Pentru că le-am scos de sub nas toată formația... inclusiv pe unii care acum mă înjură.... Mă rog, ce s-a întâmplat după aceea nu mai contează." - Nicu Covaci

Totodată, Nicu Covaci i-a transmis lui Mircea Baniciu o scrisoare publică, cerându-i să retragă mesajul de pe Facebook:

Stimate domn,

In urma solutiei pronuntate astazi de Tribunalul Bucuresti in dosarul in care ati fost parte, reactia care a aparut din partea dvs. pe pagina retelei de socializare, pagina care va apartine si este oficiala Mircea Baniciu, este una halucinanta. Citam:

"Am intrepretat la fiecare concert 2-3 piese de pe albumele "Cei ce ne-au dat nume" si "Mugur de fluier", piese la care am contribuit atat la interpretare, cat si la compozitie in anii'70. Din pacate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comitand atunci si de nenumarate ori ulterior, falsuri in acte. Desi demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astazi. "

Va somam cu tot respectul sa retrageti in mod public aceasta acuzatie extrem de grava pe care ati formulat-o la adresa liderului formatiei Phoenix, Nicu Covaci.
Ne punem, retoric, multe intrebari care vor ramane fara raspuns cu privire la sustinerile domniei voastre, insa le vom pastra pentru o eventuala judecata in apel, daca va fi cazul.

Insa asa cum exista lucruri permise, exista si lucruri care nu pot fi tolerate, iar o asemenea acuzatie face parte din a doua categorie. Mai ales cand nu exista absolut nici o dovada si nici macar o suspiciune plauzibila in acest sens!
Mana lunga a justitiei nu se intinde numai peste proprietatea intelectuala, ci si peste onoarea, reputatia si demnitatea persoanei, motiv pentru care va solicitam insistent retragerea cuvintelor publicate - care, speram noi (si preferam sa credem) ca fac parte dintr-o declaratie scapata de sub control in emotiile evenimentelor de astazi.

Decizia Tribunalului București poate fi atacată cu apel în 30 zile de la comunicare.

[poll id="27"]

Muzică și film

TOP 10 căutări ale românilor pe Google în 2024

Căutările românilor de pe Google scot la iveală încă o dată subiectele fierbinți ale anului. În 2024, pe lista celor mai căutați artiști se află nume precum Coldplay și Nicu Covaci, în vreme ce "Dune 2" și "Deadpool" se află în topul celor mai căutate filme. În articol găsiți și lista celor mai căutate seriale, târguri de Crăciun și rețete.

Publicat

pe

Google 2024
Google 2024 │ FOTO: Google Doodle

Interesul românilor pentru sport, politică, tehnologie și zona de divertisment se reflectă în topul celor mai poplare căutări de pe Google în 2024. Pe prima poziție în topul căutărilor se află Campionatul European de Fotbal, în vreme ce actorul român Florin Piersic se află pe poziția a 5-a în acest clasament, urmat de regretatul actor francez Alain Delon. Nu lipsesc din lista căutărilor nici Coldplay, Liam Payne sau Nicu Covaci.

La capitolul filme, românii au urmărit cu interes pelicula SF "Dune 2", premiatul la Oscar "Oppenheimer" plasându-se pe poziția a 4-a în topul căutărilor. "Griselda" conduce topul căutărilor de seriale, urmat de "Maxton Hall".

Românii au căutat "Cum arată sărăcia?" și "Cum arată fericirea mea?"

Cele mai surprinzătoare întrebări pe care le-au pus românii pe Google sunt "Cum arată sărăcia?", plasat pe poziția a 7-a, și "Cum arată fericirea mea?", de pe locul 9.

Nu lipsește nici lista celor mai căutate târguri de Crăciun. În topul căutărilor se află Târgul de Crăciun București. Surprinzător, deși extrem de popular, Târgul de Crăciun de la Craiova nu este pe poziția a doua, ci pe locul 4.

TOP 10 căutări ale românilor pe Google în 2024

Căutări populare

  1. Campionatul European de Fotbal
  2. Călin Georgescu
  3. iPhone 16
  4. Jocurile Olimpice
  5. Florin Piersic
  6. Alain Delon
  7. Nicu Covaci
  8. Coldplay
  9. Liam Payne
  10. Ciocolată Dubai

Filme

  1. Dune 2
  2. Inside Out 2
  3. Deadpool
  4. Oppenheimer
  5.  Beetlejuice
  6.  Saltburn
  7.  Buzz House the Movie
  8.  Poor Things
  9.  Terrifier 3
  10.  The Idea of You

Seriale

  1.  Griselda
  2.  Maxton Hall
  3.  Shogun
  4.  Fool Me Once
  5.  House of the Dragon
  6.  Baby reindeer
  7.  Emily in Paris
  8.  Fallout
  9.  3 Body Problem
  10.  One Day

Crăciun

  1.  Târg de Crăciun București
  2.  Târgul de Crăciun Sibiu
  3.  Târg de Crăciun Cluj
  4.  Târgul de Crăciun Craiova
  5.  Vacanță de Crăciun
  6.  Târg de Crăciun Viena
  7.  Câte zile mai sunt până la Crăciun
  8.  Satul lui Moș Crăciun Predeal
  9.  Târg de Crăciun Budapesta
  10.  Târg de Crăciun Brașov

Rețete

  1.  Ciocolată Dubai rețetă
  2.  Drob de miel rețetă
  3.  Rețetă pască
  4.  Rețetă drob
  5.  Rețetă pască fără aluat
  6.  Cremă de fistic rețetă
  7.  Socată rețetă
  8.  Babka rețetă
  9.  Rețetă socată 5 litri
  10.  Rețetă cataif

Cum…?

  1.  Cum se face ciocolata Dubai?
  2.  Cum se votează?
  3.  Cum arată buletinele de vot?
  4.  Cum se vopsesc ouăle?
  5.  Cum se face drobul?
  6.  Cum se recalculează pensia?
  7.  Cum arată sărăcia?
  8.  Cum se alege viceprimarul?
  9.  Cum arată fericirea mea?
  10.  Cum aflu unde votez?

Ce este…?

  1.  Non-binar definiție
  2.  Ce este pe 24 aprilie 2024
  3.  Norovirus ce este
  4.  ARFID ce este
  5.  Ce este cataiful
  6.  Ce este Uber melc
  7.  Pinacotecă ce este
  8.  Ce este botulismul
  9.  Ce este MPox
  10.  Nuvelă definiție

Idei

  1.  Idei de afaceri 2024
  2.  Idei rețete mâncare
  3.  Idei de afaceri mici
  4.  Idei cadouri Ziua Îndrăgostiților pentru el
  5.  Mărțișoare handmade idei
  6.  Idei tatuaje
  7.  Idei cadouri femei zi de naștere
  8.  Idei târg de toamnă școală
  9.  Idei amenajări băi gresie și faianță
  10.  Idei meniu săptămânal

Investiții

  1.  În ce să investești în 2024
  2.  Aur de investiție
  3.  Cum investesc la bursă
  4.  A investi
  5.  În ce să investești 50.000 euro
  6.  În ce să investești sume mici
  7.  Cum să investești banii
  8.  În ce să investești în 2025
  9.  Sinonim investiție
  10.  Calculator randament investiție

Metodologie:

Căutările anului 2024 sunt realizate pe mai multe categorii, urmărind să surprindă trenduri de căutare din România în anul care tocmai se încheie. Listele cuprind căutările "trending", căutări care au înregistrat o creștere, în perioada 1 ianuarie 2024 - 5 decembrie 2024.

Ierarhizarea în fiecare listă este făcută după volumul căutărilor. Listele "trending" sunt diferite de cele cu cele mai căutate expresii/cuvinte pe Google, care cuprind volume absolute și tind să se schimbe foarte puțin de la an la an. Analiza căutărilor trending permite identificarea intereselor specifice anului 2024.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Mircea Baniciu aduce concertul "Eșarfă în dar" la Sala Palatului, în martie 2025

Pe 24 martie 2025, Mircea Baniciu va urca pe scena Sălii Palatului cu un concert special, dedicat eternei muze - femeia. Intitulat "Eșarfă în dar", evenimentul va cuprinde cele mai îndrăgite piese din repertoriul artistului, numeroase surprize și invitați speciali. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

Mircea Baniciu în concert la Hard Rock Cafe
Mircea Baniciu în concert la Hard Rock Cafe

Timp de mai bine de două ore, Sala Palatului va deveni locul unei călătorii în timp, prin istoria muzicală, dar și prin legenda personală a solistului şi compozitorului Mircea Baniciu, într-un spectacol cu multe capitole şi surprize pe măsură. Vocea sa inconfundabilă, nespus de frumoasele acorduri de chitară şi melodiile pe care s-au scris poveştile de dragoste ale generaţiilor rebele, se vor auzi live în concertul intitulat sugestiv "Eșarfă în dar".

După evenimentele de succes de la Timișoara și București prin care Mircea Baniciu a sărbătorit 50 de ani de carieră, artistul va reveni către public cu evenimentul "Eșarfă în dar". Proiectul va atinge unele dintre cele mai importante etape din cariera muzicianului: perioada în care Mircea Baniciu a intrat în atenția și inima publicului ca solist vocal al trupei Phoenix, cea în care s-a identificat cu Pasărea Colibri, repere ale perioadei de creaţie cu Pasărea Rock şi, bineînţeles, cele din cariera solo asamblate într-un spectacol audio-vizual de excepție. Pe scenă îi vor fi alături colegi de breaslă atât din zona de folk-rock, cât și din alte direcții muzicale.

Mai mult, cu ocazia concertului de la Sala Palatului va fi lansat în premieră un vinyl dublu în ediție limitată cu cele mai bune melodii compuse și cântate de Mircea Baniciu, pe care iubitorii muzicii lui îl pot adăuga în colecția personală alături de albumul-triplu-CD "Best Of" care conține 40 de piese.

Cu 20 de albume, peste 100 de melodii compuse, peste 50 de ani de carieră,  cu melodii devenite hit-uri și reinterpretate la nivel național și internațional, Mircea Baniciu, la cei 75 de ani ai săi, este una dintre cele mai mai proeminente nume ale folk-rock-ului românesc.

Vocea sa specială a făcut deliciul publicului încă din perioada Phoenix, lucru confirmat ulterior prin cariera sa solo sau alături de alte trupe, artistul rămânând în prim planul scenei muzicale de la lansare până în prezent.

Bilete de acces concert Mircea Baniciu la Sala Palatului

  • Biletele vor putea fi achiziționate online în curând. Pentru a fi la curent cu statusul biletelor, te invităm să urmărești agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Concerte & turnee

Cea de-a zecea ediție "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" are loc pe 4 octombrie 2024

Evenimentul "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" își propune să aducă în fiecare an în fața mai vechilor sau mai tinerelor generații în blue-jeans lecțiile de cultură, de poezie, de teatru, de literatură şi de muzică bună pe care Florian Pittiș le-a oferit.

Publicat

pe

Poster "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" 2024
Poster "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" 2024

Primăria Sectorului 3 pregătește pe 4 octombrie, la scena din Parcul Titan, "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș". Ajuns la cea de-a X-a ediție, evenimentul este organizat chiar de ziua de naștere a artistului. O particularitate a acestei ediții aniversare este participarea extraordinară a Orchestrei Simfonice București & Band, cu Relu Bițulescu, Lyuben Gordievski, Ciprian Pop, Virgil Popescu, Sorin Voinea, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Soliștii invitați ai evenimentului sunt Zoia Alecu, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Marius Bațu, Ducu Bertzi, Florin Chilian, Maria Gheorghiu, Alina Manole Mircea Vintilă și Grupul Vocal Acapella. Alături de aceștia, pe scenă urcă și invitatul special al evenimentului, Mihai Neniță, magicianul viorii.

Povestea evenimentului "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș"

În anul 2013, Primăria Sectorului 3 organiza, de Florii, un eveniment care a devenit una dintre cele mai frumoase tradiții concertistice din România: "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș". Cu acea ocazie, pe scena din parcul Titan, se reunea pentru a susține un concert extraordinar, în memoria lui Florian Pittiș, supergrupul Pasărea Colibri. Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, membri fondatori ai formației alături de "Moțu" Pittiș, îi aduceau un omagiu, în semn de iubire și prețuire, celui care a fost o adevărată flacără a culturii românești.

Au urmat noi ediții, iar în timp evenimentul a devenit un reper cultural pentru Sectorul 3. An de an, emoția, muzica și poezia s-au împletit cu proiecțiile video, dând naștere unei stări de spirit unice. Cu fiecare ediție, artiști apropiați de Florian Pittiș sau cărora "Moțu" le-a marcat destinul artistic s-au întâlnit pe aceeași scenă, cu același scop: acela de a-i cinsti amintirea, dar și ca o formă de a continua munca de o viață a omului care a inspirat generații întregi să citească, să asculte muzică, să trăiască frumos.

Florian Pittiș, un simbol unic în cultura românească

Conceput ca o sărbătoare a spiritului, "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" unește artiștii și publicul în prețuirea unui nume important în cultura noastră. "Moțu" Pittiș le-a arătat românilor ce înseamnă dorința de libertate și cunoaștere. A fost un vizionar care a inspirat generații întregi de tineri și continuă să o facă, dată fiind moștenirea atemporală pe care ne-a lăsat-o.

Cea de-a X-a ediție a evenimentului se va desfășura pe 4 octombrie, începând cu ora 18.00, la scena din parcul Titan, iar accesul publicului este liber.

Citește în continuare

Trending