Grigore Leșe aduce căldura Sărbătorilor de Crăciun pe scena Ateneului Român, în cadrul unui concert inedit ce va bucura sufletele spectatorilor cu o serie de colinde deosebite: colinde de gazdă, profesionale, de june, de fată, de petit, de dragoste, familiale, satirice, de război și prizonierat, cosmogonice, precum și cântece de stea ce vestesc Nașterea Mântuitorului. Propuse spre a deveni Patrimoniu Mondial UNESCO, aceste ritmuri și texte străvechi, unele misterioase, samanice, altele mito-religioase, cu teme biblice, vor fi dezlegate de unul dintre cele mai tulburătoare glasuri al muzicii tradiționale de la noi.
Alături de el, o ceată de colindători va aduce colinde venite parcă de dincolo de timp și de lume, cu texte despre dulf, despre vidră, despre vânători, rituale în care feciorul învinge leul, unele dintre ele necatalogate de culegerile de specialitate. Cu toate că, odată cu venirea creștinismului, unele colinde au asimilat elemente religioase, majoritatea textelor sunt străvechi, adevărate relicve ale ritualurilor solare de sorginte precreștină. Așa se explică faptul că atmosfera din timpul colindatului poate fi uneori ludică, excesivă, tumultuoasă, amintind de veselia Saturnaliilor și a sărbătorilor dionisiace. Acești colindători, veniți din Țara Loviștei, sunt trecuți prin vârstele anotimpurilor iar cântarea lor augurală, purtată din casă în casă la sfârșitul fiecărui an, îi transformă în adevărați mesageri aducători de bunăstare, fericire și noroc. Alături de colindători, invitat special în acest spectacol va fi și muzicianul Marcel Octav Costea, care îl va acompania la orgă pe Grigore Leșe în interpretarea unor imnuri închinate Fecioarei Maria.
Grigore Leșe își lansează o carte la Gaudeamus
În cadrului ediției din acest an a târgului de carte Gaudeamus de la Romexpo, Grigore Leșe lansează volumul "Acum știu cine sunt", o carte de amintiri și cugetări personale. Această lansare face parte dintr-un proiect amplu desfășurat sub patronajul editurii Humanitas, ce-l are ca protagonist pe artist.
"Acum știu cine sunt" este o colecție emoționantă de "însemnări și aduceri aminte", după cum însuși Grigore Leșe își descrie lucrarea. Departe de a se identifica cu spiritul încărcat, aglomerat și greoi ce domină capitala, Grigore așterne pe hârtie gânduri și sentimente care-l aduc cât mai aproape de lumea sufletului său:
Vreau să urc pe muncei, să simt mirosul de fâneață coaptă. Să mă liniștesc și să-mi adun gândurile. Mi-e dor să ascult vântul, să ascult cum freamătă pădurea. Să ascult liniștea nopții. Aici oamenii nu umblă noaptea, ca huhurezii. Nu-s ceasurile bune. În orașe oamenii umblă între ceasuri...Când sunt în București, cânt în gând și-mi imaginez lumea mea de-acasă, de demult. Adeseori, când traficul e bară la bară și totul pare zadarnic, iau fluierul din geantă. Cunosc semafoarele din drumurile mele de zi cu zi, știu când am timp de o hore și când de un joc, zic în fluier până când se amestecă verdele cu roșul, până când claxonul din spatele meu spintecă aerul, până când li se amesteca glasurile precum stările mele. Mă izolez în cântec și așa reușesc să mă regăsesc. Funcționează. E ca o călătorie în timp într-o lume mai bună, mai frumoasă, mai adevărată - Grigore Leșe
Volumul "Acum știu cine sunt" va fi lansat sâmbătă, 23 noiembrie, la Gaudeamus unde, începând cu ora 12:30, artistul va fi prezent la standul editurii pentru discuții și autografe. Despre lucrarea sa va vorbi Lidia Bodea, Director General al editurii Humanitas.