Samuragochi, care și-a pierdut auzul aproape complet de la vârsta de 35 de ani, (fapt ce făcea ca povestea acestuia să fie și mai spectaculoasă) a decis brusc să mărturisească că muzica sa din ultimii 20 de ani, inclusiv Sonatina, au fost compuse de altcineva. La o zi după confesiunea șocantă, Takashi Niigaki (43 de ani) din Tokyo, a recunoscut că este "compozitorul fantomă" a lui Samuragochi din 1996.
De asemenea, în cadrul unei conferințe susținute joi în Tokyo, Niigaki a declarat că a fost plătit cu aproximativ 69.000 de dolari pentru compoziții și a sugerat că Samuragochi nu ar avea probleme cu auzul. Pe de altă parte, avocații lui Samuragochi susțin că acesta nu se preface și este într-adevăr aproape surd. Tot în cadrul conferinței, Niigaki a mai dezvăluit că a intenționat de multe ori să spună adevărul, însă Samuragochi l-a amenințat că se sinucide.
În 2001, Samuragochi declara într-un interviu pentru revista Time că lipsa auzului s-a dovedit a fi un dar de la Dumnezeu. Acesta s-a bucurat de un succes comercial incredibil și de laudele criticilor din întreaga lume. Albumul "Hiroshima" a ajuns cel mai bine vândut disc din Japonia, iar opera muzicală a devenit o piatră de temelie în cultura pop pentru toți cei care s-au implicat în ajutarea victimelor tsunami-ului din 2011.
Consecințele dezvăluirilor nu au întârziat să apară. Casa de discuri a lui Samuragochi, Nippon Columbia a anunțat că a oprit distribuția tuturor CD-urilor, DVD-urilor și materialelor în format digital, iar editorul Tokyo Hustle i-a anulat drepturile de autor pe operele din catalogul muzical. De asemenea, Primarul din Hiroshima, Kazumi Matsui a declarat că-i va retrage lui Samuragochi premiul oferit în 2008.