Cu un band format din muzicieni din toate colțurile lumii, toți instrumentiștii lui Sting au un background în jazz. Fie că și-au început cariera ascultând operele artiștilor consacrați ai genului sau au urcat pe scenă alături de ei, fiecare instrumentist s-a intersectat de-a lungul carierei sale muzicale cu jazz-ul. Sting însuși nu face excepție.
Chitaristul Dominic Miller arată ca Bon Jovi, cu câteva decenii în plus în buletin. Argentinianul cântă alături de Sting din 1990, au scos împreună opt albume și au avut 1200 de concerte. Sting a colaborat cu Miller pentru a compune faimoasa piesă "Shape of my Heart" - cea mai filmată piesă din tot concertul de pe 31 iulie (citește recenzia). Deși de-a lungul carierei a cântat în trupe rock, chitara sa acustică are un sound subtil ce aduce aminte de muzica Americii de Sud, cu puternice influențe jazz.
Cel mai tânăr membru al trupei, care părea că tocmai a evadat din Backstreet Boys, violonistul Peter Tickell a cântat până la vârsta de 27 de ani pe cele mai mari scene din Europa alături de artiști precum Everything Everything, Unusual Suspects sau Vincent Segal. În 2005 s-a alăturat trupei Peatbog Faerie care cânta un Scottish Turbo-Folk-Jazz-Fusion, unde, alături de Nigel Hitchcock și Rick Taylor a început să experimenteze neo-jazz-ul. În concertul de la Romexpo, Peter a fost de-a dreptul electrizant cu improvizațiile sale la vioară.
Despre americanul Vincent Colaiuta (tobe) s-ar putea scrie un întreg articol, dacă nu chiar o carte pentru multitudinea de trupe din care a făcut parte și diversitatea genurilor pe care le-a abordat. Poate cea mai lungă colaborare a fost cu Frank Zappa, alături de care în 1993 a ajuns în top 25 “best drumming performances” al revistei Modern Drummer. Din lumea jazz-ului, a cântat alături de muzicieni precum Chick Corea, Herbie Hancock sau Jimmy Haslip.
Vocalista australiancă Jo Lawry, singura prezență feminină pe scenă alături de Sting, conduce propriul său cvintet de jazz în New York. Albumul de debut din 2009 a fost primit cu o nominalizare la “The Best CDs of the Decade” oferită de către Downbeat Magazine. Jo colaborează frecvent cu Carnegie Hall în cadrul programului Musical Connections.
David Sancious (clape) a fost influențat de mic de muzica lui John Coltrane și Miles Davis. Primele lecții de pian le-a primit de la mama sa, Stelma Sancious, la vârsta de doar șase ani. Însă primul instrument pe care a pus mâna a fost o chitară de plastic. De-a lungul carierei a urcate pe scenă alături de Peter Gabriel (Genesis), Sting, Bruce Springsteen, Eric Clapton, Jeff Beck, Seal și mulți alții.
Când pui pe o scenă toți acești extraordinari muzicieni alături de carismaticul Sting, rezultatul nu poate fi decât o adevărată desfășurare de forțe, improvizație în formă pură, inspirație, creativitate, și stropi de ploaie. Citiți impresiile despre concertul susținut de Sting la Romexpo (inclusiv setlist și galerii foto).