Urmărește-ne în Social Media

Articole

TOP: Cele mai inedite concerte - VIDEO

Cât de mult contează locul ales pentru a susține un concert? Destul de mult, credem noi, luând în considerare doar câteva dintre multele exemple pe care ni le oferă istoria industriei muzicale.

Publicat

pe

Top concerte în locuri inedite
Top concerte în locuri inedite

Judecând după prestațiile care au scris istorie de-a lungul anilor am putea aprecia că mesajul și simbolistica din spatele unei interpretări live pot fi puse în valoare printr-o locație bine aleasă. Cu cât au părut mai neobișnuite la început, cu atât mai memorabile s-au dovedit a fi la final, un indiciu poate asupra "căilor misterioase" ale gândirii creative.

Concert la Pompeii (Pink Floyd, 1972)

"Ești mulțumit de înregistrarea concertului?"
"Cum adică mulțumit?"
"Adică ți se pare interesant?"
"Cum adică interesant?"
(Roger Waters, într-un interviu  acordat regizorului Adrian Maben în 1972)

Înainte ca albumul "The Dark Side Of The Moon" să vadă zorii topurilor internaționale, Pink Floyd înregistra în Pompeii concertul care avea să devină o pagină de istorie în industria muzicală.  La momentul respectiv trupa avea în palmares 6 albume, dintre care "Atom Heart Mother" câștigase un prim loc fruntaș în topurile din UK. Capodoperele formației însă de-abia acum urmau să vină. Luând o pauză de la concertat în cluburi, pub-uri și alte spații restrânse, Pink Floyd s-a reorientat către ruinele din Pompeii, fost amfiteatru în Roma Antică. Mulți probabil i-au crezut atunci nebuni, dar au realizat mai târziu că inițiativa a fost de fapt un salt creativ ce nu va mai putea fi reprodus. Într-o atmosferă încărcată de misticism, muzica Pink Floyd a căpătat pentru prima oară acea rezonanță definitorie, ce a dăinuit peste ani, rămânând impregnată adânc în mintea ascultătorilor și după destrămarea trupei. Pentru fani și nostalgici, Roger Waters susține în continuare concerte. Anul acesta va ajunge și la București, show-ul grandios The Wall urmând să aibă loc pe 28 august în Piața Constituției.

Concert la piramide (Jean Michel Jarre, 1999)

În 1999, de Revelion, Jean Michel Jarre susținea un concert imens, acompaniat de un extravagant joc de lumini, pentru a celebra trecerea în noul mileniu și 5000 de ani de civilizație în Egipt. Sub denumirea "The 12 Dreams of the Sun" artistul a interpretat live piese de pe noul său album, "Metamorphoses", cântând într-un deșert în apropiere de Giza.

Concert în închisoare (Johnny Cash, Folsom Prison, 1968)

Concertul susținut de Johnny Cash la Falsom Prison în 1968 rămâne unul dintre momentele istorice ale industriei muzicale și totodată material artistic pentru unul dintre cele mai bune albume live înregistrate vreodată. După acest concert, notorietatea lui Johnny Cash a crescut simțitor, mulți considerându-l un deschizător de drumuri în ce privește reformarea sistemului politic din acele vremuri.

"Nu m-am gândit la momentul respectiv ca la un moment de cotitură și reformă. Pur și simplu nu cred că închisorile vor duce vreodată la ceva bun...Nu te alegi cu nimic bun de pe urma închisorii", declara Johnny Cash.

Concert pe acoperișul Palatului Buckingham (Brian May, 2002)

Nu știm cât de "posh" a fost Brian May atunci când a interpretat "God Save The Queen" pe acoperișul Palatului Buckingham, dar bănuim că reprezentația a fost cel puțin "british" și că a intrat fără dificultate în top 10 momente istorice ale rock-ului britanic. Ce poate fi mai "înălțător" decât un imn interpretat la chitară în fața a peste un milion de spectatori prezenți la Golden Jubilee Concert în 2002?

Concert sub apă (Katie Melua, 2006)

Katie Melua a intrat în Cartea Recordurilor susținând în 2006 un concert subacvativ la 303 metri sub nivelul mării, în zona unei platforme norvegiene Statoil din Marea Nordului. Cu ajutorul a 16 elicoptere și 3 submarine pentru marfă au fost transportate sub apă 22 de tone de echipament. Întregul spectacol a fost înregistrat și lansat în 2007 pe DVD-ul "Concert Under the Sea".

Concert pe Wall Street (Rage Against The Machine, 2002)

Dacă nu fuseseră suficient de clari în privința poziției pe care o au față de capitalism prin piesele "Killing In The Name" și "Take The Power Back", Rage Against The Machine au găsit un mod mai agresiv de a protesta. Înregistrarea videoclipului "Sleep Now In The Fire" ce a avut loc pe Wall Street în 2002 s-a soldat cu restricții din partea poliției și sute de fani revoltați.

Concert în avion (James Blunt, 2010)

James Blunt deține recordul Guinness World Record pentru prestația live susținută la cea mai mare altitudine. Concertul din 2010 a avut loc într-un avion la o altitudine de 12.802 metri. Solistul a interpretat atunci cele mai populare piese ale sale, printre care și hit-ul "You're Beautiful".

Concert într-o fabrică părăsită (Sigur Rós, 2006)

Când Sigur Ros s-a întors acasă în Islanda, în 2006, a început o serie de concerte neanunțate. Inițiativa de a cânta în localuri mici, precum cafenele, sau chiar pe stradă, în fața unei biserici, s-a transformat într-un inedit documentar intitulat "Heima". Unul dintre cele mai ciudate locuri în care artistul a concertat este într-o fostă fabrică de conserve de pește, care suprinzător, a creat o atmosferă live excelentă.

Concert pe acoperiș (Beatles, 1969)

Selecția noastră nu îi putea omite pe cei de la Beatles, care în 1969 concertau pe acoperiș. Ceea ce face ca acest concert să fie inedit nu este însă doar locația în sine, ci faptul că prestația a luat publicul pe nepregătite, show-ul nefiind anunțat. "Let it be" spuneau ei atunci, într-un recital spontan ce avea să rămână în amintirea ascultătorilor pentru totdeauna.

Concert în Antarctica (Metallica, 8 decembrie 2013)

Printre pinguini înghețați și câțiva fani înflăcărați, Metallica a stârnit un viscol de decibeli în Antarctica. Formația a încălzit prin căldura metalului aerul geros de la Polul Sud. În cadrul evenimentului, ce s-a desfășurat în interiorul unui dom, James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett și Robert Trujillo au interpretat 10 piese. Concertul a fost sponsorizat de Coca-Cola Zero, care a adus în audiență 10 fani din Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica și Mexic.

"Acesta a fost cel mai deosebit show pe care l-a susținut Metallica până acum. Trupa, câștigătorii concursului, cercetătorii științifici (din Rusia, Coreea de Sud, China, Polonia, Chile, Brazilia și Germania) și întreaga echipă, toți ne-am înghesuit în acest mic dom de pe eliportul Carlini din Antarctica. Energia din acest dom de mici dimensiuni este uimitoare! Cuvintele nu pot descrie cât de fericiți au fost toți cei prezenți. (...) Nu știm încă dacă la eveniment au participat și pinguini." - Metallica

Industria muzicala

David Gilmour promite că "absolut niciodată" nu va mai cânta cu Roger Waters

Reconcilierea dintre David Gilmour și Roger Waters nu se va întâmpla niciodată. Chitaristul Pink Floyd a asigurat publicul că nu va mai urca pe aceeași scenă cu Waters, motivându-și foarte clar și răspicat dorința de a sta cât mai departe de cei care susțin dictatori precum Putin.

Publicat

pe

David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal)
David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal) │ FOTO: Captură YouTube

Ani la rând, divergențele de opinie i-au menținut în conflict pe David Gilmour și Roger Waters. Acest lucru pare că nu s-a schimbat nici în prezent, foștii membri Pink Floyd având în continuare viziuni extrem de diferite, atât din punct de vedere creativ, cât și politic și social.

David Gilmour: "Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro"

Într-un interviu acordat recent publicației britanice The Guardian, David Gilmour a reconfirmat publicului că-și dorește să păstreze distanța dintre el și Roger.  Chitaristul nu-și dorește să mai urce vreodată pe aceeași scenă cu Waters, răspunsul la întrebarea pivind o posibilă reunire fiind unul categoric.

"Absolut niciodată (nu voi mai urca pe scenă cu Roger Waters). Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro [președintele Venezuelei]. Nimic nu m-ar face să împart o scenă cu cineva care consideră că un astfel de comportament față de femei și de comunitatea LGBT este OK.

Pe de altă parte, mi-ar plăcea să mă întorc pe scenă cu Rick Wright, care a fost unul dintre cei mai blânzi și mai talentați oameni din punct de vedere muzical pe care i-am cunoscut vreodată", a declarat David Gilmour.

În luna septembrie, într-un alt interviu, acordat ITV News, David Gilmour a dat un răspuns asemănător pe tema reunirii, asigurând publicul că membrii rămași în viață ai trupei Pink Floyd nu vor mai cânta împreună.

"Puteți visa (la o reunire), dar nu se va întâmpla. Am mai rămas doar trei oameni și nu vorbim între noi."

În prezent, David Gilmour își promovează cel de-al cincilea album solo. Intitulat "Luck and Strange", discul a reuşit să detroneze formația Oasis de pe locul întâi în Marea Britanie.

Recent, Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție. Găsiți mai multe detalii pe InfoMusic.

Citește în continuare

Industria muzicala

Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical

Pink Floyd a ajuns la un acord în privința vânzării drepturilor întregului catalog muzical al trupei. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție.

Publicat

pe

Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd
Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd

Un nou catalog valoros din muzica contemporană a fost vândut casei de discuri Sony Music. Cu un portofoliu vast, ce include albumele unor artiști precum Bob Dylan și Bruce Springsteen, Sony cumpără și drepturile de muzică înregistrată ale emblematicei trupe britanice Pink Floyd. Potrivit Financial Times și Variety, acordul a fost semnat oficial, Pink Floyd vânzând drepturile întregului catalog muzical pentru aproximativ 400 de milioane de dolari.

Actualul acord era pe punctul de a se încheia în 2022, pentru 500 de milioane de dolari, însă negocierile au eșuat din cauza conflictelor din interior trupei, dar și a comentariilor lui Roger Waters. Acidele declarații ale fondatorului Pink Floyd au ajuns de multe ori subiecte publice de mare interes, în 2021 răbufnind asupra lui Mark Zuckerberg pe tema folosirii piesei "Another Brick In the Wall". Melodia ar fi urmat să ajungă într-un film promoţional pentru Instagram.

În catalogul Pink Floyd se regăsesc bijuterii ale muzicii rock precum "The Dark Side of the Moon" (1973), "Wish You Were Here" (1975), "Animals" (1977), "The Wall" (1979), "The Final Cut" (1983), "The Division Bell" (1994). Contractul cu Sony include drepturile de muzică înregistrată, dar nu și de compoziție, ele rămânând ale scriitorilor individuali. Emblematicele artwork-uri de pe coperțile albumelor, concepute în mare parte de firma britanică Hipgnosis, sunt și ele incluse în acord.

Pink Floyd, decenii de rezonanță în muzica rock

Pink Floyd s-a format la Londra la mijlocul anilor 1960, trupa devenind influentă pe scena muzicii psihedelice din Marea Britanie. Membrul fondator Roger Waters a părăsit trupa în 1985, iar membrii rămași au înregistrat ultimul album împreună în 1994. Discul final s-a intitulat "The Division Bell" și a inclus piesa "High Hopes".

În 2022, Pink Floyd a lansat pentru prima oară muzică nouă, după aproape 30 de ani de pauză. David Gilmour și Nick Mason, împreună cu vocalistul ucrainean Andriy Khlyvnyuk au înregistrat o piesă cu mesaj politic intitulată "Hey, Hey, Rise Up". Melodia este un imn de susţinere pentru Ucraina, toate veniturile generate de acest single mergând către o organizaţie caritabilă care strânge fonduri pentru ucraineni.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Metallica a anunțat un nou concert caritabil Helping Hands Concert & Auction

Metallica a oferit primele detalii ale concertului și licitației Helping Hands din acest an, ce vor avea loc pe 13 decembrie la Teatrul YouTube din Los Angeles. Gazda evenimentului va fi Jimmy Kimmel.

Publicat

pe

James Hetfield, solistul Metallica
James Hetfield, solistul Metallica │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Metallica și-a obișnuit fanii cu acte de caritate, concertul și licitația Helping Hands fiind doar un exemplu în acest sens. Trupa păstrează tradiția acestui eveniment și pregătește o nouă ediție pentru acest an. Banii strânși vor merge către Fundația All Within My Hands a trupei, care se concentrează pe educația forței de muncă, stoparea foametei sau ajutorarea în caz de dezastre.

Pentru moment, trupa a dezvăluit doar data, locul și prețul biletelor, care variază între 190 și 765 de dolari. În perioada următoare, ne putem aștepta la anunțul unor invitați speciali și a unor momente muzicale atent pregătite.

Anteriorul eveniment Helping Hands a avut loc în decembrie 2022 și a strâns peste 3 milioane de dolari. A fost găzduit tot de Jimmy Kimmel și a inclus seturi acustice și electrice de la Metallica, împreună cu o reprezentație în deschidere susținută de trupa Gretei Van Fleet. Robert Downey Jr., St. Vincent, Tony Hawk, Tom Morello s-au numărat printre aparițiile surpriză.

În altă ordine de idei, Metallica își continuă turneul "M72 World Tour", cu reprezentații în America de Nord. Când nu urcă pe scene "reale", formația susține concerte virtuale în jocuri video şi se pare că se pregăteşte de un recital în Fortnite.

Citește în continuare

Trending