Urmărește-ne în Social Media

Articole

TOP: Cele mai inedite concerte - VIDEO

Cât de mult contează locul ales pentru a susține un concert? Destul de mult, credem noi, luând în considerare doar câteva dintre multele exemple pe care ni le oferă istoria industriei muzicale.

Publicat

pe

Top concerte în locuri inedite
Top concerte în locuri inedite

Judecând după prestațiile care au scris istorie de-a lungul anilor am putea aprecia că mesajul și simbolistica din spatele unei interpretări live pot fi puse în valoare printr-o locație bine aleasă. Cu cât au părut mai neobișnuite la început, cu atât mai memorabile s-au dovedit a fi la final, un indiciu poate asupra "căilor misterioase" ale gândirii creative.

Concert la Pompeii (Pink Floyd, 1972)

"Ești mulțumit de înregistrarea concertului?"
"Cum adică mulțumit?"
"Adică ți se pare interesant?"
"Cum adică interesant?"
(Roger Waters, într-un interviu  acordat regizorului Adrian Maben în 1972)

Înainte ca albumul "The Dark Side Of The Moon" să vadă zorii topurilor internaționale, Pink Floyd înregistra în Pompeii concertul care avea să devină o pagină de istorie în industria muzicală.  La momentul respectiv trupa avea în palmares 6 albume, dintre care "Atom Heart Mother" câștigase un prim loc fruntaș în topurile din UK. Capodoperele formației însă de-abia acum urmau să vină. Luând o pauză de la concertat în cluburi, pub-uri și alte spații restrânse, Pink Floyd s-a reorientat către ruinele din Pompeii, fost amfiteatru în Roma Antică. Mulți probabil i-au crezut atunci nebuni, dar au realizat mai târziu că inițiativa a fost de fapt un salt creativ ce nu va mai putea fi reprodus. Într-o atmosferă încărcată de misticism, muzica Pink Floyd a căpătat pentru prima oară acea rezonanță definitorie, ce a dăinuit peste ani, rămânând impregnată adânc în mintea ascultătorilor și după destrămarea trupei. Pentru fani și nostalgici, Roger Waters susține în continuare concerte. Anul acesta va ajunge și la București, show-ul grandios The Wall urmând să aibă loc pe 28 august în Piața Constituției.

Concert la piramide (Jean Michel Jarre, 1999)

În 1999, de Revelion, Jean Michel Jarre susținea un concert imens, acompaniat de un extravagant joc de lumini, pentru a celebra trecerea în noul mileniu și 5000 de ani de civilizație în Egipt. Sub denumirea "The 12 Dreams of the Sun" artistul a interpretat live piese de pe noul său album, "Metamorphoses", cântând într-un deșert în apropiere de Giza.

Concert în închisoare (Johnny Cash, Folsom Prison, 1968)

Concertul susținut de Johnny Cash la Falsom Prison în 1968 rămâne unul dintre momentele istorice ale industriei muzicale și totodată material artistic pentru unul dintre cele mai bune albume live înregistrate vreodată. După acest concert, notorietatea lui Johnny Cash a crescut simțitor, mulți considerându-l un deschizător de drumuri în ce privește reformarea sistemului politic din acele vremuri.

"Nu m-am gândit la momentul respectiv ca la un moment de cotitură și reformă. Pur și simplu nu cred că închisorile vor duce vreodată la ceva bun...Nu te alegi cu nimic bun de pe urma închisorii", declara Johnny Cash.

Concert pe acoperișul Palatului Buckingham (Brian May, 2002)

Nu știm cât de "posh" a fost Brian May atunci când a interpretat "God Save The Queen" pe acoperișul Palatului Buckingham, dar bănuim că reprezentația a fost cel puțin "british" și că a intrat fără dificultate în top 10 momente istorice ale rock-ului britanic. Ce poate fi mai "înălțător" decât un imn interpretat la chitară în fața a peste un milion de spectatori prezenți la Golden Jubilee Concert în 2002?

Concert sub apă (Katie Melua, 2006)

Katie Melua a intrat în Cartea Recordurilor susținând în 2006 un concert subacvativ la 303 metri sub nivelul mării, în zona unei platforme norvegiene Statoil din Marea Nordului. Cu ajutorul a 16 elicoptere și 3 submarine pentru marfă au fost transportate sub apă 22 de tone de echipament. Întregul spectacol a fost înregistrat și lansat în 2007 pe DVD-ul "Concert Under the Sea".

Concert pe Wall Street (Rage Against The Machine, 2002)

Dacă nu fuseseră suficient de clari în privința poziției pe care o au față de capitalism prin piesele "Killing In The Name" și "Take The Power Back", Rage Against The Machine au găsit un mod mai agresiv de a protesta. Înregistrarea videoclipului "Sleep Now In The Fire" ce a avut loc pe Wall Street în 2002 s-a soldat cu restricții din partea poliției și sute de fani revoltați.

Concert în avion (James Blunt, 2010)

James Blunt deține recordul Guinness World Record pentru prestația live susținută la cea mai mare altitudine. Concertul din 2010 a avut loc într-un avion la o altitudine de 12.802 metri. Solistul a interpretat atunci cele mai populare piese ale sale, printre care și hit-ul "You're Beautiful".

Concert într-o fabrică părăsită (Sigur Rós, 2006)

Când Sigur Ros s-a întors acasă în Islanda, în 2006, a început o serie de concerte neanunțate. Inițiativa de a cânta în localuri mici, precum cafenele, sau chiar pe stradă, în fața unei biserici, s-a transformat într-un inedit documentar intitulat "Heima". Unul dintre cele mai ciudate locuri în care artistul a concertat este într-o fostă fabrică de conserve de pește, care suprinzător, a creat o atmosferă live excelentă.

Concert pe acoperiș (Beatles, 1969)

Selecția noastră nu îi putea omite pe cei de la Beatles, care în 1969 concertau pe acoperiș. Ceea ce face ca acest concert să fie inedit nu este însă doar locația în sine, ci faptul că prestația a luat publicul pe nepregătite, show-ul nefiind anunțat. "Let it be" spuneau ei atunci, într-un recital spontan ce avea să rămână în amintirea ascultătorilor pentru totdeauna.

Concert în Antarctica (Metallica, 8 decembrie 2013)

Printre pinguini înghețați și câțiva fani înflăcărați, Metallica a stârnit un viscol de decibeli în Antarctica. Formația a încălzit prin căldura metalului aerul geros de la Polul Sud. În cadrul evenimentului, ce s-a desfășurat în interiorul unui dom, James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett și Robert Trujillo au interpretat 10 piese. Concertul a fost sponsorizat de Coca-Cola Zero, care a adus în audiență 10 fani din Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica și Mexic.

"Acesta a fost cel mai deosebit show pe care l-a susținut Metallica până acum. Trupa, câștigătorii concursului, cercetătorii științifici (din Rusia, Coreea de Sud, China, Polonia, Chile, Brazilia și Germania) și întreaga echipă, toți ne-am înghesuit în acest mic dom de pe eliportul Carlini din Antarctica. Energia din acest dom de mici dimensiuni este uimitoare! Cuvintele nu pot descrie cât de fericiți au fost toți cei prezenți. (...) Nu știm încă dacă la eveniment au participat și pinguini." - Metallica

Muzică și film

Barry Keoghan l-ar putea interpreta pe Ringo Starr într-un film biografic

Actorul irlandez Barry Keoghan ar urma să intre în pielea lui Ringo Starr, faimosul toboșar al trupei The Beatles, într-un film regizat de Sam Mendes. Pelicula ar face parte dintr-o serie de patru lungmetraje despre legendele muzicale.

Publicat

pe

Barry Keoghan
Barry Keoghan │ FOTO: captură YouTube / Late Night with Seth Meyers

Informația că Barry Keoghan l-ar juca pe Ringo Starr l-a încântat pe muzician, lucru care poate fi observat într-un interviu video cu Entertainment Tonight.

"Cred că este grozav! Cred că e pe undeva, ia lecții de tobe, însă sper că nu prea multe", a glumit artistul.

Pelicula al cărui protagonist ar putea fi Keoghan face parte dintr-o serie de patru lungmetraje, fiecare concentrându-se pe câte un membru al trupei The Beatles. Paul McCartney, Ringo Starr și familiile regretaților John Lennon și George Harrison și-au dat acordul pentru realizarea acestor filme.

Barry Keoghan nu este singurul actor de la Hollywood despre care se zvonește că ar juca în filmele despre faimoasa trupă. Harris Dickinson, Joseph Quinn și Paul Mescal sunt alte nume care au fost conectate de proiect. Trebuie subliniat faptul că momentan nu există niciun contract semnat cu vreunul dintre actori.

Keoghan a atras atenția publicului după "Saltburn", unde a jucat alături de Jacob Elrodi. Anterior, el a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru rolul din "The Banshees of Inisherin", de Martin McDonagh. Recent, actorul a putut fi urmărit în serialul "Masters of the Air" (Apple TV+) și urmează să joace alături de Cillian Murphy și Rebecca Ferguson în filmul "Peaky Blinders" de pe Netflix.

Citește în continuare

Premii muzicale

Nominalizările la Premiile Grammy, ediţia 2025 au fost anunţate: Metallica şi Gojira sunt pe listă

Pe 8 noiembrie 2024 Recording Academy din SUA a anunţat nominalizările la Premiile Grammy, ediţia 2025. Beyonce a stabilit cu această ocazie un record, iar pe listă se află şi nume mari din rock, ca Metallica, Judas Priest sau Gojira. Aflaţi lista completă mai jos.

Publicat

pe

Premiile Grammy 2025
Premiile Grammy 2025 │ FOTO: Recording Academy USA

Premiile Grammy sunt organizate de Recording Academy, cunoscută și că Academia Națională de Arte și Științe ale Înregistrării (National Academy of Recording Arts and Sciences - NARAS) din SUA. Această organizație non-profit din Statele Unite este dedicată promovării, susținerii și recunoașterii excelenței în industria muzicală. Academia este responsabilă de gestionarea întregului proces de nominalizare, jurizare și decernare a premiilor Grammy, care onorează realizările artistice și tehnice din muzică în fiecare an.

În 2025 are loc ediţia cu numărul 68, iar Beyonce e cap de afiş, cu 11 nominalizări. Are un total de 99 de nominalizări în carieră. Pentru râvnitul titlul de "Albumul Anului" se întrec The Beatles, Billie Eilish, Chappell Roan, Charlie XCX, Kendrick Lamar, Sabrina Carpenter şi Taylor Swift, alături de Beyonce. Ceremonia are loc pe 2 februarie 2025, la Crypto.com Arena din Los Angeles, California.

METALLICA, JUDAS PRIEST, GOJIRA, KNOCKED LOOSE și SPIRITBOX au fost nominalizați la categoria „Cea mai bună interpretare metal” la cea de-a 67-a ediție a Premiilor Grammy. Evenimentul va fi transmis live pe 2 februarie 2025, de la Crypto.com Arena din Los Angeles, pe rețeaua de televiziune CBS, fiind disponibil și în streaming live și la cerere pe Paramount+.

Academia de Înregistrări a adus mai multe modificări importante pentru cea de-a 67-a ediție a Premiilor Grammy, programată pentru 2 februarie 2025. Printre aceste schimbări se numără ajustări ale criteriilor de eligibilitate și redenumirea unor categorii, care vor intra în vigoare imediat pentru ediția din 2025 a premiilor Grammy. Academia numără acum peste 16.000 de membri, dintre care mai mult de 13.000 au drept de vot. Perioada de eligibilitate pentru premiile din acest an se desfășoară între 16 septembrie 2023 și 30 august 2024.

O schimbare notabilă este redenumirea categoriei „Cea mai bună interpretare pop dance” în „Cea mai bună interpretare dance pop”. De asemenea, categoria „Cel mai bun remix” a fost mutată din domeniul Producție, Inginerie, Compoziție și Aranjament în domeniul Pop și Dance/Electronic. Aceste actualizări reflectă angajamentul Academiei de a evolua alături de industria muzicală și de a asigura că Premiile Grammy rămân incluzive și reprezentative pentru diverse genuri muzicale.

Iată lista nominalizaţilor la Premiile Grammy din 2025:

Înregistrarea anului

- The Beatles – "Now and Then"
- Beyoncé – "Texas Hold ‘Em"
- Billie Eilish – "Birds of a Feather"
- Chappell Roan – "Good Luck, Babe!"
- Charli XCX – "360"
- Kendrick Lamar – "Not Like Us"
- Sabrina Carpenter – "Espresso"
- Taylor Swift Featuring Post Malone – "Fortnight"

Albumul anului

- André 3000 – "New Blue Sun"
- Beyoncé – "Cowboy Carter"
- Billie Eilish – "Hit Me Hard and Soft"
- Chappell Roan – "The Rise and Fall of a Midwest Princess"
- Charli XCX – "Brat"
- Jacob Collier – "Djesse Vol. 4"
- Sabrina Carpenter – "Short n’ Sweet"
- Taylor Swift – "The Tortured Poets Department"

Cântecul anului

- Beyoncé – "Texas Hold ‘Em"
- Billie Eilish – "Birds of a Feather"
- Chappell Roan – "Good Luck, Babe!"
- Kendrick Lamar – "Not Like Us"
- Lady Gaga & Bruno Mars – "Die With a Smile"
- Sabrina Carpenter – "Please Please Please"
- Shaboozey – "A Bar Song (Tipsy)"
- Taylor Swift Featuring Post Malone – "Fortnight"

Cel mai bun artist nou

- Benson Boone
- Doechii
- Chappell Roan
- Khruangbin
- Raye
- Sabrina Carpenter
- Shaboozey
- Teddy Swims

Producătorul anului, Non-Clasic

- Alissia
- Daniel Nigro
- Dernst "D’Mile" Emile II
- Ian Fitchuk
- Mustard

Compozitorul anului, Non-Clasic

- Amy Allen
- Edgar Barrera
- Jessi Alexander
- Jessie Jo Dillon
- Raye

Cea mai bună interpretare solo pop

- Beyoncé – "Bodyguard"
- Billie Eilish – "Birds of a Feather"
- Chappell Roan – "Good Luck, Babe!"
- Charli XCX – "Apple"
- Sabrina Carpenter – "Espresso"

Cel mai bun duo/grup pop

- Ariana Grande, Brandy & Monica – "The Boy Is Mine – Remix"
- Beyoncé Featuring Post Malone – "Levii’s Jeans"
- Charli XCX & Billie Eilish – "Guess Featuring Billie Eilish"
- Gracie Abrams Featuring Taylor Swift – "Us."
- Lady Gaga & Bruno Mars – "Die With a Smile"

Cel mai bun album pop vocal

- Ariana Grande – "Eternal Sunshine"
- Billie Eilish – "Hit Me Hard and Soft"
- Chappell Roan – "The Rise and Fall of a Midwest Princess"
- Sabrina Carpenter – "Short n’ Sweet"
- Taylor Swift – "The Tortured Poets Department"

Cea mai bună înregistrare de muzică dance/electronică

- Disclosure – "She’s Gone, Dance On"
- Four Tet – "Loved"
- Fred Again.. & Baby Keem – "Leavemealone"
- Justice & Tame Impala – "Neverender"
- Kaytranada Featuring Childish Gambino – "Witchy"

Cea mai bună înregistrare dance pop

- Ariana Grande – "Yes, And?"
- Billie Eilish – "The Love of My Life [Over Now Extended Edit]"
- Charli XCX – "Von Dutch"
- Madison Beer – "Make You Mine"
- Troye Sivan – "Got Me Started"

Cel mai bun album de muzică dance/electronică

- Charli XCX – "Brat"
- Four Tet – "Three"
- Justice – "Hyperdrama"
- Kaytranada – "Timeless"
- Zedd – "Telos"

Cea mai bună înregistrare remixată

- Charli XCX – "Von Dutch A. G. Cook Remix Featuring Addison Rae"
- Doechii & Kaytranada Featuring JT – "Alter Ego (Kaytranada Remix)"
- Julian Marley & Antaeus – "Jah Sees Them (Amapiano Remix)"
- Sabrina Carpenter – "Espresso (Mark Ronson x FNZ Working Late Remix)"
- Shaboozey & David Guetta – "A Bar Song (Tipsy) (Remix)"

Cea mai bună interpretare rock

- The Beatles – "Now and Then"
- The Black Keys – "Beautiful People (Stay High)"
- Green Day – "The American Dream Is Killing Me"
- Idles – "Gift Horse"
- Pearl Jam – "Dark Matter"
- St. Vincent – "Broken Man"

Cea mai bună interpretare metal

- Gojira, Marina Viotti & Victor le Masne – "Mea Culpa (Ah! Ça ira!)"
- Judas Priest – "Crown of Horns"
- Knocked Loose Featuring Poppy – "Suffocate"
- Metallica – "Screaming Suicide"
- Spiritbox – "Cellar Door"

Cea mai bună piesă rock

- The Black Keys – "Beautiful People (Stay High)"
- Green Day – "Dilemma"
- Idles – "Gift Horse"
- Pearl Jam – "Dark Matter"
- St. Vincent – "Broken Man"

Cea mai bună reprezentatie rock

- The Black Crowes – "Happiness Bastards"
- Fontaines D.C. – "Romance"
- Green Day – "Saviors"
- Idles – "Tangk"
- Jack White – "No Name"
- Pearl Jam – "Dark Matter"
- The Rolling Stones – "Hackney Diamonds"

Cea mai bună interpretare de muzică alternativă

- Cage the Elephant – "Neon Pill"
- Fontaines D.C. – "Starburster"
- Kim Gordon – "Bye Bye"
- Nick Cave & the Bad Seeds – "Song of the Lake"
- St. Vincent – "Flea"

Cel mai bun album de muzică alternativă

- Brittany Howard – "What Now"
- Clairo – "Charm"
- Kim Gordon – "The Collective"
- Nick Cave & the Bad Seeds – "Wild God"
- St. Vincent – "All Born Screaming"

Cea mai bună interpretare R&B

- Chris Brown – "Residuals"
- Coco Jones – "Here We Go (Uh Oh)"
- Jhené Aiko – "Guidance"
- Muni Long – "Made for Me (Live on BET)"
- SZA – "Saturn"

Cea mai bună interpretare R&B tradițională

- Kenyon Dixon – "Can I Have This Groove"
- Lalah Hathaway Featuring Michael McDonald – "No Lie"
- Lucky Daye – "That’s You"
- Marsha Ambrosius – "Wet"
- Muni Long – "Make Me Forget"

Cea mai bună piesă R&B

- Coco Jones – "Here We Go (Uh Oh)"
- Kehlani – "After Hours"
- Muni Long – "Ruined Me"
- SZA – "Saturn"
- Tems – "Burning"

Cel mai bun album R&B progresiv

- Avery*Sunshine – "So Glad to Know You"
- Childish Gambino – "Bando Stone and the New World"
- Durand Bernarr – "En Route"
- Kehlani – "Crash"
- NxWorries – "Why Lawd?"

Cel mai bun album R&B

- Chris Brown – "11:11 (Deluxe)"
- Lalah Hathaway – "Vantablack"
- Lucky Daye – "Algorithm"
- Muni Long – "Revenge"
- Usher – "Coming Home"

Cea mai bună interpretare rap

- Cardi B – "Enough (Miami)"
- Common & Pete Rock Featuring Posdnuos – "When the Sun Shines Again"
- Doechii – "Nissan Altima"
- Eminem – "Houdini"
- Future, Metro Boomin & Kendrick Lamar – "Like That"
- Glorilla – "Yeah Glo!"
- Kendrick Lamar – "Not Like Us"

Cea mai bună interpretare rap melodic

- Beyoncé, Linda Martell & Shaboozey – "Spaghettii"
- Future, Metro Boomin & The Weeknd – "We Still Don’t Trust You"
- Jordan Adetunji Featuring Kehlani – "Kehlani (Remix)"
- Latto – "Big Mama"
- Rapsody Featuring Erykah Badu – "3:AM"

Cea mai bună piesă rap

- Future, Metro Boomin & Kendrick Lamar – "Like That"
- Glorilla – "Yeah Glo!"
- Kendrick Lamar – "Not Like Us"
- Rapsody & Hit-Boy – "Asteroids"
- ¥$, Kanye West, Ty Dolla $ign & Rich the Kid Featuring Playboi Carti – "Carnival"

Cel mai bun album rap

- Common & Pete Rock – "The Auditorium Vol. 1"
- Doechii – "Alligator Bites Never Heal"
- Eminem – "The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)"
- Future & Metro Boomin – "We Don’t Trust You"
- J. Cole – "Might Delete Later"

Citește în continuare

Industria muzicala

David Gilmour promite că "absolut niciodată" nu va mai cânta cu Roger Waters

Reconcilierea dintre David Gilmour și Roger Waters nu se va întâmpla niciodată. Chitaristul Pink Floyd a asigurat publicul că nu va mai urca pe aceeași scenă cu Waters, motivându-și foarte clar și răspicat dorința de a sta cât mai departe de cei care susțin dictatori precum Putin.

Publicat

pe

David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal)
David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal) │ FOTO: Captură YouTube

Ani la rând, divergențele de opinie i-au menținut în conflict pe David Gilmour și Roger Waters. Acest lucru pare că nu s-a schimbat nici în prezent, foștii membri Pink Floyd având în continuare viziuni extrem de diferite, atât din punct de vedere creativ, cât și politic și social.

David Gilmour: "Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro"

Într-un interviu acordat recent publicației britanice The Guardian, David Gilmour a reconfirmat publicului că-și dorește să păstreze distanța dintre el și Roger.  Chitaristul nu-și dorește să mai urce vreodată pe aceeași scenă cu Waters, răspunsul la întrebarea pivind o posibilă reunire fiind unul categoric.

"Absolut niciodată (nu voi mai urca pe scenă cu Roger Waters). Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro [președintele Venezuelei]. Nimic nu m-ar face să împart o scenă cu cineva care consideră că un astfel de comportament față de femei și de comunitatea LGBT este OK.

Pe de altă parte, mi-ar plăcea să mă întorc pe scenă cu Rick Wright, care a fost unul dintre cei mai blânzi și mai talentați oameni din punct de vedere muzical pe care i-am cunoscut vreodată", a declarat David Gilmour.

În luna septembrie, într-un alt interviu, acordat ITV News, David Gilmour a dat un răspuns asemănător pe tema reunirii, asigurând publicul că membrii rămași în viață ai trupei Pink Floyd nu vor mai cânta împreună.

"Puteți visa (la o reunire), dar nu se va întâmpla. Am mai rămas doar trei oameni și nu vorbim între noi."

În prezent, David Gilmour își promovează cel de-al cincilea album solo. Intitulat "Luck and Strange", discul a reuşit să detroneze formația Oasis de pe locul întâi în Marea Britanie.

Recent, Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție. Găsiți mai multe detalii pe InfoMusic.

Citește în continuare

Trending