Evenimentul "Remember Florian Pittiș" a ajuns la cea de-a doua ediție. Golul lăsat de pierderea "Moțului" este, și în acest an, încărcat de flori alese, sădite în sufletul publicului de artiști prieteni și colegi: Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici, Teo Boar, Nicu Alifantis & Zan, Byron, Ducu Bertzi, Mihai Neniță, Constantin Neculae, Mircea Vintilă & Brambura – invitat special Alexandra Ușurelu, Raul Kusak & Claudiu Purcarin, Jonathan David, Ovidiu Scridon & Silvan Stâncel, Alina Manole.
Simbol al culturii românești și al dezideratului de libertate, mentor al mai multor generații, Florian Pittiș este descoperit și prețuit de generațiile care vin. Evenimentul „Remember Florian Pittiș” aduce publicului emoția rară a unui concert de stare, în care artele se îmbină și trăirile transced planul concret, iar muzica devine lumina care radiază în suflete fericire.
Florian Pittiș - "Toți suntem puțin luați..."
Implicat de-a lungul carierei și în activități artistice conexe muzicii, "Moțul" a tradus, a regizat piese de teatru și a realizat emisiuni culturale. În 1998 a devenit directorul Canalului Tineret al Radiodifuziunii Române, avansând apoi pe funcția de redactor-șef al postului Radio 3net. În 1992, pune bazele formației Pasărea Colibri, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vladi Cnejevici. În această formulă, trupa concertează până în 2001, lansând 4 albume.
Florian Pittis primește în 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor din partea Președintelui României , "în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului". Doi ani mai târziu, artistul este diagnosticat cu cancer de prostată. Problemele de sănătate se înrăutățesc în anul următor, cauzându-i moartea pe 5 august 2007.
Florian Pittis în amintirea colegilor Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Marius Batu, Alina Manole, Dan Byron
Mircea Vintilă: „Florian Pittiș, un prieten si un artist formidabil. O personalitate puternică, un spirit tânăr, nonconformist. Trăia fiecare clipă cu intensitate, cu dăruire pentru muzică și poezie. Avea un simț deosebit al ritmului, era un excelent recitator. Avea o voce inconfundabilă, cu acele tonuri grave, era un apărător al principiilor - libertatea de gândire, al virtuților - cinste, corectitudine, o eleganță profesională care cucerea. Generos, cu simțul umorului, o energie contagioasă, o bucurie de a trăi pentru bucuria celorlalți. El iubea Rockul, el a fost promotorul Muzicii Tinere. Florian Pittiș- un model pentru generația noastră, pentru exuberanța, intensitatea cu care trăia viața”.
Nicu Alifantis: „De mai bine de 40 de ani, pentru mine, Sărbătoarea Floriilor este asociată cu Florian Pittiș. Așa a fost și așa a rămas până în prezent. Primul gând de la mulți ani, înghesuit cu drag în primul telefon al acelei zile, era îndreptat către el. El – Ariel, Bufonul, Puck cel neasâmpărat, Îndrăgostitul, Visătorul, Rebelul, Marele Încăpăţânat, Mica Enciclopedie, Poetul, Trubadurul, Filozoful, Umoristul, Prietenul şi Frate al meu… Partizan al tuturor celor ce sfruntau şi sfidau toate cele lumeşti rânduite. O compoziţie perfectă de contraste în toată măreţia lor.
Întruchiparea a tot ce-mi puteam imagina despre cum arată cineva, căruia i-a pus Dumnezeu mâna pe cap. Pe cât treceau anii, pe-atât mai mult se adânceau emoţiile întâlnirilor. Numai gândul că va fi să vie o zi, o seară, o oră, un prilej care ne-ar putea înlesni intersectarea privirilor, ideilor, glasurilor, trăirilor, mă emoţiona profund, mă făcea să nu mai am verbe. Pe cât trecea vremea, pe-atât mi-era mai clar, că cel ce fusese o poveste devenise o altă poveste. Înţelepciunea pusese stăpânire peste mintea sa, iar făptura sa stralucea de forţă şi frumuseţe. Pe neaşteptate, neastâmpăratul visător devenise gânditorul, rebelul încăpăţănat în înţelept se preschimbă, iar cel ce veșnic înfrunta, în om bun se transformă. Om bun deschide-ne poarta... Glasul lui îmi umplea auzul până la durere, o plăcută şi emoţionantă durere, iar făptura sa cu contur medieval făcea să se reverse lumina peste toţi din juru-i, învăluindu-ne cu o pace atât de deplină. Mulţumeam Celui de Sus că puteam respira acelaşi aer cu un astfel de Om…Nu putea fi ceva mai minunat!
La Mulți Ani, Moțule!”Marius Bațu: „Optimismul mă face să sper că mai există oameni precum Moțu, iar, dacă nu, cred că o parte dintre cei care l-au cunoscut, având deja un model, au șansa să devină. Ca omul drag care îți intră la suflet, la plecarea sa, Moțu Pittiș a luat o bucată din sufletul fiecăruia. Cei care l-au cunoscut îi cinstesc memoria ori de câte ori au ocazia și întâlnirea din 27 aprilie vine ca un omagiu adus acestui risipitor de frumusețe.”
Alina Manole: „Unii oameni nu pleacă niciodată definitiv. Doar se fac că dispar din fața noastră, cât să se uite la noi, și de sus și dinăuntrul inimii. Florian Pittiș a plecat doar un pic, cât să se uite la oameni dintr-o perspectivă mai amplă. Sper să nu-l plictisim prea mult, să nu-l dezamăgim prea profund, să nu-l rănim prea adânc. Plecăciune și Drag, Domnule Pittiș”.
Dan Byron : „Începutul anilor ’90 a însemnat foarte mult pentru ţara asta. Au fost anii în care ne-am permis să visăm, să credem într-un viitor diferit, anii în care schimbarea era un cuvânt iubit şi libertatea de exprimare devenea posibilă. Au fost anii în care am fost adolescent şi am hotărât într-un moment pe care nu-l voi uita niciodată că o să fac ce am ajuns să fac. În ’95 m-am înscris în Happy Hippy Club, o întâlnire săptămânală a ascultătorilor de rock, prezidată de Florian Pittiş într-un subsol din Universitate, unde se făceau vizionări, se bea şi se cânta. Social media :) Am şi acum legitimaţia, cu autograful lui Pittiş (cred că era singura modalitate de a-l avea, el declarând sus şi tare că de la moartea lui Lennon nu mai dă autografe). Pe spatele ei scrie că posesorul poate fi însoţit de o singură persoană, de al cărei comportament răspunde :)
La întâlnirile cu pricina, oricine dorea putea susţine o scurtă (sau poate mai lungă) reprezentaţie, cântând orice îi poftea inima. Amplificare ioc, aşa că toată lumea presta wireless. Acolo i-am văzut pe unii care şi-au terminat recitalul spărgându-şi chitarele aşa cum vedeam la trupele de afară. M-am dus şi eu într-o zi cu chitara mea bulgărească Orfeus şi am cântat vreo jumătate de oră piese din unplugged-ul Nirvana, cu versurile stâlcite, aşa cum le auzea urechea mea needucată pe atunci într-ale limbii engleze. Nu mi-am spart chitara la final, dar m-am dus cu tupeu la Moţu Pittiş să-i cer o părere. Mi-a spus că e foarte bine, dar ar trebui să cânt ceva al meu. După cum se vede, i-am ascultat sfatul”.
Evenimentul "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiş" va avea loc duminică, 27 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul A.I.Cuza, Insula Pensionarilor. Accesul publicului la acest eveniment este gratuit.