Local Natives a început să facă furori din 2009, când au fost incluși pe lista festivalului SXSW din Texas. Primele show-uri live în fața unui public numeros le-a adus comparații flatante cu Arcade Fire și Vampire Weekend, albumul de debut "Gorilla Manor" lăsând o amprentă vizibilă asupra ascultătorilor. Formația originară din Los Angeles și-a format încă de la primele piese o bază de fani atât în rândul publicului, cât și a criticilor, ce au descris sound-ul formației prin construcții elaborate de tipul "afropop influențat de chitări cu ritm de tobe hiperactiv și armonii cu cârlig".
Ce este interesant la această formație este că toate compozițiile sunt trecute printr-un filtru colectiv.Chiar dacă cineva are o idee destul de clară asupra unei piese, produsul final este întotdeauna rezultatul unei munci colective.
"Există o tensiune creativă în interiorul trupei și o luptă continuă pentru idei. Cu toate acestea, împărțim un spațiu democratic. E o piață frumoasă a ideilor, însă din acest motiv durează foarte mult finalizarea unei piese. De exemplu, dacă eu vin cu un demo, starea și structura se vor schimba de nenumărate ori până ne hotărâm la o versiune, dar e un proces plăcut pentru că astfel melodia devine un produs pe care niciunul dintre noi nu ar fi putut să îl creeze astfel individual. Acest filtru ne oprește din a fi închiși într-o cutie, din a deveni redundanți", povestea Taylor Rice, vocalist și chitarist al formației, într-un interviu acordat Clash Magazine.
Local Natives - "Who Knows Who Cares"
Inițial, componența Local Natives îi număra pe Taylor Rice (chitară, voce, bas), Kelcey Ayer (voce, clape, percuție, chitară), Ryan Hahn (chitară, clape, mandolină, voce), Matt Frazier (tobe) și Andy Hamm (chitară bas). Cel din urmă menționat a părăsit formația în 2011, lăsând în interiorul trupei un gol și o stare de nesiguranță. În 2012, locul fostului basist a fost acoperit de Nik Ewing, formația începând astfel să înregistreze cel de-al doilea album.
Pentru noul disc "Hummingbird", Local Natives a colaborat pe partea de producție cu Aaron Dessner de la The National, ce a fost omul potrivit la momentul potrivit. Formația căuta un producător care să-i susțină în lansarea unui album personal, mai personal chiar decât primul.
"Cred că noul album, având învedere că am lucrat ceva mai mult la el, este chiar și mai personal decât primul. Piesele vin toate din trăirile noastre personale din ultimii doi ani. Am avut câteva experiențe incredibile și am văzut pe pielea noastră cum e să ți se împlinească visele. Totodată, am trecut prin câteva momente extrem de dificile, atât la nivel personal, cât și în interiorul trupei, astfel încât tonul albumului reflectă toate aceste trăiri. Cred că noul album este mai echilibrat, având printre rânduri un vibe pozitiv, deși o parte dintre piese au drept sursă de inspirație momentele mai grele prin care am trecut", a povestit Taylor Rice pentru Interview Magazine.
"Hummingbird" a fost lansat în 2013, clasându-se pe poziția a 3-a în topul New Artist Chart realizat de Billboard. Deși trupa a anticipat oarecum succesul, nu s-a gândit nimeni că se va ajunge atât de departe.
"Cred că am anticipat într-o oarecare măsură succesul. Eram destul de entuziasmați de "Gorilla Manor" încă de la început, dar nu cred că și-a imaginat cineva, chiar și în cele mai idilice scenarii, că vom cânta peste tot în lume în fața a mii de oameni sau că vom concerta la Walt Disney Concert Hall cu o întreagă orchestră."
Chiar dacă imaginația nu i-a purtat până acolo, piesele lor au reușit să facă asta. Local Natives se află în primele rânduri ale noului val indie. Anul acesta, trupa a deschis concertele Kings Of Leon, intrând încet, încet în categoria greilor. Până la lansarea unor noi compoziții, ascultăm "Ceilings", o piesă de pe albumul "Hummingbird".