Judecând după prestațiile care au scris istorie de-a lungul anilor am putea aprecia că mesajul și simbolistica din spatele unei interpretări live pot fi puse în valoare printr-o locație bine aleasă. Cu cât au părut mai neobișnuite la început, cu atât mai memorabile s-au dovedit a fi la final, un indiciu poate asupra "căilor misterioase" ale gândirii creative.
Concert la Pompeii (Pink Floyd, 1972)
"Ești mulțumit de înregistrarea concertului?"
"Cum adică mulțumit?"
"Adică ți se pare interesant?"
"Cum adică interesant?"
(Roger Waters, într-un interviu acordat regizorului Adrian Maben în 1972)
Înainte ca albumul "The Dark Side Of The Moon" să vadă zorii topurilor internaționale, Pink Floyd înregistra în Pompeii concertul care avea să devină o pagină de istorie în industria muzicală. La momentul respectiv trupa avea în palmares 6 albume, dintre care "Atom Heart Mother" câștigase un prim loc fruntaș în topurile din UK. Capodoperele formației însă de-abia acum urmau să vină. Luând o pauză de la concertat în cluburi, pub-uri și alte spații restrânse, Pink Floyd s-a reorientat către ruinele din Pompeii, fost amfiteatru în Roma Antică. Mulți probabil i-au crezut atunci nebuni, dar au realizat mai târziu că inițiativa a fost de fapt un salt creativ ce nu va mai putea fi reprodus. Într-o atmosferă încărcată de misticism, muzica Pink Floyd a căpătat pentru prima oară acea rezonanță definitorie, ce a dăinuit peste ani, rămânând impregnată adânc în mintea ascultătorilor și după destrămarea trupei. Pentru fani și nostalgici, Roger Waters susține în continuare concerte. Anul acesta va ajunge și la București, show-ul grandios The Wall urmând să aibă loc pe 28 august în Piața Constituției.
Concert la piramide (Jean Michel Jarre, 1999)
În 1999, de Revelion, Jean Michel Jarre susținea un concert imens, acompaniat de un extravagant joc de lumini, pentru a celebra trecerea în noul mileniu și 5000 de ani de civilizație în Egipt. Sub denumirea "The 12 Dreams of the Sun" artistul a interpretat live piese de pe noul său album, "Metamorphoses", cântând într-un deșert în apropiere de Giza.
Concert în închisoare (Johnny Cash, Folsom Prison, 1968)
Concertul susținut de Johnny Cash la Falsom Prison în 1968 rămâne unul dintre momentele istorice ale industriei muzicale și totodată material artistic pentru unul dintre cele mai bune albume live înregistrate vreodată. După acest concert, notorietatea lui Johnny Cash a crescut simțitor, mulți considerându-l un deschizător de drumuri în ce privește reformarea sistemului politic din acele vremuri.
"Nu m-am gândit la momentul respectiv ca la un moment de cotitură și reformă. Pur și simplu nu cred că închisorile vor duce vreodată la ceva bun...Nu te alegi cu nimic bun de pe urma închisorii", declara Johnny Cash.
Concert pe acoperișul Palatului Buckingham (Brian May, 2002)
Nu știm cât de "posh" a fost Brian May atunci când a interpretat "God Save The Queen" pe acoperișul Palatului Buckingham, dar bănuim că reprezentația a fost cel puțin "british" și că a intrat fără dificultate în top 10 momente istorice ale rock-ului britanic. Ce poate fi mai "înălțător" decât un imn interpretat la chitară în fața a peste un milion de spectatori prezenți la Golden Jubilee Concert în 2002?
Concert sub apă (Katie Melua, 2006)
Katie Melua a intrat în Cartea Recordurilor susținând în 2006 un concert subacvativ la 303 metri sub nivelul mării, în zona unei platforme norvegiene Statoil din Marea Nordului. Cu ajutorul a 16 elicoptere și 3 submarine pentru marfă au fost transportate sub apă 22 de tone de echipament. Întregul spectacol a fost înregistrat și lansat în 2007 pe DVD-ul "Concert Under the Sea".
Concert pe Wall Street (Rage Against The Machine, 2002)
Dacă nu fuseseră suficient de clari în privința poziției pe care o au față de capitalism prin piesele "Killing In The Name" și "Take The Power Back", Rage Against The Machine au găsit un mod mai agresiv de a protesta. Înregistrarea videoclipului "Sleep Now In The Fire" ce a avut loc pe Wall Street în 2002 s-a soldat cu restricții din partea poliției și sute de fani revoltați.
Concert în avion (James Blunt, 2010)
James Blunt deține recordul Guinness World Record pentru prestația live susținută la cea mai mare altitudine. Concertul din 2010 a avut loc într-un avion la o altitudine de 12.802 metri. Solistul a interpretat atunci cele mai populare piese ale sale, printre care și hit-ul "You're Beautiful".
Concert într-o fabrică părăsită (Sigur Rós, 2006)
Când Sigur Ros s-a întors acasă în Islanda, în 2006, a început o serie de concerte neanunțate. Inițiativa de a cânta în localuri mici, precum cafenele, sau chiar pe stradă, în fața unei biserici, s-a transformat într-un inedit documentar intitulat "Heima". Unul dintre cele mai ciudate locuri în care artistul a concertat este într-o fostă fabrică de conserve de pește, care suprinzător, a creat o atmosferă live excelentă.
Concert pe acoperiș (Beatles, 1969)
Selecția noastră nu îi putea omite pe cei de la Beatles, care în 1969 concertau pe acoperiș. Ceea ce face ca acest concert să fie inedit nu este însă doar locația în sine, ci faptul că prestația a luat publicul pe nepregătite, show-ul nefiind anunțat. "Let it be" spuneau ei atunci, într-un recital spontan ce avea să rămână în amintirea ascultătorilor pentru totdeauna.
Concert în Antarctica (Metallica, 8 decembrie 2013)
Printre pinguini înghețați și câțiva fani înflăcărați, Metallica a stârnit un viscol de decibeli în Antarctica. Formația a încălzit prin căldura metalului aerul geros de la Polul Sud. În cadrul evenimentului, ce s-a desfășurat în interiorul unui dom, James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett și Robert Trujillo au interpretat 10 piese. Concertul a fost sponsorizat de Coca-Cola Zero, care a adus în audiență 10 fani din Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica și Mexic.
"Acesta a fost cel mai deosebit show pe care l-a susținut Metallica până acum. Trupa, câștigătorii concursului, cercetătorii științifici (din Rusia, Coreea de Sud, China, Polonia, Chile, Brazilia și Germania) și întreaga echipă, toți ne-am înghesuit în acest mic dom de pe eliportul Carlini din Antarctica. Energia din acest dom de mici dimensiuni este uimitoare! Cuvintele nu pot descrie cât de fericiți au fost toți cei prezenți. (...) Nu știm încă dacă la eveniment au participat și pinguini." - Metallica