Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Părăsind Phoenix, Cristi Gram se alătură proiectului Pasărea Rock

După colaborarea cu trupa Pasărea Rock, chitaristul Cristi Gram a fost concediat de Nicu Covaci pe motiv de incompatibilitate cu formația Phoenix. Chitaristul s-a alăturat ulterior proiectului lui Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică.

Publicat

pe

Chitaristul Cristi Gram
Chitaristul Cristi Gram │ FOTO: www.facebook.com

Trupa Phoenix are din nou probleme de componență. Nicu Covaci a pierdut un nou membru Phoenix într-o veche luptă a orgoliilor. Totul a pornit după ce Cristi Gram, unul dintre cei mai buni chitariști din țară, a acceptat invitația foștilor membri Phoenix, care au format trupa Pasărea Rock, de a imprima părțile de chitară ca invitat special pentru o melodie nouă, intitulată "Praznic năprasnic", compusă de Josef Kappl. Nicu Covaci nu a fost de acord cu hotărârea lui Cristi drept pentru care acesta a fost concediat din formație. Piesa cu pricina poate fi ascultată mai jos.

Potrivit lui Cristi Gram, chitaristul a ales singur să părăsească formația Phoenix în urma unor condiții impuse de Nicu Covaci. Cristi Gram a postat următorul mesaj pe pagina de Facebook:

"Si ca sa fie CLAR pentru toata lumea. Vineri am primit un telefon prin care eram invitat intr-un studio pentru o colaborare la o piesa compusa de Josef Kappl. S-a stabilit de la inceput faptul ca nu vor sa faca probleme si ca ce se intampla nu este o invitatie in trupa lor, ci doar o piesa care dinamic si interpretativ mi se potriveste si Ioji a dorit sa imprim eu acele canale de chitara. Mi-a placut piesa si am acceptat, fiind vorba doar de o colaborare discografica ce putea sa ramana si anonima, daca Nicu este deranjat de toata treaba. Ceea ce a si fost pana la urma.

Din corectitudine, seara l-am sunat pe Nicu (care oricum m-a sunat toata ziua) si i-am spus de acceptul meu de a canta chitara pe o piesa scrisa de Josef Kappl si bineinteles ca nu am avut un feedback pozitiv. Mi-a explicat clar ca daca dau imprimarea cu chitara cantata de mine, incetez orice relatie cu el. Nu intru in amanunte, pentru ca oricum nu conteaza, insa, ce m-a tinut pe pozitia de a face colaborarea cu Ioji a fost afirmatia lui Nicu cum ca, orice artist de la Transsylvania Phoenix se poate inlocui. Nu datorez nimic acestui om, dimpotriva. Si cu atat mai mult, ma consider un om liber si nu propietatea cuiva. Imi place sa cant iar la Phoenix lucrurile au stagnat din 2008 pana in prezent.

Am venit cu aceste lamuriri pentru ca lumea isi imagineaza tot felul de conspiratii. Pentru mine muzica este pe primul loc si nu jocurile pline de ura si razbunare in care am tot inotat in ultimii ani. Artistii ar trebui sa se exprime prin arta.

Cu respect, Cristi Gram"

Dreptul la replică nu s-a lăsat așteptat și Phoenix a publicat următorul comunicat, tot pe Facebook:

"Incepand cu aceasta saptamana pasarea Phoenix isi va continua zborul fara Cristi Gram. Decizia sa de a colabora cu formatia Pasarea Rock la initiativa fostilor colegi il face, din punctul de vedere al liderului Nicu Covaci, incompatibil cu formaia Phoenix.

De asemenea, Bogdan Bradu a decis la finalul anului trecut sa paraseasca muzica rock si se intoarca la prima si ”marea” lui dragoste – opera. A fost un pas pe care l-a facut intr-un mod corect fata de colegii de formatie, fara a-si pune in dificultate printr-o eventuala surpriza neplacuta. Resursele sale sunt folosite la aceasta ora integral pentru finalizarea unui proiect personal despre care credem (si speram) si noi ca ii va facilita aceasta intoarcere si ii va asigura un loc printre muzicienii apreciati ai genului, pe care atat de mult il merita.

Formatia Phoenix va merge mai departe intr-o componenta de calitate, din care nu vor lipsi Dzidek Marcinkiewicz si Volker Vaessen, Ionu Micu, Cristina Kiseleff, precum si alti muzicieni apreciati atat din Romania cat si din strainatate. Nicu Covaci are resursele pentru a realiza ceea ce, de fapt, l-a consacrat : muzica, si dorinta de a ramane indiferent la alte aspecte exterioare.

Cine e pe scena alaturi de el este Phoenix, chiar daca se implica in alte proiecte personale, atat timp cat si-o doresc, dar si atat timp cat nu devin parte in alte compromisuri. Membrii vechi si noi ai formatiei se afla asadar in studio pentru a inregistra cateva materiale noi care vor fi prezentate la momentul potrivit. Informatii despre urmatoarele proiecte vor fi lansate in viitorul apropiat prin intermediul blogului personal al lui Nicu Covaci (la adresa nicucovaci.wordpress.com).

Adresam o multumire tuturor celor care cred in zborul pasarii Phoenix."

Cristi Gram a însoțit Pasărea Rock în cadrul emisiunii "Neața cu Răzvan și Dani" de pe 12 februarie, unde au interpretat noua piesă. Chitaristul a acceptat inclusiv invitația de a fi membru al noii formații. Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică vor prezenta proiectul Pasărea Rock într-un concert de amploare ce va avea loc la Sala Palatului pe 25 martie.

Cristi Gram alături de Pasărea Rock

Cristi Gram alături de Pasărea Rock

Ascultă piesa aflată în discuție: Pasărea Rock - "Praznic năprasnic"

Compoziția "Praznic năprasnic" îi aparține lui Josef Kappl, versurile fiind scrise de Florin Dumitrescu, binecunoscutul textier al Sarmalelor Reci. La înregistrări au participat: Mircea Baniciu (voce), Josef Kappl (bas), Ovidiu Lipan Țăndărică (tobe), Vlady Cnejevici (clape), Teo Boar (chitară acustică, electrică), Marius Bațu (double-six), Cristi Gram (chitară electrică, mixaj).

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte marți, 25 martie 2014

Baniciu, Kappl & Lipan

Loc
Sala Palatului

Muzică și film

TOP 10 căutări ale românilor pe Google în 2024

Căutările românilor de pe Google scot la iveală încă o dată subiectele fierbinți ale anului. În 2024, pe lista celor mai căutați artiști se află nume precum Coldplay și Nicu Covaci, în vreme ce "Dune 2" și "Deadpool" se află în topul celor mai căutate filme. În articol găsiți și lista celor mai căutate seriale, târguri de Crăciun și rețete.

Publicat

pe

Google 2024
Google 2024 │ FOTO: Google Doodle

Interesul românilor pentru sport, politică, tehnologie și zona de divertisment se reflectă în topul celor mai poplare căutări de pe Google în 2024. Pe prima poziție în topul căutărilor se află Campionatul European de Fotbal, în vreme ce actorul român Florin Piersic se află pe poziția a 5-a în acest clasament, urmat de regretatul actor francez Alain Delon. Nu lipsesc din lista căutărilor nici Coldplay, Liam Payne sau Nicu Covaci.

La capitolul filme, românii au urmărit cu interes pelicula SF "Dune 2", premiatul la Oscar "Oppenheimer" plasându-se pe poziția a 4-a în topul căutărilor. "Griselda" conduce topul căutărilor de seriale, urmat de "Maxton Hall".

Românii au căutat "Cum arată sărăcia?" și "Cum arată fericirea mea?"

Cele mai surprinzătoare întrebări pe care le-au pus românii pe Google sunt "Cum arată sărăcia?", plasat pe poziția a 7-a, și "Cum arată fericirea mea?", de pe locul 9.

Nu lipsește nici lista celor mai căutate târguri de Crăciun. În topul căutărilor se află Târgul de Crăciun București. Surprinzător, deși extrem de popular, Târgul de Crăciun de la Craiova nu este pe poziția a doua, ci pe locul 4.

TOP 10 căutări ale românilor pe Google în 2024

Căutări populare

  1. Campionatul European de Fotbal
  2. Călin Georgescu
  3. iPhone 16
  4. Jocurile Olimpice
  5. Florin Piersic
  6. Alain Delon
  7. Nicu Covaci
  8. Coldplay
  9. Liam Payne
  10. Ciocolată Dubai

Filme

  1. Dune 2
  2. Inside Out 2
  3. Deadpool
  4. Oppenheimer
  5.  Beetlejuice
  6.  Saltburn
  7.  Buzz House the Movie
  8.  Poor Things
  9.  Terrifier 3
  10.  The Idea of You

Seriale

  1.  Griselda
  2.  Maxton Hall
  3.  Shogun
  4.  Fool Me Once
  5.  House of the Dragon
  6.  Baby reindeer
  7.  Emily in Paris
  8.  Fallout
  9.  3 Body Problem
  10.  One Day

Crăciun

  1.  Târg de Crăciun București
  2.  Târgul de Crăciun Sibiu
  3.  Târg de Crăciun Cluj
  4.  Târgul de Crăciun Craiova
  5.  Vacanță de Crăciun
  6.  Târg de Crăciun Viena
  7.  Câte zile mai sunt până la Crăciun
  8.  Satul lui Moș Crăciun Predeal
  9.  Târg de Crăciun Budapesta
  10.  Târg de Crăciun Brașov

Rețete

  1.  Ciocolată Dubai rețetă
  2.  Drob de miel rețetă
  3.  Rețetă pască
  4.  Rețetă drob
  5.  Rețetă pască fără aluat
  6.  Cremă de fistic rețetă
  7.  Socată rețetă
  8.  Babka rețetă
  9.  Rețetă socată 5 litri
  10.  Rețetă cataif

Cum…?

  1.  Cum se face ciocolata Dubai?
  2.  Cum se votează?
  3.  Cum arată buletinele de vot?
  4.  Cum se vopsesc ouăle?
  5.  Cum se face drobul?
  6.  Cum se recalculează pensia?
  7.  Cum arată sărăcia?
  8.  Cum se alege viceprimarul?
  9.  Cum arată fericirea mea?
  10.  Cum aflu unde votez?

Ce este…?

  1.  Non-binar definiție
  2.  Ce este pe 24 aprilie 2024
  3.  Norovirus ce este
  4.  ARFID ce este
  5.  Ce este cataiful
  6.  Ce este Uber melc
  7.  Pinacotecă ce este
  8.  Ce este botulismul
  9.  Ce este MPox
  10.  Nuvelă definiție

Idei

  1.  Idei de afaceri 2024
  2.  Idei rețete mâncare
  3.  Idei de afaceri mici
  4.  Idei cadouri Ziua Îndrăgostiților pentru el
  5.  Mărțișoare handmade idei
  6.  Idei tatuaje
  7.  Idei cadouri femei zi de naștere
  8.  Idei târg de toamnă școală
  9.  Idei amenajări băi gresie și faianță
  10.  Idei meniu săptămânal

Investiții

  1.  În ce să investești în 2024
  2.  Aur de investiție
  3.  Cum investesc la bursă
  4.  A investi
  5.  În ce să investești 50.000 euro
  6.  În ce să investești sume mici
  7.  Cum să investești banii
  8.  În ce să investești în 2025
  9.  Sinonim investiție
  10.  Calculator randament investiție

Metodologie:

Căutările anului 2024 sunt realizate pe mai multe categorii, urmărind să surprindă trenduri de căutare din România în anul care tocmai se încheie. Listele cuprind căutările "trending", căutări care au înregistrat o creștere, în perioada 1 ianuarie 2024 - 5 decembrie 2024.

Ierarhizarea în fiecare listă este făcută după volumul căutărilor. Listele "trending" sunt diferite de cele cu cele mai căutate expresii/cuvinte pe Google, care cuprind volume absolute și tind să se schimbe foarte puțin de la an la an. Analiza căutărilor trending permite identificarea intereselor specifice anului 2024.

Citește în continuare

Lifestyle

A murit Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix; Artistul avea 77 de ani

Pe 2 august 2024 a murit Nicu Covaci, liderul și fondatorul trupei Phoenix. Artistul avea 77 de ani și s-a stins pe patul de spital, după ce a trecut printr-o operație pe creier în luna martie a lui 2024.

Publicat

pe

Concert Dan Andrei Aldea si Nicu Covaci la Hard Rock Cafe pe 28 octombrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nicu Covaci s-a născut în 1947 la Timișoara și a studiat încă din copilărie pianul. A fost compozitor, chitarist, pictor și grafician. Inițial a învățat să cânte la muzicuță, dar apoi a luat lecții de chitară. A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, apoi liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Cariera sa muzicală începea în 1961, când Nicu Covaci și Kamocsa Camo Bela, ambii elevi de școală generală, fondau o "trupă de chitare electrice". Se numea Sfinții și ulterior Phoenix. În 1965 intrau în Phoenix și Florin Bordeianu ("Moni"), Claudiu Rotaru, Ioan Ștefanovici ("Pilu") și Gunter Reininger ("Spitzi"). Tinerii cântau inițial coveruri după Beatles, Rolling Stones și alte nume vestice.

La îndrumarea criticului muzical Cornel Chiriac au înregistrat un album și lansau single-urile apreciate "Vremuri" și "Canarul". Începeau să vină și roadele talentului formației, Phoenix câștigând un premiu la un concurs pentru formații studențești în 1968, la Festivalul Național de Artă Studențească din Iași. Moni Bordeianu emigra în 1970, iar "Pilu" era înlocuit de Dorel Vintilă Zaharia.

Este apoi cooptat în trupă Mircea Baniciu, student la arhitectură, la acea vreme un cântăreț folk care însoțea formația în turnee. În 1971 părăseau trupa Zoli, Laurențiu și Cornel, dar sosea Joszef Kappl, alături de Costin Petrescu. În această formulă, trupa avea să capete un sunet rock-folk.

A urmat apoi poemul rock "Cei ce ne-au dat nume", prezentat la Opera din Timișoara pe 13 ianuarie 1972 și apoi apărea albumul "Negru Vodă", primul LP scos de o formație rock din România. În 1974 li se alătură la tobe Ovidiu Lipan Țăndărică.

Un moment cheie al vieții și carierei sale a fost fuga din țară, în 1977, alături de colegii de trupă, ascunși în boxe audio, într-un camion. Ulterior artistul se stabilea în Olanda, apoi Germania și în cele din urmă Spania.

Nicu Covaci a avut multiple divergențe cu foștii colegi de trupă, câștigând în instanță un proces cu privire la drepturile de autor. Piese precum "Mugur de fluier", "Fată verde" sau "Hei, tramvai" nu puteau fi cântate decât cu acordul său.

După emigrare, Covaci a continuat să activeze în domeniul muzical, atât în Germania, cât și în alte țări. A încercat să aducă trupa Phoenix pe scena internațională, deși succesul a fost limitat în comparație cu popularitatea lor din România.

Pe lângă cariera sa muzicală, Nicu Covaci a fost și un talentat pictor. A avut expoziții de artă în diverse locuri și și-a exprimat creativitatea și prin acest mediu. În anii '90, după căderea regimului comunist, Covaci a reunit trupa Phoenix pentru a susține concerte în România și în străinătate. Trupa a lansat și albume noi, continuând să fie activă pe scena muzicală. Nicu Covaci a scris și o autobiografie în care își povestește viața, experiențele și aventurile atât ca muzician, cât și ca om care a trăit în perioade de mari schimbări politice și sociale.

 

Citește în continuare

Trending