Formată în 1984, Soundgarden este una dintre primele formații de grunge și rock alternativ care își începe activitatea în Seattle, locul din care a pornit acest fenomen. Potrivit solistului Chris Cornell, la început scena grunge era una restrânsă și nu era luată în serios. Acest lucru a permis o dezvoltare muzicală fără influențe externe.
Seattle a devenit locul în care muzica și arta au putut să se dezvolte pentru că numănui nu-i păsa de ce se întâmpla acolo. În momentul în care se știa că există o scenă muzicală în Seattle, fenomenul a început să se răspândească și în alte orașe, iar toate trupele care s-au format în Seattle în acea perioadă și făceau parte din scenă muzicală respectivă, plecau în turneu în țară. Când scena a fost recunoscută la nivel internațional, oameni din Kansas sau Nebraska se mutau în Seattle, locuiau împreună în mici apartamente și formau trupe, așa cum ar fi făcut cu ceva ani în urmă în Sunset Strip, iar asta a fost foarte ciudat - Chris Cornell.
Vorbind despre primii ani din cariera sa muzicală, Chris Cornell recunoaște că în perioada anilor 80-90 consuma alcool în exces, dar era o persoană foarte responsabilă. Avea grijă de formație, de colegii săi și trata cu seriozitate orice ținea de trupă. Însă, băutura era un obstacol în creativitatea sa.
Eram ca un alcoolic care funcționa foarte bine. Eu eram tipul care venea mereu la timp, eu aveam grijă ca lucrurile să fie făcute bine. Eram foarte responsabil, dar în același timp, beam mereu, așa că am amintirea unei mahmureli perpetue. Nu îmi amintesc să fi fost mereu amețit sau fericit. Acele perioade au existat, dar îmi amintesc că mi-a fost mereu greu să fiu creativ - Chris Cornell.
Artistul a subliniat faptul că Soundgarden fost prima trupă de grunge care a fost contactată de casele de discuri, înainte să fie lansate Nirvana și Pearl Jam. Formațiile din Seattle de la acea vreme erau împotriva oricărei instituții care promova muzica comercială. Pe de altă parte, fenomenul era din ce în ce mai popular, iar revistele, posturile de radio și de tv începeau să arate interes pentru grunge și rock alternativ. Schimbarea mentalității a fost un proces destul de lung și ciudat. Primii care au făcut compromisul au fost cei de la Nirvana, care au acceptat să apară pe coperta revistei Rolling Stone. Cu toate că Kurt Cobain a pozat îmbrăcat cu un tricou pe care scria "Corporate magazine still suck", faptul că a fost de acord să dea interviul și să fie coperta publicației era împotriva ideilor pentru care milita. Vorbind despre Nirvana, Chris Cornell își aduce aminte de momentul în care a aflat de moartea lui Cobain.
Am coborât de pe scenă și trebuia să ne întoarcem pentru bis și cred că basistul de la TAD a venit și ne-a spus. Era foarte afectat și vorbea despre faptul că autoritățile nu erau sigure dacă era el sau nu, dar era el. Toți am fost foarte afectați, nici nu eram acasă și nu eram în preajma cunoscuților - Chris Cornell.